ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Η πρώτη μου γευστική επαφή μαζί του ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή που μετρούσα τα παγωτά. Εκεί την αθώα εποχή που περίμενα πότε θα έρθει το απόγευμα να τρέξω στο ψιλικατζίδικο της γωνίας, να ανοίξω το ψυγείο, να διαλέξω ένα- κάθε μέρα και διαφορετικό- και να το φάω πριν καν φτάσω πάλι στο σπίτι. Μεγαλώνοντας η φωνή της μητέρας «μην φας παγωτό το χειμώνα, θα σε πιάσουν τα λαιμά σου» σταμάτησε να ηχεί στα αυτιά μου και το παγωτό έπαψε να είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια άλλα έγινε μια αγάπη για όλου του χρόνου.

Ίσως κάπως έτσι να ήταν μικροί και οι Carmelo Chiaramida, Andrea Marche και Fabio Pironi, οι τρεις Ιταλοί gelatoποιοί που δημιούργησαν την boutique τζελατερίας OGGI ξεκινώντας από το Ούντινε.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας
Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.
Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο.

Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο. Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού. Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο. Αμέσως μπήκε στην λίστα των αγαπημένων μου μαγαζιών και κάθε φορά που βρισκόμουν στο Μιλάνο χειμώνας ήταν, καλοκαίρι, δεν γινόταν να μην περάσω και να «χτυπήσω» τουλάχιστον μια μπάλα.

Καιρό αργότερα διασταυρώθηκαν τα βήματα μας στη Βαρκελώνη, στο αδερφάκι του σε ισπανικό έδαφος.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή.

Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή. Υπεύθυνοι για την άφιξη του στην Αθήνα είναι η Αθηνά Γκικοπούλου - Ντούρα και τα τρία της παιδιά : η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος. Η μαμά Αθηνά ταξίδευε πολύ συχνά στην Ιταλία για τις ανάγκες της άλλης επιχείρησης που διατηρεί χρόνια τώρα η οικογένεια (τα γνωστά αρτοποιεία Ντούρα σε Παιανία και Πολύδροσο Χαλανδρίου). Σ’ ένα από αυτά γνωρίστηκε με τον Carmelo και αμέσως έγιναν φίλοι μιας και οι δύο αγαπούσαν το παγωτό. Χρόνο με τον χρόνο λοιπόν, χτίστηκε η ιδέα ότι αυτό το σαγηνευτικό gelato πρέπει να αποκτήσει και αθηναϊκή κατοικία. Τα παιδιά –η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος- ταξίδεψαν στην Ιταλία, έμαθαν τις συνταγές και την τεχνογνωσία για την παρασκευή αυθεντικού παραδοσιακού gelato (χωρίς χρωστικές, φοινικέλαιο και βιομηχανικά επεξεργασμένα συστατικά) και γύρισαν πίσω στην Αθήνα. Όμως, ο Covid 19 τους έβαλε φρένο.

Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη.
Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε

Επιστροφή στο σήμερα και στο ανοιχτό πλέον OGGI. Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη. Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε. Το δε γάλα που χρησιμοποιούν, ελληνικό.

Στα ψυγεία του, από ιταλικό λευκό μάρμαρο Carrara, θα βρείτε 12 περίπου γεύσεις που εναλλάσσονται ανάλογα με το τι ετοιμάζουν στο παρασκευαστήριο που βρίσκεται στον κάτω όροφο του μαγαζιού. Φυσικά ήθελα να τα δοκιμάσω και τα 12 ή όσα τέλος πάντων είχαν εκείνη την ημέρα. Ξεκίνησα από τα σορμπέ που μοσχοβολούσαν φρούτα –λάτρεψα το πεπόνι και τον ανανά αλλά και την φράουλα με μέντα και βασιλικού που όμως δεν το φτιάχνουν συχνά- και την vegan σοκολάτα με την μεγάλη και μεστή γεύση της. Ζήτησα φυσικά το φιστικί με την εξαιρετική υφή, αλλά και το μπισκότο που νόμιζα ότι έτρωγα την ζύμη του μπισκότου λίγο πριν μπει στο φούρνο. Όσο για το φρέσκο μασκαρπόνε ενισχυμένο με κρασί Marsala ήταν εκείνο που με έκανε να πω ότι «εδώ θα μείνω».

Όπως καταλαβαίνετε η ζημία έχει γίνει. Θα βρίσκω πολύ συχνά δικαιολογίες για να κατεβαίνω στο Σύνταγμα και να περνάω από την οδό Βουλής, για ένα χωνάκι ή κυπελάκι. Κάτι σαν αυτό που έκανα μικρός με το ψιλικατζίδικο της γειτονίας.

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 2103246995

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.