Τριακόσια χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο νορβηγικό νησί Αντόγια βρίσκεται η Αντένες, μια μικρή πόλη, φωλιασμένη λίγα ναυτικά μίλια μακριά από μια θαλάσσια περιοχή που επισκέπτονται συχνά φάλαινες. Η Αντένες είναι λοιπόν ιδανική για να παρατηρήσει κάποιος από κοντά τα επιβλητικά αυτά πλάσματα. Στο κοντινό μέλλον όμως θα αποκτήσει ένα ακόμα αξιοθέατο: το μουσείο The Whale, αφιερωμένο στα γιγαντιαία θηλαστικά, σαν ένα τεράστιο πτερύγιο φάλαινας και το ίδιο, που ξεβράστηκε στις βραχώδεις ακτές του νησιού.

Το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του δανέζικου γραφείου Dorte Mandrup πάγωσε όταν στην τοποθεσία ανακαλύφθηκαν ερείπια ενός οικισμού των Βίκινγκς, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ξανά, με προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης το 2023 – μέχρι τότε, ελπίζουμε, θα έχουμε βγει από την πανδημία και θα έχουμε αρχίσει ξανά να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

Στο νορβηγικό νησί Αντόγια βρίσκεται η Αντένες, μια μικρή πόλη, φωλιασμένη λίγα ναυτικά μίλια μακριά από μια θαλάσσια περιοχή που επισκέπτονται συχνά φάλαινες

«Το τοπίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχήμα του κτίσματος. Η στέγη επενδύεται με φυσικούς, ακατέργαστους λίθους από την περιοχή, ενώ τα μεγάλα παράθυρα με θέα στο αρχιπέλαγος υπογραμμίζουν τη σύνδεση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο» όπως γράφουν οι αρχιτέκτονες.

Οι επισκέπτες, μάλιστα, θα μπορούν να περπατήσουν πάνω στη στέγη, για να θαυμάσουν τη θάλασσα και το καθρέφτισμα του ηλίου του μεσονυχτίου στην επιφάνειά της τα καλοκαίρια ή το Βόρειο Σέλας το χειμώνα. Ακούγεται υπέροχο.

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του μουσείου θα υπογραμμίζει τη σχέση ανάμεσα στη φάλαινα και τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό. Θα μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε το ταξίδι της φάλαινας σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ταξίδι «όπου τα σύνορα δεν καθορίζονται από την εθνικότητα ή από πολιτισμικές διαφορές» όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Γραφειακοί χώροι, ένα κατάστημα και ένα καφέ θα πλαισιώνουν τις εκθεσιακές αίθουσες, συνδεδεμένοι με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο δίκτυο διαδρόμων και μονοπατιών. Στόχος του Whale, να λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος έλξης στο μακρινό και παγωμένο νορβηγικό βορρά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το μουσείο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Φωτογραφίες-πληροφορίες: www.dortemandrup.dk
 

TAGS