Διανύουμε μία εποχή που ανάμεσα σε αμέτρητα κακά έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες στον πλανήτη έχουν πλέον κατανοήσει για τα καλά ότι η λέξη βιωσιμότητα δεν είναι πια ένας όρος που υπάρχει για να μπερδεύει το τμήμα marketing μίας επιχείρησης, αλλά αποτελεί όχι μόνο τεράστια ανάγκη αλλά και τον απόλυτο, επιθυμητό στόχο. 

Ανάμεσα σε αυτές και το σουηδικό IKEA που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών επίπλων με σκοπό να είναι σε θέση να ανακυκλώνει πλήρως τα παλιά του έπιπλα μέχρι το 2030. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση πρώτης ύλης και ενέργειας.

Η πρωτοβουλία της μεγάλης σουηδικής εταιρίας επίπλων έχει την ονομασία Buy Back και είναι κάτι εντελώς φρέσκο και πρωτοποριακό που ελπίζω να φτάσει γρήγορα και στη χώρα μας. Επιπλέον, συμφέρει από οικονομικής απόψεως τον πελάτη αφού τα παλιά έπιπλα δεν θα επιστρέφονται στα καταστήματα για ανακύκλωση μόνο για το καλό του πλανήτη. Τα ΙΚΕΑ προσφέρει και ένα χρηματικό κίνητρο, αφού θα δίνει σημαντικές εκπτώσεις τους καταναλωτές για τις καινούργιες αγορές τους.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία; Πριν επιστραφεί ένα χρησιμοποιημένο προϊόν ο πελάτης θα πρέπει να συμπληρώσει μία συγκεκριμένη φόρμα όπου θα περιγράφει το αντικείμενο που επιθυμεί να πουλήσει πίσω στο κατάστημα. Συρταριέρες, γραφεία και καρέκλες είναι ανάμεσα στα προϊόντα που εξυπηρετούν περισσότερο την εταιρία. Στη συνέχεια το κάθε κομμάτι ξεχωριστά θα αξιολογείται και θα λαμβάνει μία συγκεκριμένη τιμή. 

Όταν ο πελάτης θα πηγαίνει το αντικείμενο πίσω στο κατάστημα θα λαμβάνει ένα voucher το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές αγορές του. 50% της αρχικής τιμής για προϊόντα που είναι σε άριστη κατάσταση, 40% για αντικείμενα σε καλή κατάσταση και 30% για αντικείμενα που έχουν ταλαιπωρηθεί αρκέτα. Τα συγκεκριμένα πιστωτικά δελτία δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης πράγμα που σημαίνει ότι ο πελάτης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποτε επιθυμεί.

Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία στις 27 Νοεμβρίου με σκοπό να επεκταθεί άμεσα και στον υπόλοιπο πλανήτη. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS