Πριν λίγο καιρό διάβαζα την περίληψη του βιβλίου «Ο τελευταίος Κινέζος σεφ» της Νικόλ Μόουνς και κόλλησα με την Μάγκι ΜακΕλρόι, την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και ηρωίδα του βιβλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα σε κάποιο επόμενο χάζεμα στα νέα του τοίχου μου στο φέισμπουκ έπεσα πάνω στο Wok Shop και στα καλούδια του. Όλα τα καλά της ασιατικής κουζίνας σε ένα ενημερωμένο ντελικατέσεν που θα ζήλευε και ο πλέον άσχετος με την κινέζικη κουζίνα. Η εικόνα τους και μόνο είναι προκλητική, λαχταριστή. Μπορεί να είναι το έντονο κόκκινο που κυριαρχεί σαν χρώμα. Μπορεί να είναι η εξωτική κουλτούρα που κουβαλούν. Μπορεί να είναι απλά η γεύση τους, που αποδεδειγμένα μας ταιριάζει.
Ρωτάω την υπεύθυνη καταστήματος, Ράνια Τσατσομοίρου, πόσο αγαπούν οι Έλληνες την ασιατική κουζίνα. «Οι Έλληνες είναι θετικοί στο να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις και νέες κουζίνες. Από όταν πρωτογνωρίσαμε την ασιατική κουζίνα στην Ελλάδα με τα πρώτα κινέζικα εστιατόρια έως σήμερα με την hot τάση των γιαπωνέζικων εστιατορίων και sushi bars, θα λέγαμε ότι οι Έλληνες αγαπούν ιδιαίτερα την ασιατική κουζίνα και την έχουν εντάξει στις αγαπημένες τους».
Στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε η κινέζικη πρωτοχρονιά. Το 2016 ξεκίνησε επίσημα για τους Κινέζους και ο πίθηκος, το ζώδιο της φετινής χρονιάς, δίνει το τέμπο. Στο κινέζικο ωροσκόπιο ο πίθηκος είναι το 9ο κατά σειρά ζώδιο και ο αριθμός 9 στην κινέζικη παράδοση σχετίζεται με την υψηλή διανόηση και εξυπνάδα. Από τα 12 ζώδια, είναι το πιο ανθρώπινο και αυτό που εκτιμούν περισσότερο στην ανατολική φιλοσοφία. Γκουγκλάρω τα χαρακτηριστικά του πιθήκου: εφευρετικός, παρακινητής, ταχύς, ευέλικτος, αυτόνομος, κοινωνικός, ευγενικός, αντικειμενικός, αγωνιστής. Επίσης, εγωιστής, ματαιόδοξος, απατηλός, ζηλιάρης, καχύποπτος.
Υπάρχει κάποιο πιάτο που θεωρείται συμβατό με το συγκεκριμένο έτος, με τη χρονιά του πιθήκου, δηλαδή, ρωτάω τη Ράνια. «Το φαγητό που συνοδεύει την κινέζικη πρωτοχρονιά είναι πολύ σημαντικό για τους Ασιάτες, καθώς κάθε πιάτο έχει το συμβολισμό του. Υπάρχουν συγκεκριμένα πιάτα που δεν λείπουν από το εορταστικό τραπέζι τους όπως dumplings και spring rolls που συμβολίζουν την ευημερία, noodles που συμβολίζουν τη μακροζωϊα, καθώς και τα μανταρίνια, ιδανικά με τα φύλλα και ποτέ κομμένα στα τέσσερα αλλά και το ψάρι, πάντα ολόκληρο, που συμβολίζουν την καλή τύχη» μου απαντάει. Η πολιτισμική αντιστοιχία γαλοπούλας και dumplings, δύσης και ανατολής.
-Τι λέει η πείρα σας; Πόσο συχνά μαγειρεύουν ασιατικό στο σπίτι τους;
«Οι επισκέπτες μας στο Wok Shop είναι η απόδειξη ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν μόνο την ασιατική κουζίνα αλλά θέλουν και να την εντάξουν στη διατροφή τους. Αναζητούν προϊόντα για να δημιουργήσουν τις αγαπημένες τους ασιατικές συνταγές από την πιο κλασική έως την πιο εξειδικευμένη, θέλουν να μάθουν για την ασιατική διατροφή και τη χρήση της. Εκτός όμως από αυτό, ασιατικά υλικά όπως μια σάλτσα σόγιας ή μια γλυκόξινη, το ρύζι γιασεμιού, το γάλα καρύδας και πολλά άλλα, τα συναντάμε πλέον σε κάθε κουζίνα. Όλοι μας χρησιμοποιούμε ασιατικά υλικά και έχουμε πλέον επιρροές από την κουζίνα αυτή στον τρόπο μαγειρέματος περισσότερο από όσο νομίζουμε».
-Ποιο είναι το πιο διάσημο προϊόν σας;
«Είναι δύσκολο να απομονώσουμε ένα προϊόν γιατί κάθε κατηγορία έχει το δικό της φαβορί! Θα μπορούσαμε να πούμε τα noodles και τα φύλλα για spring rolls καθώς και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν ευρεία χρήση και εκτός ασιατικής κουζίνας».
-Ποια είναι η φιλοσοφία του Wok shop; Ποιο είναι το μότο του;
«Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε το Wok Shop με μία πρόταση, θα λέγαμε ότι είναι “ο απόλυτος προορισμός στα ασιατικά τρόφιμα για μυημένους και μη”. Διαθέτουμε από το πιο κλασικό και διαδεδομένο ασιατικό προϊόν έως το πιο εξεζητημένο. Κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει το προϊόν που αναζητά αλλά και όλα όσα χρειάζεται για τα χαρακτηριστικά του, τη χρήση του καθώς και tips και συνταγές. Κάθε μέλος του προσωπικού έχει γνώση στα προϊόντα και μπορεί να καθοδηγήσει τους πελάτες στη χρήση τους».
-Πού συγκλίνουν η ελληνική και η ασιατική κουζίνα;
«Και οι δύο, με τον τρόπο τους έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν άλλες κουζίνες ανά τον κόσμο».
-Ποιες άλλες δραστηριότητες σχετίζονται με το Wok shop; Κάτι πήρε το μάτι μου για κάποια σεμινάρια...
«Το Learn to Wok είναι το δικό μας μέσο για να μεταφέρουμε την αγάπη μας για την ασιατική κουζίνα στους πελάτες μας προσφέροντας τους μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Όλα όσα χρειάζονται για να πειραματιστούν με τα προϊόντα και να ανακαλύψουν νέες συνταγές και γεύσεις είτε στο κατάστημά μας είτε στο δικό τους προσωπικό χώρο. Το Learn to Wok ουσιαστικά είναι μαθήματα ή παρουσιάσεις μαγειρικής για ιδιώτες και επαγγελματίες. Ανά τακτά διαστήματα κάθε μήνα πραγματοποιούμε δωρεάν ομαδικά μαθήματα ασιατικής κουζίνας τα οποία είναι ανοιχτά σε κάθε πελάτη και επισκέπτη του καταστήματος. Τα μαθήματα αυτά γίνονται από επαγγελματία σεφ που παρουσιάζει βήμα-βήμα την εκτέλεση συνταγών και ολοκληρώνονται με γευστική δοκιμή. Παράλληλα πραγματοποιούμε prive μαθήματα είτε στο χώρο του καταστήματος είτε στο χώρο των πελατών μας όπου οι συμμετέχοντες έχουν ενεργό ρόλο στην ετοιμασία. Τα πιο δημοφιλή μας μαθήματα είναι για sushi. Και πλέον οι πελάτες με αγορές άνω των 50€ έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το δικό τους prive μάθημα sushi (2 ατόμων) στο χώρο του καταστήματος, χωρίς καμία άλλη χρέωση. Εκτός από τα μαθήματα και τις παρουσιάσεις, το Learn to Wok πηγαίνει και στα σπίτια αναλαμβάνοντας να ετοιμάσει μενού για ένα δείπνο ή ένα μπουφέ».
Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το sushi και τη φιλοσοφία του είναι εδώ, στο Wok Shop. Μοναδικό μέρος, ντελικατέσεν, μαθήματα μαγειρικής και ζεν στάση ζωής. Τα πάντα γύρω από την ασιατική κουλτούρα, γιατί τελικά φαγητό ίσον κουλτούρα.
Στο e-shop του Wok Shop, μέσα σε όλα τα εξωτικά προϊόντα, μπαχάρια και τροπικά φρούτα είδα κάτι που μου γυάλισε. Θα ρωτήσω τη Ράνια. Τι είναι το matcha tea που ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό; «To matcha είναι πούδρα από πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας. Κατά την παρασκευή του δεν φιλτράρεται όπως οποιοδήποτε άλλο τσάι αλλά χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα φύλλα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει ιδιαίτερη και έντονη γεύση και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, από τηγανίτες matcha, brownies και πουτίγκες έως matcha σούπα, stir fries, ακόμη και matcha guacamole», μου απαντάει και διαπιστώνω ότι υπάρχει και γκουρμέ κινέζικη κουζίνα. Και εγώ που νόμιζα ότι οι Κινέζοι τρώνε κάθε μέρα noodles και ρύζι. «Μα, κάθε μέρα noodles και ρύζι, τρώνε» μου λέει η Ράνια.
Facebook Wok Shop