Με την στάθμη των υδάτων να αναβαίνει ραγδαία σε ολόκληρο τον πλανήτη και το σοβαρό ζήτημα του υπερπληθυσμού σε πολλά κράτη του κόσμου να έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά «καυτό» θέμα γύρω από τη δραματική έλλειψη προσιτών κατοικιών προς ενοικίαση, οι επιστήμονες καλούνται να δώσουν την δική τους, πρωτοποριακή λύση σε αυτό που οι κυβερνήσεις νιώθουν ότι έχει γίνει πλέον εντελώς μη διαχειρίσιμο. 

Η επιστημονική ομόδα της Bjarke Ingels Group (BIG) που φημίζεται για τα προηγμένα τεχνολογικά πρότζεκς της και διαθέτει ένα από τα ωραιότερα sites που έχουμε επισκεφθεί ποτέ (δες το εδώ) παρουσίασε πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη την καταπληκτική της πρόταση σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε μέσα στα επόμενα 30 χρόνια το μεγάλο πρόβλημα των συνεχώς αυξανόμενων τιμών στην αγορά ακινήτων σε παγκόσμια επίπεδο. Η απάντηση μοιάζει να είναι μία και μόνο μία. Εφόσον είναι αδύνατο να επεκτείνουμε τη γη που διαθέτουμε, θα αναζητήσουμε νέες εκτάσεις στην επιφάνεια της θάλασσας που συνεχώς εξαπλώνεται.

Πέρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το 2050 το 50% των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία πολύ σοβαρή άνοδο των υδάτων που τις περιβάλλουν, οι επιστήμονες της BIG σχεδίσαν τις πρώτες μακέτες για την ιδανική πόλη του μέλλοντος, που έχει πάψει να φαντάζει κάτι τόσο ουτοπικό και μακρινό όσο φάνταζε μερικές δεκαετίες νωρίτερα. 

O ιδρυτής της BIG, Bjarke Ingels, σχολίασε σχετικά «9 από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη θα βιώσουν μία δραματική αύξηση των υδάτων τους μέχρι το 2050. Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και το μέλλον μας».  Η πρώτη πλωτή πόλη, λοιπόν, δια χειρός BIG έχει το όνομα Oceanix City και είναι σχεδιασμένη με υψηλές, οικολογικές προδιαγραφές, κάνοντας χρήση της ηλιακής ενέργειας για όλες τις απαραίτητες, καθημερινές λειτουργίες των κατοίκων και διαθέτοντας το πιο προηγμένο σύστημα ανακλύκλωσης απορριμάτων στον κόσμο, το οποίο θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Πέρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το 2050 το 50% των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία πολύ σοβαρή άνοδο των υδάτων που τις περιβάλλουν, οι επιστήμονες της BIG σχεδίσαν τις πρώτες μακέτες για την ιδανική πόλη του μέλλοντος.

Οι πλωτοί οικισμοί, όπως η Oceanix City, βρίσκονται ήδη σε πειραματικό στάδιο ως προς τις λεπτομέρειες της σωστής λειτουργικότητας τους, προκειμένου ο πλανήτης να είναι απόλυτα έτοιμος όταν η εποχή κατά την οποία όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν προς τη θάλασσα θα έχει έρθει ανεπιστρεπτί.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Oceanix City, τα τεχνητά νησιά πάνω στα οποία θα πατήσει αυτή η πανέμορφη, πλωτή πόλη και όλες οι κοινότητες που θα βασίζονται στο ίδιο μοντέλο, θα είναι κατασκευασμένα από υλικά απολύτως συμβατά με το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνουν την θαλάσσια ζωή. Κομμάτια από τα μέταλλα που ήδη έχουν βρεθεί στον πάτο των ωκεανών αλλά και φυσικές κοραλλίογεννείς επιφάνειες πρόκειται να γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο θα βασιστούν οι πόλεις του αύριο. Ενός αύριο που είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. 

«9 από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη θα βιώσουν μία δραματική αύξηση των υδάτων τους μέχρι το 2050. Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και το μέλλον μας». 

 

Οι πλωτοί οικισμοί, όπως η Oceanix City, βρίσκονται ήδη σε πειραματικό στάδιο ως προς τις λεπτομέρειες της σωστής λειτουργικότητας τους, προκειμένου ο πλανήτης να είναι απόλυτα έτοιμος όταν η εποχή κατά την οποία όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν προς τη θάλασσα θα έχει έρθει ανεπιστρεπτί.

 

Τα τεχνητά νησιά πάνω στα οποία θα πατήσει αυτή η πανέμορφη, πλωτή πόλη και όλες οι κοινότητες που θα βασίζονται στο ίδιο μοντέλο, θα είναι κατασκευασμένα από υλικά απολύτως συμβατά με το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνουν την θαλάσσια ζωή.

Αυτός ο πρωτοποριακός πλωτός οικισμός μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας στεγάζοντας από 300 έως 10.000 κατοίκους.

 

 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS