Με το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Popular Choice Winner της κατηγορίας Hotels & Resorts των A+Awards για το 2020 τιμήθηκε ένα ελληνικό πολυτελές ξενoδοχείο στην Κουρούτα, στην Πελοπόννησο. Οι Dexamenes δημιουργήθηκαν σε ένα συγκρότημα που ανακαινίστηκε χωρίς να χάσει τον αισθητικό χαρακτήρα της αρχικής του χρήσης, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως οινοποιείο.

Στη δυτική Πελοπόννησο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας η τοπική οικονομία συνδέθηκε με την κορινθιακή σταφίδα, οι εξαγωγές της οποίας πολλαπλασιάστηκαν μέσα στον 19ο αιώνα. Για να διευκολυνθούν οι μεταφορές του προϊόντος, του αποκαλούμενου «μαύρου χρυσού», το 1883 κατασκευάστηκε η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα, Πύργος-Κατάκολο, για να ακολουθήσει αμέσως αυτή που συνέδεε την Καλαμάτα με τον Πειραιά και από εκεί όλες τις πόλεις-σταθμούς της εποχής.

Όταν, ωστόσο, το 1890 ξέσπασε η λεγόμενη «κρίση της σταφίδας», η απούλητη σταφίδα διοχετεύτηκε στην παραγωγή κρασιού και άλλων προϊόντων. Τότε, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα οινοποιεία και αποστακτήρια. Τότε, άρχισε η ζωή του ξενοδοχείου Dexamenes, ως οινοποιείο αρχικά, που χτίστηκε παράκτια ώστε να φορτώνει το κρασί του κατευθείαν από τις δεξαμενές στα πλοία, για να ταξιδέψει σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Η ζωή του ξενοδοχείου Dexamenes άρχισε ως οινοποιείο, που χτίστηκε παράκτια ώστε να φορτώνει το κρασί του κατευθείαν από τις δεξαμενές στα πλοία

Όταν ανεστάλη η λειτουργία του οινοποιείου, οι εγκαταστάσεις του παρέμειναν ανέγγιχτες, σε μια από τις παρθένες παραλίες της δυτικής Πελοποννήσου. Πριν από μερικά χρόνια ο ιδιοκτήτης τους, Νίκος Καραφλός, με το όραμα να τις μετατρέψει σε πολυτελές κατάλυμα, απευθύνθηκε στους αρχιτέκτονες του K-Studio και εκείνοι μετουσίωσαν τη λειτουργική απλότητα του βιομηχανικού ντιζάιν σε έναν παράδεισο του σύγχρονου μίνιμαλ, ένα θέρετρο όπου κάποιος μπορεί να περνάει τις μέρες του ξυπόλητος, σύμφωνα με την περιγραφή του στο site. 

Πολλά από τα αρχικά στοιχεία του οικοδομήματος, όπως οι δεξαμενές, διατηρήθηκαν, ενσωματώθηκαν στο νέο περιβάλλον και πλαισιώθηκαν από design σουίτες, βίλες, ένα μπαρ και ένα εστιατόριο που αναδεικνύει τη νοστιμιά των τοπικών προϊόντων.

Δείτε τις Dexamenes:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photos: www.k-studio.gr

TAGS