Όταν έχεις να διαχειριστείς ένα περίπλοκο (από γεωλογικής άποψης) κομμάτι γης - όπως είναι για παράδειγμα ένας απόκρυμνος βράχος σε κάποιο όμορφο, κυκλαδίτικο νησί - μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίσεις σαν αρχιτέκτονας είναι το πώς θα εξασφαλίσεις την στατικότητα του κτίσματος πάνω στη γη. 

Αρκετοί σχεδιαστές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κολώνες προκειμένου να ανασηκώσουν το κτίριο από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν μία πιο τολμηρή λύση. Να τοποθετήσουν το κτίσμα μέσα στο έδαφος.

Ακριβώς αυτό επέλεξε να κάνει και το αρχιτεκτονικό γραφείο Mold Architects, με ένα μοναδικής ομορφιάς εξοχικό σπίτι στην Σέριφο των Κυκλάδων, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που καθηλώνει ακόμα και εκείνους που το αντικρύζουν μέσα από τη θάλασσα και το οποίο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά περιοδικά του κόσμου.

Σε μία προσπάθεια να απομονώσει τα υπνοδωμάτια από τους κοινόχρηστους χώρους, η εξοχική κατοικία με την ονομασία NCaved house μοιάζει περισσότερο με ένα συνονθύλεμα από υπόγειους χώρους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξυ τους παρά με ένα ενιαίο σπίτι, με την στερεοτυπική έννοια της λέξης.

Το πρότζεκτ λειτουργεί άψογα και προσφέρει απαράμιλλη, συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο, ενώ ακόμα και η τοποθεσία του εξοχικού δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού είναι έτσι χτισμένο ώστε να προστατεύεται από τους ισχυρούς βορειάδες που κυριαρχούν στα κυκλαδίτικα νησιά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Από αισθητικής απόψεως δύσκολα θα συναντήσεις ένα οίκημα περισσότερο εναρμονισμένο από το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Πραγματικά το  NCaved house δίνει την εντύπωση ότι έχει ξεπηδήσει από το έδαφος, με τον βράχο να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο απέναντι στο οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει υποταγμένη, αντί για ένα σύγχρονο οίκημα που μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο για να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS