Από τον Βασίλη Δημαρά
Ήταν από τις Κυριακές που το σπίτι δεν με χωρούσε. Έξω η λιακάδα φώναζε να την ακολουθήσω. Και εγώ γιατί να μην την ακούσω; Τηλέφωνο στην κολλητή και σε λιγότερο από μισή ώρα είμασταν ήδη καθ’ οδόν για την Κυριακάτικη μας συνήθεια. Brunch, όπως κάθε Αθηναίος πλέον που σέβεται τον εαυτό του. Αυτή την φορά προορισμός μας ένα μαγαζί βγαλμένο από το Instagram. Το Different Beast στην Κηφισιά. Το πήρε το μάτι μου τις προάλλες που βρέθηκα στα βόρεια και είδα τον πανικό που επικρατούσε και αμέσως μπήκε στην λίστα.
Και να είμαστε τώρα έξω από τον «βίσωνα» (είναι η μασκότ του μαγαζιού) να κοιτάμε μέσα από την ανοιχτή του τζαμαρία. Ξύλο, τούβλο, πέτρα παίζουν μαζί και δημιουργούν μια ρουστίκ ατμόσφαιρα. Σε αυτό συμβάλουν οι μικρές λεπτομέρειες (βάζα, διακοσμητικά) καθώς και τα παλιά αλλά καλοσυντηρημένα έπιπλα που στολίζουν τον χώρο και το μεγάλο μοναστηριακού τύπου τραπέζι που δεσπόζει στο κέντρο. Και στο βάθος η κουζίνα, σε ένα γυάλινο κλουβί. Όση ώρα κοιτάω τον χώρο, η κολλητή έχει πάρει το τηλέφωνο και τραβάει φωτογραφίες. «Το Wallpaper θα το έκανε εξώφυλλο» μου λέει ενώ ανεβάζει σωρηδόν τις φωτογραφίες στο Instagram.
Διαλέγω μια γωνία κοντά στην τζαμαρία, να πιάνω και λίγο ήλιο και περιεργάζομαι τον κατάλογο. Επιλέγω την για αρχή την σαλάτα με κινόα γλυκοπατάτα, λεπτές φέτες κρεμμυδιού, κολοκυθόσπορους, αβοκάντο και δροσερό κόλιανδρο, έναν καφέ για μένα (έχουν Taf και αυτό με χαροποίησε πιο πολύ) και για την κολλητή ένα super χυμό από μπανάνα, καρύδια, αβοκάντο, blueberry και καραμέλα.
Πιάνω κουβέντα με τους ιδιοκτήτες. Ένα πρόσχαρο και όμορφο ζευγάρι η Εβίτα και ο Άλεξ. Αφήσαν το Λονδίνο- έτσι εξηγείται η αισθητική του χώρου- και ήρθαν εδώ στην Ψαροκώστενα να στήσουν αυτό το ατμοσφαιρικό χώρο. Τα προβλήματα πολλά στην αρχή, όμως τα κατάφεραν και τους βλέπεις να το καμαρώνουν.
Τη συζήτηση μας κόβει το τηγανητό αβγό με πουρέ αβοκάντο που είχα ζητήσει. Συνοδεύεται από τραγανό μπέικον, πάνω σε μαύρο ψωμί από προζύμι και τριγύρω πικάντικη σάλτσα siracha. Διαβολική και ναζιάρα. Σπας το αυγό, το αφήνεις να ελευθερώσει την λάβα του και βουτάς το ψωμί σε αυτή με λίγο από την siracha. Και πάνω στην μάχη έρχεται και το κοτόπουλο miso, best seller του μαγαζιού θα μου πει η Εβίτα. Πλιγούρι, φιστίκια, ραπανάκι, ρόκα, ρεβίθια και μικρά κομμάτια κόκκινης πιπεριές όλα μαζί σε ένα πιάτο.
Αφήνω για λίγο το πιρούνι και ρωτάω για το όνομα. Δεν είναι αυτό που φανταζόμουν. Η εύκολη δηλαδή μετάφραση του στα ελληνικά. Σεξπιρική έκφραση που σημαίνει «αυτό που δεν μπορεί να αντιγραφεί», το μοναδικό. Ψαγμένο και αυτό, σκέφτομαι και να σου και το γλυκό. Ένα τηγάνι που έχει καταληφθεί από μια βουτυράτη ζύμη με πολλά φρέσκα φρούτα μέσα και έχει πασπαλιστεί από άχνη ζάχαρη. Διπλά του μέλι για να το ρίξεις από πάνω και μαρμελάδα.
Με αυτή την γλυκιά ανάμνηση στο στόμα αφήσαμε το Different Beast και δώσαμε υπόσχεση ότι θα το επισκεφτούμε ξάνα, αλλά βράδυ αυτή τη φορά.
Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 21 6700 4556