Οι χώρες είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι συστήνονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντα μέσω της κουζίνας τους. Ενίοτε, οι μεγάλοι σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα γαστριμαργικό πάντρεμα προς τέρψη των «προσκεκλημένων» ουρανίσκων, ένα πάντρεμα γεύσεων που ξεπερνά τις τοπικές σπεσιαλιτέ και αγγίζει τα όρια της επουράνιας νοστιμιάς. Μια τέτοια πρόσκληση μου έπεσε κι εμένα από τον ουρανό και πείστηκα ότι το παλιό, καλό σλόγκαν «God is a DJ» έχει πλέον μετατραπεί –και δικαίως- σε «God is a chef».
Pakta, στη διάλεκτο των ιθαγενών κατοίκων του Περού, σημαίνει «μαζί», «ένωση». Η γαστρονομική «ένωση» μεταξύ του Pakta, του κορυφαίου Βαρκελωνέζικου εστιατορίου περουβιανο–ιαπωνικής κουζίνας, με το Nikkei, το γνωστότερο εστιατόριο αντίστοιχης κουζίνας στην Αθήνα, ήταν το γεγονός της 17ης και 18ης Ιανουαρίου. Δύο βράδια τερψιλαρύγγιας έκστασης και πολυπολιτισμικής –ακόρεστης- όρεξης. Δύο βράδια, που ο σεφ του εστιατορίου των αδερφών Adria, Jorge Muñoz, με βοηθό τον σεφ του εστιατορίου 41o Experience, Mario Pérez και τον σεφ του Nikkei, Θάνο Στασινό, μεγαλούργησαν σε ένα μοναδικό μενού δέκα πιάτων. Η συνοδεία των δύο tailor made cocktails του Σπύρου Κερκύρα, σφράγισε ιδανικά το γευστικό σερί, το οποίο είχαν την τύχη να δοκιμάσουν μόλις 140 Αθηναίοι. Εδώ κολλάει το «τυχερούλα» για την πάρτη μου.
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω με λέξεις το σλουρπιστικό (εκ του σλουρπ!) αυτό ταξίδι αλλά πολύ φοβάμαι ότι «μία γεύση, χίλιες λέξεις». Το κοκτέιλ που προηγήθηκε του δείπνου, "The Ultimate Sour", με Pisco Acholado και Tequila Blanco Infused με ginger, μπαχάρι και πράσινο μήλο με δενδρολίβανο, φρεσκοστυμμένο χυμό από lime και pink grapefruit, shrub φασκόμηλου με ξύδι από φρούτα του δάσους, bitters κερασιού και cranberry, έδωσε μια γλυκιά παρακίνηση να επιθυμήσουμε κι άλλο. Δύο κοκτέιλ είναι πάντα καλύτερα από ένα, άλλωστε. Έτσι λένε, τουλάχιστον, αυτοί που ξέρουν.
Οι σταρ που περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί της γεύσης ήταν με σειρά προτεραιότητας και όχι ωραιότητας, γιατί στην ωραιότητα έγινε χαμός: κέρδισαν όλα τα πιάτα.
Ορεκτικά από το Pakta: Tiradito σκουμπρί με yuzu kosho sauce, tiradito από φρέσκο χτένι με leche de Tigre αρωματισμένο με miso, ceviche με ισπανική corvine, ceviche λαβράκι με μανιτάρια porcon infusion, maki causa με βασιλικό καβούρι, τηγανιτή causa με κοτόπουλο.
Κυρίως πιάτα από το Nikkei: Tbone αρνιού μαρινέ με μέλι και miso σερβιρισμένο με plantains και αλάτι wasabi, Lomo saltado με black angus και Aji Amarillo jelly, ρίζα cachava με Pecorino Romano 48μηνων ωρίμανσης και ελληνική τρούφα.
Στο σημείο αυτό κάνουμε μια ευχάριστη διακοπή από το εκλεκτό πιρούνιασμα για να δοκιμάσουμε το δεύτερο κοκτέιλ, το οποίο έκλεισε το δείπνο, το "Peruvian Chocolate Milk Punch", με blended aged rum, chocolate liqueur infused red chili, ;γάλα αμυγδάλου σοκολάτας, butterscotch caramel with banana syrup, Spices (tonka, vanilla , pepper και nutmeg).
Το γλυκό από το Pakta, το Peruvian picaroon ακολούθησε το γλυκό από το Nikkei, το Ivoire valrhona, yuzu, Aji Amarillo jam. Ή μήπως συνέβη το αντίθετο; Σημασία έχει ότι και τα δύο γλυκά σταμπάρανε δυνατά το φινάλε της βραδιάς. Πάντα τέτοια!
Nikkei, Λεβέντη 3, Κολωνάκι
Τηλ. 210 – 7239366