Ενώ οι σύγχρονες πόλεις ασφυκτιούν από την πολυκοσμία, τη ρύπανση, την ηχορύπανση, τις επιδημίες, το αρχιτεκτονικό σχέδιο μιας νέας πόλης, της πρώτης πόλης-δάσους στον κόσμο, ίσως κρύβει την υπόσχεση της σωτηρίας του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ίσως είναι η πόλη του μέλλοντος.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architetti παρουσίασε τη Forest City, που θα ανεγερθεί στο Μεξικό, αριθμώντας 130.000 κατοίκους και 7.500.000 φυτά – από αυτά, 260.000 δέντρα, δηλαδή 2,3 δέντρα ανά κάτοικο. Τα δημόσια πάρκα, οι ιδιωτικοί κήποι, οι πράσινες ταράτσες, ακόμα και οι πράσινες προσόψεις που θα διαθέτει θα ενσωματώνουν τον αστικό ιστό αρμονικά στο φυσικό τοπίο, επιστρέφοντας στη φύση ένα μερίδιο από τον χώρο που της ανήκει. Διεκδικώντας την ισορροπία ανάμεσα στο τσιμέντο και το πράσινο. Όπως εκτιμάται, θα απορροφά 116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ουσιαστικά καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα σαν ένας τεράστιος ιονιστής.

Η πόλη προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Κανκούν και η καινοτομία της δεν θα σταματά στους εκτεταμένους χώρους πρασίνου. Σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι αυτόνομη, από άποψη τροφής και ενέργειας, μεταξύ άλλων χάρη σε ηλιακά πάνελ και αγροτικές καλλιέργειες με αυτόνομο σύστημα ύδρευσης. Το νερό, συγκεκριμένα, είναι ένα στοιχείο θεμελιώδες στο πρότζεκτ: Θα συγκεντρώνεται σε μια τεράστια δεξαμενή στην είσοδο της πόλης, όπου προβλέπεται επίσης μια μονάδα αφαλάτωσης, και θα διοχετεύεται με κανάλια σε ολόκληρο τόσο τον αστικό όσο και τον αγροτικό ιστό της.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το καινοτόμο πρότζεκτ:

Φωτογραφίες: The Big Picture/www.stefanoboeriarchitetti.net

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS