Για σπιτικά τσικνίσματα υπάρχει μια σάλτσα μπάρμπεκιου σε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη πικάντικη και γλυκιά μαζί, που συνοδεύει τέλεια το κρέας. Μπορείτε επίσης να αλείψετε με αυτήν κομματάκια κοτόπουλου και να τα ψήσετε. Καθώς δεν περιέχει ευπαθή υλικά, όση περισσέψει διατηρείται άνετα στο ψυγείο, για μήνες, και για μελλοντική χρήση.
Σάλτσα BBQ
Συστατικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλ. δεντρολίβανο
2 σκ. σκόρδο
30 γρ. τζίντζερ
4 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
4 κ.σ. Worcestershire sauce
4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
4 κ.σ. σόγια σως
200 γρ. κέτσαπ
½ κ.γ. ταμπάσκο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια πολύ καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
-Προσθέτουμε το δεντρολίβανο για να πάρουμε τα αρώματά του. Θα το αφαιρέσουμε στη συνέχεια.
-Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
-Αφαιρούμε τις φλούδες από το τζίντζερ. Τρίβουμε το τζίντζερ μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. (Προσοχή! Χρησιμοποιούμε μόνο ό,τι πέφτει από το ζέστερ και όχι ό,τι μένει στην πάνω μεριά)
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σφίξει η σάλτσα.
-Προσθέτουμε ακόμα την worcestershire sauce και το βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί η οξύτητα από το μπαλσάμικο.
-Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και προσθέτουμε τη σόγια σος, την κέτσαπ, την πάπρικα, το ταμπάσκο και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα.
-Αφαιρούμε από το τηγάνι και πολτοποιούμε το μείγμα με το μπίμερ ή το χτυπάμε στο μούλτι για να γίνει λείο.
-Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, αφήνουμε να κρυώσει καλά και βάζουμε στο ψυγείο.
-Διατηρείται στο ψυγείο για μήνες.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς θα τη φτιάξετε βήμα βήμα.
Πηγή: akispetretzikis.com
κεντρική φωτό: Κοτόπουλο σουβλάκι με σάλτσα μπάρμπεκιου του Άκη Πετρετζίκη.
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.