ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα. Εκεί που με 14,5 ευρώ το μενού τρως τους πιο φρέσκους ψαρομεζέδες

Μία μοντέρνα ταβέρνα ζωντανεύει τις πιο γλυκιές Κυριακές της παιδικής μας ηλικίας.

Στο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα. Εκεί που με 14,5 ευρώ το μενού τρως τους πιο φρέσκους ψαρομεζέδες

Νομίζω πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά πίσω στο παρελθόν μας για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε σε όλη της την διάσταση την αιτία που οι Κυριακές θα φέρνουν πάντα στο μυαλό μας μακριές εκδρομές στην εξοχή, δίπλα στη θάλασσα, και μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά, ελαφρολαϊκά τραγούδια να βγαίνουν από το τρανζιστοράκι του μπαμπά. Mέσα από τα μισάνοικτα παράθυρα του πράσινου Fiat Tipo.

Tα εξοχικά ταβερνάκια δεν έλειπαν από την εξίσωση, μαγαζιά με ξύλινες καρέκλες της γιαγιάς και πρόχειρα στρωμένα τραπεζάκια δίπλα στο πράσινο ή πλάϊ στο κύμα, μαγαζιά με σπιτικούς μεζέδες, καλό κρέας και φρέσκο ψάρι. Θα τα βρεις ακόμα, στις πιο γραφικές και παλιές συνοικίες της πόλης, εκείνες που αποπνέουν ακόμα τον αέρα της παλιάς, ζεστής γειτονιάς. Εκεί που οι περισσότεροι κάτοικοι λένε ακόμα «καλημέρα» μεταξύ τους και χαιρετάνε πάντα τους απέναντι αντί να τρυπώσουν βιαστικά μέσα στο ασανσέρ, εκεί όπου τα καλοκαίρια ο καλύτερος προορσμός είναι η βεράντα του σπιτιού με ένα πιάτο καρπούζι με λευκή, υγρή φέτα στην άκρη.

Έψαχνα για ώρα να βρω τι ήταν αυτό που μου άρεσε τόσο στο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον χώρο, από το πρώτο λεπτό που ο υπεύθυνος του καταστήματος μας ρώτησε ευγενικά που προτιμάμε να καθίσουμε και πιστεύω πως τελικά το έχω βρει: είναι εκείνες οι παιδικές Κυριακές στο αυτοκίνητο με τη μαμά συνοδηγό και τον μπαμπά στο τιμόνι, οι εξοχικές Κυριακές χωρίς έννοιες, όταν το φαγητό ήταν άφθονο και το παιχνίδι ακόμα πιο πολύ.

Αυτές ακριβώς τις Κυριακές θα συναντήσει κάποιος σε αυτό το μικρό, απλό εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο που κλείνει, με τον δικό του τρόπο, το μάτι στην ξεχωριστή γαστρονομία χωρίς φανφάρες και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Της γαστρονομίας όπως ίσως θα έπρεπε να είναι. Προσιτή, χορταστική, εύκολη και υπερβολική γευστική.

Στο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα. Εκεί που με 14,5 ευρώ το μενού τρως τους πιο φρέσκους ψαρομεζέδες
Έψαχνα για ώρα να βρω τι ήταν αυτό που μου άρεσε τόσο στο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον χώρο, από το πρώτο λεπτό που ο υπεύθυνος του καταστήματος μας ρώτησε ευγενικά που προτιμάμε να καθίσουμε.

Χαζεύω τα μαχαιροπίρουνα έτσι όπως είναι επιμελώς ατημέλητα τοποθετημένα μέσα σε ένα μεταλλικό κανατάκι, τυλιγμένα με χαρτοπετσέτες παρέα με μία χάρτινη κόλλα ιχθυοπωλείου, και συνειδητοποιώ πως η αλμύρα έχει ήδη πλυμμηρίσει το τραπέζι μας, μία ματιά στον κατάλογο έρχεται για να το επιβεβαιώσει. Για όσους έχουν έρθει μέχρι εδώ για μία πλήρη εμπειρία το μενού των 25 ευρώ το άτομο (με κρασί) θα αποδειχθεί ιδανική επιλογή, αφού αν το επιλέξεις θα δοκιμάσεις τόσο μία ευρεία γκάμα από ορεκτικά όσο και φρέσκο ψαράκι και φυσικά το γλυκό ημέρας.

Στο Ρακί Μεζέ όμως οι γνώστες ξέρουν ότι αξίζει να κάνουν στάση για το πιο ζουμερό, γεμάτο, παρεϊστικό μενού, που κοστίζει μόλις 14 5 ευρώ και περιλαμβάνει πιάτα απ' όλο τον κατάλογο που θα χορτάσουν το στομάχι σου, θα αναστατώσουν την μύτη σου πριν καλά-καλά τα παραδοσιακά φτυαράκια, μπολάκια, τηγανάκια προσγειωθούν στο τραπέζι σου και θα ξυπνήσουν μια και καλή την επιθυμία σου για ατελείωτες, καλοκαιρινές συζητήσεις πάνω από αρκετά λίτρα παγωμένο, λευκό κρασί. Υπέροχα ντολμαδάκια θαλασσινών που λειώνουν όλο γλύκα στο στόμα, καλοψημμένο θράψαλο, γαριδάκι με τη σέσουλα, τόσο νόστιμο που τελειώνει πριν καλά το καταλάβεις, μυρωδάτα μύδια αχνιστά, πολίτικη σαλάτα και ενα πιάτο ημέρας παρατάσσονται με τη σειρά μπροστά σου, τακουνώντας μνήμες από τα πιο λαμπερά, θαλασσινά καλοκαίρια σου. Εννοείται, πως στην τιμή περιλαμβάνεται το κρασί, αν βέβαια καταφέρεις να ξεφύγεις από τις χαριτωμένες πιέσεις των ανθρώπων του μαγαζιού που επιμένουν πως το ψάρι χωρίς ρακή δεν κατεβαίνει με τίποτα.

Στο Ρακί Μεζέ όμως οι γνώστες ξέρουν ότι αξίζει να κάνουν στάση για το πιο ζουμερό, γεμάτο, παρεϊστικό μενού, που κοστίζει μόλις 14 5 ευρώ και περιλαμβάνει πιάτα απ' όλο τον κατάλογο που θα χορτάσουν το στομάχι σου.

Αν πάλι τα οργανωμένα μενού σε περιορίζουν, ο κατάλογος είναι εκεί και η ποικιλία του ίσως στην αρχή να σε πανικοβάλει κράτησε όμως το εξής: στο Ρακί Μεζέ κάθε πιάτο αξίζει να δοκιμαστεί, κάθε μπουκιά μπορεί να γίνει αφορμή για άλλη μία γουλιά αλκοόλ, κάθε φορά μπορείς να βρεις δικαιολογία για να ξαναπεράσεις από εκεί στην επόμενη έξοδο με την πιο αγαπημένη σου παρέα.

Σε περίπτωση που όλα αυτά για κάποιους δεν αρκούν προκειμένου να συνειδητοποιήσουν πως το καλοκαίρι όντως είναι εδώ, συσσωρευμένο, αλμυρό και ηλιόλουστο μέσα σε αυτή την μοντέρνα, αστική ταβέρνα, κάτω από την πέργκολα του εξωτερικού χώρου, το κατακόκκικο καρπούζι που φτάνει σε φέτες μπροστά μας - ως κέρασμα - στο τέλος του γεύματος θα γίνει η καλύτερη απόδειξη. Ότι ίσως να μας λείπουν πολλά, από τις ζωές μας, τις δουλειές μας, τον έρωτα ή τον τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε όλα όσα περιέγραψε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι του «Καλοκαίρι». Και είναι εκείνα που φτάνουν και περισσεύουν.

Το καλοκαίρι όντως είναι εδώ, συσσωρευμένο, αλμυρό και ηλιόλουστο μέσα σε αυτή την μοντέρνα, αστική ταβέρνα, κάτω από την πέργκολα του εξωτερικού χώρου.

Ρακί Μεζέ

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα

210 9429027

Read Next

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.