Από τον Δημήτρη Μπούτο
Ίσως το μόνο που δεν περιμένει κάποιος να συναντήσει στις οδούς πέριξ της Ομόνοιας είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο «για όσους έχουν νοσταλγήσει τη γεύση». Καθώς προσεγγίζετε τον πεζόδρομο Μαρίκας Κοτοπούλη, πίσω από την πλατεία, μυρωδιές από ρυζόγαλο, γιαούρτι και φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες θα σας οδηγήσουν στον αριθμό 10 και το αυθεντικό γαλακτοπωλείο «Στάνη».
Η ιστορία του ξεκινάει από το 1931 και τον Πειραιά, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, απ' όπου ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος έφυγε το 1949 εξαιτίας του βομβαρδισμού της πόλης.
Έκτοτε βρίσκεται σταθερά στην οδό Κοτοπούλη, αποτελώντας ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των Αθηναίων και μία πολύ καλή αφορμή για βόλτα στην, ίσως όχι τόσο ελκυστική πια, Ομόνοια.
Το 1953 στη Στάνη απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι της.
Είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν τους. Ο Θανάσης Καραγεώργος, σημερινός ιδιοκτήτης και εγγονός του ιδρυτή, εξηγεί πως η συνταγή για το πλούσιο γιαούρτι παραμένει αναλλοίωτη για 80 και πλέον χρόνια, με πρώτη ύλη το γάλα που προμηθεύονται σταθερά, από την ίδια φάρμα, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Άπαξ και δοκιμάσει κανείς εκείνο της Στάνης, δύσκολα επιλέγει ξανά κάποιο από τα γιούρτια του εμπορίου· έντονη γεύση και μυρωδιά γάλακτος, υφή μοναδική. Αν την επισκεφθείτε βέβαια, μην αρκεστείτε σε αυτό. Δοκιμάστε το ρυζόγαλο, το υπερ-γαλατένιο γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά και το καταΐφι που σε κερδίζουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου.
Και φυσικά το ανθόγαλο, τους λουκουμάδες με μέλι και το λαχταριστό, ογκώδες μιλφέιγ.
Από τις αλμυρές λιχουδιές ξεχωρίζουν οι γενναιόδωρα βουτυρωμένες χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα, η αφράτη μπουγάτσα και η λίστα μακραίνει επικίνδυνα. Το κατάστημα λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ και προσφέρει το πιο σπιτικό εκτός σπιτιού πρωινό:
ζεστό γάλα και φρατζολάκι με βούτυρο και μέλι.
Αν γευτείτε το γιαούρτι της Στάνης, είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσετε ένα -ή και περισσότερα- κεσεδάκια για τον εαυτό σας ή τους οικείους σας. Με την πλούσια γεύση του και συνοδεία μελιού μπορεί να γίνει πρώτης τάξεως γεύμα από μόνο του ή και βάση για ένα γευστικότατο, διαφορετικό πρόγευμα, συνδυασμένο με τηγανητά αυγά.