ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο της Αργυρώς θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι σου

Στο μενού των φετινών γιορτών αντικατέστησε την συνηθισμένη γαλοπούλα με ένα ζουμερό γεμιστό κοτόπουλο με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

To γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο της Αργυρώς θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι σου

Οδηγίες από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου για το πιο νόστιμο κοτόπουλο των φετινών γιορτών.

Υλικά Συνταγής

1 μεγάλο κοτόπουλο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γραμ. κιμά ανάμεικτο

χοιρινό και μοσχαρίσιο

Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες

5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα

½ φλ. τσαγιού κονιάκ

1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γραμ. δαμάσκηνα

4 μήλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.

EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ:

Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.

Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Αφαιρούμε το γιάντες, το κόκκαλο σε σχήμα V που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού.

Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος – δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.

Γεμίζουμε με την γέμιση και δένουμε το πουλερικό για να κρατήσει το σχήμα του και τους χυμούς του στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο.

Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. ΑΝ αρχίσει να ‘αρπάζει’ το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα, να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του που, με το ψήσιμο, βγαίνουν στην επιφάνεια.

Read Next

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

Περισσότερα από

Life

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.