ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

«Η σοκολάτα είναι τόσο λαχταριστή που τελικά το τρως» λέει ο ζαχαροπλάστης, Ανδρέας Πιπέρης όταν του λέω ότι «αυτά τα αυγά τα θες για μπιμπελό στο σπίτι».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

Είναι κρίμα να φαγωθεί. Είναι ένα μπιζού της ζαχαροπλαστικής. Ένα στολίδι φτιαγμένο από το πιο λαχταριστό, βρώσιμο υλικό. Είναι ένα αυγό Φαμπερζέ από τα χέρια ενός pâtissier. «Όμως τελικά η σοκολάτα κερδίζει, είναι τόσο λαχταριστή» θα μου πει ο Αντρέας Πιπέρης, στο τηλέφωνο, όταν μετά από επικοινωνία στο μέσεντζερ του φέισμπουκ, μιλήσαμε με σκοπό να μάθω περισσότερα για τα σοκολατένια αυγά του, που δε μοιάζουν με κανένα άλλο αυγό της πόλης. «Με πετύχατε με ζύμη για τσουρέκια στα χέρια» θα μου πει.

Σε κάποιο scroll down στο προφίλ μου, έπεσα πάνω σε μία εικόνα των αυγών αυτών και κόλλησα. Η φίλη μου, η Άντα Ηλιοπούλου, είχε κάνει μία τρομερή ανακάλυψη. Αναζήτησα την πηγή και έφτασα στο Perian Patisserie, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Ελευθέριο. Πέριξ της Αχαρνών. Μια βέρα αθηναϊκή συνοικία, με εμπορικό χαρακτήρα και χάι ταμπεραμέντο, τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια. Μέχρι το 1960 όλη η περιοχή δεν είχε ούτε μια πολυκατοικία, μόνο μονοκατοικίες, πολλές εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και δίνουν ενα παλαιοαθηναϊκό τύπο στην περιοχή. Ο Άγιος Ελευθέριος, λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών και του μικρής σχετικά απόστασής του από την Αθήνα, υπήρξε προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών.

Σαν παραμύθι εποχής ακούγονται αυτά -και είναι, όντως, άλλης εποχής. Σαν τα αυγά του Perian Patisserie, το οποίο δουλεύει μόνο κατόπιν παραγγελίας, τονίζοντας τη μοναδικότητα των δημιουργιών του. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι απλά, καθημερινά γλυκά.

-Ποια είναι η ιστορία του Perian Patisserie;

«Το Perian Patisserie δημιουργήθηκε το 2016. Ήταν ένα όνειρο του ζαχαροπλάστη να δημιουργηθεί το Perian Patisserie».

-Γιατί αποφασίσατε να δουλεύετε μόνο με παραγγελίες;

«Όταν ανοίξαμε το Perian Patisserie θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα "Cake boutique and chocolatier" και έτσι αποφασίσαμε να δουλεύουμε μόνο με παραγγελίες για απαιτητικούς πελάτες».

-Ποια είναι η ιστορία των αυγών σας;

«Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό
Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Ο όρος μπαρόκ προέρχεται πιθανόν από την ισπανική λέξη «barroco», που σημαίνει «ακανόνιστο μαργαριτάρι». Αναφέρεται στην καλλιτεχνική και την πνευματική δημιουργία (λογοτεχνία, μουσική, εικαστικές τέχνες) η οποία εμφανίζεται την περίοδο μετά την Αναγέννηση και έως την εποχή του Διαφωτισμού, δηλαδή από το 1600 έως το 1717 περίπου. Ο όρος μπαρόκ αποδόθηκε, αρχικά, με αρνητική σημασία στα έργα του 17ου αιώνα στα οποία ο καλλιτέχνης δεν τηρούσε τους κανόνες των αναλογιών, αλλά αντίθετα ακολουθούσε μια εκφραστική ελευθερία. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει την τέχνη της συγκεκριμένης αυτής εποχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Και μετά από αυτό το trivial διάλειμμα συνεχίζουμε με το θέμα μας.

-Πόση ώρα κάνετε να φτιάξετε ένα τόσο περίτεχνο αυγό;

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

-Πόσοι δουλεύετε στην επιχείρησή σας και πώς μοιράζετε τις δουλειές;

«Είμαστε τρία άτομα, ένα που ασχολείται με την ζαχαρόπαστα και δύο με την σοκολάτα και με τις κρέμες».

-Ποιο γλυκό είναι το σουξέ του εργαστηρίου σας;

«Έχουμε πολύ απαλές γεύσεις, το σουξέ μας είναι η pavlova και οι τούρτες pistachio και raspberry».

Δεκαέξι ώρες για να φτιαχτεί αυτό το αυγό; Άραγε σε πόσα λεπτά της ώρας να καταναλώνεται; Όπως και να έχει, ακόμα και όταν αυτό το μικρό, λαχταριστό κομψοτέχνημα εξαφανιστεί από τα μάτια, σίγουρα δεν ξεχνιέται. Μία λιχουδιά που παίρνει τη διάσταση αντικειμένου του πόθου.

facebook.com

instagram.com

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

Life

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.

09 Απρ 2024

Τι είναι η ομελέτα ταμάγκο; Η εύκολη συνταγή για την ασιατική ομελέτα

Η ομελέτα ταμάγκο ή Tamagoyaki είναι η ασιατική εκδοχή της ομελέτας.

09 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής: Ζανίν Γιάνσεν- Ντενίς Καζούχιν

Οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στην Αθήνα επιστροφή στο Φεστιβάλ της Άνοιξης