Έχετε έντονη όρεξη για κέικ, αλλά στην κουζίνα σας δεν υπάρχουν αυγά, βούτυρο, ούτε καν σοκολάτα; Εκτός των άλλων, νηστεύετε αυτή την εβδομάδα; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να φτιάξετε ένα υπέροχο γλύκισμα με ελάχιστα υλικά, εύκολη διαδικασία και μόλις σε 45 λεπτά. Παράλληλα, είναι υγιεινό και πολύ οικονομικό.
Υλικά (από 6 έως 8 άτομα):
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
1/3 φλυτζανιού κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν σόδα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι κρύο νερό
5 κουτάλια της σούπας φυτικό λάδι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουτάλι της σούπας μηλίτης ή λευκό ξύδι
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Διαδικασία παρασκευής:
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
2) Ανακατέψτε μαζί, σε ένα μπολ, το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα διαφορετικό μπολ, χτυπήστε μαζί το νερό, το λάδι, τη βανίλια και το ξύδι.
3) Χτυπήστε μαζί τα δύο μείγματα. Αν το τελικό μείγμα είναι ακόμα πηχτό, χτυπήστε το κι άλλο, ώσπου να μαλακώσει.
4) Επαλείψτε με λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ (περιμέτρου περίπου 22 εκατοστών) και ρίξτε το μείγμα εκεί. Πιέστε την επιφάνειά του προς τα κάτω, ώστε να σκάσουν οι φυσαλίδες αέρα που ίσως έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό. Ψήστε το στο φούρνο για 25 ως 30 λεπτά.
5) Αφήστε το να κρυώσει πριν το βγάλετε από το ταψάκι. Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη, αν επιθυμείτε.