Μέσα στις μεγάλες, συμβατικές, συντηριτικές και αρκετά παλαιομοδίτες γειτονιές του Λονδίνου, εκεί όπου τα σπίτια μπορούν να είναι όπως θέλουν από μέσα αλλά δεν διαφοροποιούνται σχεδόν καθόλου απ' έξω, ένα νεόδμητο κτίριο - μυστήριο στη βόρεια πλευρά της πόλης θέλει να αλλάξει ολόκληρη την αισθητική της βρετανικής πρωτεύουσας. 

Αφήνοντας πίσω του την αρχιτεκτονική των περήφανων βικτοριανών χρόνων και αγκαλιάζοντας την αισθητική κάποιας sci-fi noir ταινίας, ο Michael Russum του μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου Birds Portchmouth Russum Architects έχει κατασκευάσει ένα διώροφο οίκημα, φτιαγμένο από γυαλί και ξύλο, το οποίο συνδέεται στα δύο μέρη του με μία εντυπωσιακή γέφυρα αντί για μία συνηθισμένη σκάλα, με τον πρώτο όροφο να καταλήγει σε έναν καταπράσινο κήπο και τον δεύτερο σε ένα φουτουριστικό γυάλινο μπαλκόνι με όμορφη θέα.

Η φήμη του συγκεκριμένου σπιτιού ξέφυγε πολύ γρήγορα από τα στενά όρια της πλούσιας γειτονιάς του περνώντας στις έντονες συζητήσεις των real estate κύκλων του Λονδίνου, όπου οι αγοροπωλησίες εκατομμυρίων δίνουν και παίρνουν όμως καμία δεν είναι για κάποιο σπίτι σαν αυτό. Η κατοικία που έχει χαρακτηρισθεί από τα βρετανική Μέσα, ανάμεσα τους και ο Independent, «το μυστηριώδες σπίτι-σωλήνα» στο κέντρο του Λονδίνου δεν θυμίζει σε τίποτα τις κλασικές πετρόχτιστες κατοικίες μίας ενιαίας βαρετής αισθητικής που βλέπει παντού το μάτι στη βόρεια Ευρώπη.

Σε μία χώρα όπου η πολεοδομία έχει αποδειχθεί πολύ σκληρή για να αφήνει χώρο (σε αρκετές περιπτώσεις δικαίως) σε πολλές εικαστικές παρεμβάσεις ο γυάλινος αυτός, διαφορετικός σωλήνας σίγουρα κλέβει την παράσταση. Ο άνθωπος που συνέλαβε την ιδέα και τελικά την εκτέλεσε δημιουργώντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα σπίτια της πόλης δηλώνει πως «Ήθελα να κάνω κάτι απόλυτα πρωτοποριακό και διαφορετικό και να αναβαθμίσω ολόκληρη την αισθητική της περιοχής» και συμπληρώνει πως «Θέλω να το ξανακάνω αλλά αυτή τη φορά ακόμα καλύτερα». 

Δες παρακάτω εικόνες από τα ξεχωριστό αυτό οίκημα.

 

 

TAGS