0
SHARES

Αγαπάς τα μακαρόνια, αλλά δεν τρελαίνεσαι για το σκόρδο. Ή το αποφεύγεις, για λόγους υγείας/αισθητικής. Ή, απλά, αναζητάς μια εναλλακτική στην επιτομή της ιταλικής απλότητας, το σπαγγέτι άλιο ε όλιο. Σου την έχουμε εδώ: Είναι μια vegan συνταγή, μόνο με δύο υλικά, που αντικαθιστά το σκόρδο με φρέσκο κρεμμυδάκι. Ό,τι πιο καλοκαιρινό, ό,τι πιο ελαφρύ και μυρωδάτο. Δες πώς θα τη φτιάξεις.

Σπαγγέτι με φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά

6 φλιτζ. νερό

1 1/2 κ.σ. αλάτι (και λίγο ακόμα κατά βούληση)

μισό πακέτο σπαγγέτι (περίπου 225 γρ.)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/4 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Βάζεις το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτοντας το αλάτι.

2. Στο μεταξύ, πλένεις και ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια. Το ένα σε μεγάλες φέτες, το δεύτερο σε μεσαίου μεγέθους φέτες και το τρίτο το ψιλοκόβεις.

3. Ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μία κ.σ. λάδι. Προσθέτεις τα μεγάλα κομμάτια από τα κρεμμυδάκια, ανακατεύεις και αλατίζεις επιπλέον. Τα αφήνεις για 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

4. Προσθέτεις στο τηγάνι και τα μεσαίου μεγέθους κρεμμυδάκια. Ανακατεύεις και αλατίζεις λίγο ακόμα. Χαμηλώνεις τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για ακόμα 3 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν.

5. Προσθέτεις και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο τηγάνι. Αλατίζεις λίγο ακόμα, ανακατεύεις. Χαμηλώνεις τη φωτιά όσο μπορείς περισσότερο και προσθέτεις τις υπόλοιπες 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνεις για ακόμα 2 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, και σβήνεις τη φωτιά. Ρίχνεις στο τηγάνι και το μπούκοβο, αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις στη συνταγή.

6. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό για τα μακαρόνια, προσθέτεις τα σπαγγέτι, ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνεις να βράσουν μέχρι να γίνουν al dente.

7. Όταν τα σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, ανάβεις πάλι τη φωτιά στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια, στο χαμηλότερο επίπεδο. Μεταφέρεις τα ζυμαρικά με κουτάλες στο τηγάνι, προσθέτεις 1/4 φλιτζ. από το νερό όπου έχουν βράσει και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτεις κι άλλο νερό αν χρειαστεί. Αυτή η διαδικασία θα σου πάρει γύρω στο ένα λεπτό – όχι παραπάνω, γιατί τα ζυμαρικά θα παραβράσουν.

8. Αν θέλεις αλατίζεις λίγο ακόμα και γαρνίρεις με μερικές ακόμα νιφάδες μπούκοβο. Σερβίρεται ζεστό.

Δες πώς θα φτιάξεις το κλασικό άλιο ε όλιο σπαγγέτι από τον Άκη Πετρετζίκη.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.

Πηγή: food52.com

 

 

TAGS