ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

5 τρόποι για να κρατάμε το σπίτι πάντα τακτοποιημένο

Με μισή ώρα κάθε μέρα, ο προσωπικός χώρος μας αλλάζει όψη. Αρκεί να κάνουμε τις δουλειές έξυπνα και αποτελεσματικά. Ακολουθούν μερικοί τρόποι να το καταφέρουμε.

5 τρόποι για να κρατάμε το σπίτι πάντα τακτοποιημένο

«Το καθαρό σπίτι είναι σημάδι χαμένου χρόνου». Είναι το πρώτο μαγνητάκι που κόλλησα στο ψυγείο μου όταν – περιχαρής – έμεινα για πρώτη φορά μόνη μου. Και είχα όλη την προθυμία του κόσμου να ακολουθήσω πιστά αυτή την ευφυή - κατά την άπειρη, δυστυχώς, γνώμη μου - κοσμοθεωρία. Aλλά τι γίνεται όταν τα περιοδικά αρχίζουν να στοιβάζονται (και) στο πάτωμα, τα πιάτα στο νεροχύτη σου κλείνουν το μάτι μόλις πας να πάρεις μια μπύρα από το ψυγείο και η σκόνη χορεύει electro swing στα έπιπλα όταν τολμήσεις να ανοίξεις ένα παράθυρο; Εντάξει, δεν θα περάσουμε και τη ζωή μας συγυρίζοντας, αλλά, ευτυχώς, όλο και κάποια έξυπνα tips υπάρχουν και για αυτό.

Αφιερώνουμε 30 λεπτά την ημέρα.

Έστω και αν έχουμε λίγο χρόνο και ακόμα λιγότερη διάθεση για τις δουλειές του σπιτιού – και, για την ακρίβεια, κάθε φορά που πατάμε το κουμπί της ηλεκτρικής, σκεφτόμαστε το εξωτικό κοκτέιλ που χάνουμε - ασχολούμαστε με αυτές συστηματικά. Για την ακρίβεια 20-30 λεπτά την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να κρατάμε το σπίτι στοιχειωδώς καθαρό και τακτοποιημένο, ενώ ένα αναλυτικό πρόγραμμα, όπως «Την Δευτέρα θα καθαρίσω τα τζάμια και την Τετάρτη θα τακτοποιήσω την ντουλάπα» μας βάζει αποτελεσματικά σε τάξη. Επίσης, ξέρατε ότι το 75% των μικροβίων προέρχεται από τα παπούτσια μας; Την επόμενη φορά, λοιπόν, που οι γονείς ή οι φίλοι μας έρχονται για επίσκεψη, ας τους παρακαλέσουμε να τα βγάλουν. Κι αν δείξουν να ξινίζουν; «Οι παντόφλες είναι πιο άνετες, εξάλλου».

Αποφεύγουμε να αναβάλλουμε

Όσο περισσότερο αναβάλλουμε, τόσο περισσότερες δουλειές συσσωρεύονται και μετά... τόσο περισσότερο τις ξαναναβάλλουμε! Ένα εύκολο και αποτελεσματικό πρόγραμμα είναι το εξής: Καθημερινά, όταν ξυπνάμε το πρωί ανοίγουμε τα παράθυρα του σπιτιού και πριν φύγουμε για το γραφείο στρώνουμε το κρεβάτι. Μέσα στην ημέρα περνάμε με ένα σφουγγάρι με χλιαρό νερό και απολυμαντικό τους νιπτήρες, εφόσον μπάνιο και κουζίνα δίνουν κατά πολύ την εικόνα ενός καθαρού σπιτιού. Αν θέλουμε να βάλουμε πλυντήριο, το κάνουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε και απλώνουμε τα ρούχα, ώστε ίσως την επόμενη, μόλις γυρίσουμε από το γραφείο, να έχουν στεγνώσει (και τότε τα μαζεύουμε αμέσως για να μην ξαναπιάσουν σκόνη). Και σε πιο αραιή συχνότητα; Μία φορά την εβδομάδα, καθαρίζουμε τα πλακάκια, τη μπανιέρα και το ντους, ενώ μια φορά κάθε τρεις μήνες, στις αλλαγές της εποχής, περνάμε τους τοίχους με ένα σφουγγάρι βρεγμένο σε νερό και με μια σταγόνα χλωρίνης - είναι ό,τι πρέπει ειδικά για τους καπνιστές.

5 τρόποι για να κρατάμε το σπίτι πάντα τακτοποιημένο

Η τάξη είναι τρόπος ζωής

Ξέρουμε όλοι ότι η συγκεκριμένη άποψη αποτελεί και την καλύτερη αντιστρες στρατηγική, έστω κι αν συχνά, λόγω βιασύνης, την παραμελούμε. Επίσης, είναι ο χρυσός κανόνας για να μεταδώσουμε στο σύντροφο και ειδικά στα παιδιά μας, εφόσον θα τα βοηθήσει να γίνουν και πιο υπεύθυνοι ενήλικες. Αν, λοιπόν, έχουμε μόλις χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο, το επανατοποθετούμε στη θέση του. Φυλάσσουμε τα παιχνίδια – ειδικά τα λούτρινα ζωάκια, που βγάζουν χνούδια - σε μεγάλα κουτιά στο δωμάτιο των παιδιών. Έγγραφα, αλληλογραφία και λογαριασμοί που έχουν πληρωθεί τα αρχειοθετούμε σε φάκελο με διαχωρισμένες ενότητες. Τοποθετούμε σε συγκεκριμένο συρτάρι τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουμε. Και όσο για τα πιάτα που από μόνα τους αποτελούν πονοκέφαλο; Τα πλένουμε αμέσως μετά το γεύμα και περνάμε με ένα πανί με νερό και ξύδι τον πάγκο της κουζίνας. Γενικά, αποφεύγουμε να είμαστε τελειομανείς, αλλά ούτε υποκύπτουμε στον πειρασμό να αναβάλλουμε. Κάνουμε άμεσα αυτό που πρέπει, ώστε να έχουμε λιγότερα «things to do» να μας τριβιλίζουν το μυαλό, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο γραφείο ή βγαίνουμε με φίλους.

Επιτρέπουμε σε μικρές, καθημερινές συνήθειες... να μας σώσουν!

Ηλεκτρική; Ναι, αλλά όχι και κάθε μέρα. Η σκούπα και το φαράσι, εξάλλου, μπορούν καμιά φορά να γίνουν πιο χρήσιμα, όπως όταν, μετά από ένα υπέροχο γεύμα, ρίξαμε ένα βουνό ψίχουλα στο παρκέ. Σκουπίζουμε, λοιπόν, κανονικά μόλις μια φορά την εβδομάδα, ενώ με τη σφουγγαρίστρα περνάμε κάθε δύο-τρεις μέρες το μπάνιο για να μη μαζεύει ποτέ μικρόβια. Χρησιμοποιούμε μια κρεμάστρα στο διάδρομο για τα παλτά και έναν ειδικό χώρο στη ντουλάπα με τα ρούχα που μπορούμε να ξαναφορέσουμε έως ότου τα βάλουμε για πλύσιμο. Και κάθε 15 μέρες καθαρίζουμε τα πόμολα από τις πόρτες (εφόσον μαζεύουν μικρόβια από τα χέρια μας), πετάμε στους ειδικούς κάδους τα σκουπίδια που έχουμε ξεχωρίσει σε χαρτί και πλαστικό, αλλά και καθαρίζουμε τα παπούτσια μας, ώστε να τα διατηρήσουμε και για περισσότερο χρόνο

Αφήνουμε το σπίτι όπως θα θέλαμε να το ξαναβρούμε.

Ετοιμαζόμαστε να πάμε για ύπνο; Ας το αναβάλλουμε για λίγο προτού ρίξουμε μια ματιά τριγύρω. Χρειάζονται μόλις λεπτά, εξάλλου, για να μαζέψουμε ποτήρια και εφημερίδες που έχουμε αφήσει δεξιά και αριστερά, να αδειάσουμε τα τασάκια από τα αποτσίγαρα και να τα αφήσουμε στο νεροχύτη με δύο δάχτυλα νερό και ξύδι, να πετάξουμε τα σκουπίδια της ημέρας. Και, τέλος, να γράψουμε σε ένα χαρτί ό,τι υποχρεώσεις προέκυψαν μέσα στην ημέρα για τις επόμενες, τους λογαριασμούς που κατέφθασαν και πρέπει να πληρώσουμε ή τα προϊόντα που τελείωσαν και πρέπει να αγοράσουμε. Το επόμενο πρωί θα ξυπνήσουμε σε ένα σπίτι περισσότερο σε τάξη και θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καλύτερη διάθεση. Επίσης, αν πριν το γραφείο ή μια βραδινή έξοδο, δοκιμάζουμε δεκάδες ρούχα, ας θυμόμαστε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά για να τα ξαναβάλουμε στη θέση τους. Η λύση; Mπροστά στον καθρέφτη, τα δοκιμάζουμε νοερά και, έτσι, ειδικά εμείς οι γυναίκες, γλιτώνουμε πολύ, πολύ χρόνο.

Ας μη γελιόμαστε, οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ. Πάνω που είπες ότι ξεσκόνισες, σε λίγες μέρες η σκόνη έχει ξανακάνει τη θρυλική εμφάνισή της και η εκκρεμότητα που με κόπο (και περηφάνια) έφερεε εις πέρας ... αναγεννάται από τις στάχτες της. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, τα παραπάνω tips για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και, ας ελπίσουμε ότι η επιστήμη θα προχωρήσει τόσο, ώστε, κάποια στιγμή, σε κάποιο σκοτεινό εργαστήριο, θα ανακαλυφθεί ένα σπίτι... αυτοκαθαριζόμενο!

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.