0
SHARES

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Studio 265 Architecture + Building σχεδίασε μια ισόγεια κατοικία δυο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή Αμπελάς Πάρου, ένα μικρό παραλιακό χωριό στη βόρεια ανατολική ακτή της Πάρου.

Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να σχεδιαστεί μια εξοχική καλοκαιρινή κατοικία στα πρότυπα των λαϊκών σπιτιών, όπου η κάθε δομή να λειτουργεί ανεξάρτητα από την άλλη και οι υπαίθριοι χώροι να διατηρούνται “ζωντανοί” λόγω της κυκλοφορίας από την μια δομή στην άλλη, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συγκέντρωσης και χαλάρωσης των κατοίκων.

Τρία ισόγεια κτίρια καλύπτουν τις κύριες χρήσεις της κατοικίας, ενώ ένα τέταρτο σχεδιάστηκε ώστε να καλύψει λειτουργικές και βοηθητικές ανάγκες, αλλά και να “δέσει” τα κτίρια μεταξύ τους. Η σύνδεση μεταξύ τους πραγματοποιείται με λευκές ξύλινες πέργκολες, που δένουν αρμονικά με τις αυστηρές γραμμές του κτιριακού συγκροτήματος.

Τα δύο μπροστινά κτίρια με θέα την πισίνα, φιλοξενούν το καθιστικό και το κύριο υπνοδωμάτιο αντίστοιχα, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται ένα υπαίθριο καθιστικό που λούζεται από το φυσικό φως. Ένα επίπεδο πιο πάνω βρίσκονται τα άλλα δύο κτίρια της κατοικίας, όπου στο ένα φιλοξενείται μια μοντέρνα κουζίνα, ένα play room, ένας χώρος φιλοξενίας και το λουτρό, ενώ στον άλλο δημιουργήθηκαν βοηθητικοί χώροι, τόσο της κατοικίας όσο και της πισίνας, που περιλαμβάνουν αποδυτήρια και εξωτερικά ντους.

Εσωτερικά, οι οροφές είναι από εμφανές σκυρόδεμα στους κοινούς χώρους διαβίωσης και από λευκό ξύλο στα δωμάτια. Τα μπάνια διαθέτουν χτιστές κατασκευές και επενδύθηκαν με πατητή τσιμεντοκονία, ενώ πατητή τσιμεντοκονία σε φυσικούς τόνους και ξύλο χρησιμοποιήθηκαν και στα δάπεδα της κατοικίας.

Πηγή: perpeutal.gr

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS