Πώς θα είναι οι κατοικίες του μέλλοντος; Οι απαντήσεις που δίνουν οι νικητές των παγκόσμιων αρχιτεκτονικών βραβείων A+ Awards για το 2019 προτείνουν μια μεγάλη ποικιλία υλικών και μορφών, όλες όμως έχουν ένα κοινό: παίρνουν ευφυείς αρχιτεκτονικές ιδέες και εντυπωσιακές λεπτομέρειες και τις μετατρέπουν σε σπίτια που αποπνέουν άνεση, γαλήνη και έμπνευση.

Ένα από τα κορυφαία από αυτά τα σπίτια-νικητές των βραβείων είναι ένα παραθαλάσσιο κυκλικό καταφύγιο στη Βικτόρια της Αυστραλίας με την υπογραφή της ομάδας Austin Maynard Architects.

Ο μοναδικός σχεδιασμός του, που μοιάζει να έχει βγει από sci-fi σκηνικό, εκφράζει φαντασία και παιχνιδιάρικη διάθεση. Φωλιασμένο σε μια απομακρυσμένη ακτή, ανάμεσα σε αμμόλοφους και θάμνους, αν και μικρό σε μέγεθος -έχει μόλις δύο υπνοδωμάτια- χάρη στο κυκλικό σχήμα του δεν χρειάζεται διαδρόμους και, επομένως, δεν σπαταλά ούτε τετραγωνικό εκατοστό από τον διαθέσιμο χώρο. Μια σπειροειδής σκάλα στο κέντρο επιτρέπει την κυκλοφορία φωτός και αέρα, το ίδιο και τα ανοίγματα περιμετρικά που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη οπτική επαφή με το περιβάλλον τοπίο.

Το ξύλο, βασικό αρχιτεκτονικό υλικό, προσδίδει ζεστασιά και μετατρέπει αυτό το σπίτι σε μια υπερσύγχρονη εκδοχή της παραθαλάσσιας καλύβας. Μόνο γοητεία αναμένεται να του προσδώσει η πατίνα του χρόνου, αναδεικνύοντάς το, μακροπρόθεσμα, σε σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες από το βραβευμένο σπίτι:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photos: Derek Swalwell

TAGS