ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά. 9 περίεργα αρώματα που μπορεί να βγάλει το κρασί

Μπανάνα, σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά, βούτυρο. Ας δούμε γιατί βιώνουμε αυτές τις οσμές στο κρασί, σύμφωνα με τους ειδικούς του krasiagr.com.

Σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά. 9 περίεργα αρώματα που μπορεί να βγάλει το κρασί

Απομίμηση βουτύρου (ποπ κορν)

Η απομίμηση βουτύρου (που συχνά αποκαλείται λανθασμένα ως «ποπ κορν») προέρχεται από το υπερβολικό διακετύλιο σε ένα κρασί. Το διακετύλιο είναι ένα προϊόν που σχηματίζεται κατά την πρώτη ζύμωση του κρασιού, όταν η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλη. Είναι επίσης και παράγωγο της δευτερεύουσας ζύμωσης, όταν το μηλικό οξύ (ένα ισχυρό οξύ) μετατρέπεται σε ένα μαλακότερο γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κρασί ένα πληρέστερο σώμα και μερικές φορές, μια βουτυρώδη γεύση.

Άρωμα μπανάνας

Το άρωμα μπανάνας, όπως και του βουτύρου, που αναφέρεται παραπάνω, είναι ένα υποπροϊόν της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Είναι το κρασί «κακό» αν μυρίζει μπανάνα; Μάλλον όχι, αν το άρωμα είναι σε ελάχιστο και μόλις και μετά βίας ανιχνεύσιμο ποσοστό.

Χανζαπλάστ, αχυρώνας, κοπριά

Αυτά τα αρώματα είναι ενδεικτικά των βρεττανομύκητων, (που με αγάπη ονομάστηκαν «Bretts» από τον κόσμο του κρασιού). Το «Brett» είναι στην πραγματικότητα μύκητες που χαλάνε το κρασί, αλλά σε μικρές ποσότητες, μερικοί πότες κρασιού το απολαμβάνουν πραγματικά. Άλλοι, πάλι, όχι.

Σπαράγγια σε κονσέρβα

Αυτό το περίεργο άρωμα είναι το αποτέλεσμα που έχουν τα σταφύλια όταν συλλέγονται πράσινα, χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως. Εμφανίζεται πιο συχνά σε Sauvignon Blanc.

Σπίρτο

Τα αρώματα σπίρτου προέρχονται από το διοξείδιο του θείου, το οποίο χρησιμοποιούν οι οινοποιοί στους αμπελώνες για την προστασία των κρασιών από την μούχλα και στο κελάρι για τη διατήρηση των κρασιών. Ακόμα κι αν οι οινοποιοί επιλέξουν να μην προσθέσουν διοξείδιο του θείου, θα βρίσκεται πάντα σε μικρές ποσότητες στο κρασί, καθώς είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης και είναι πάντα παρών στους οίνους.

Μούχλα

Η παρουσία των αρωμάτων μούχλας είναι αποτέλεσμα των βακτηρίων που έχουν χαλάσει το κρασί, του κρασιού που γίνεται από μουχλιασμένα σταφύλια ή των κρασιών που ζυμώνονται σε ακάθαρτα βαρέλια. Πιθανότατα να προέρχεται όμως και από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).

Κλεισούρα

Όπως η μούχλα, έτσι και το άρωμα κλεισούρας μπορεί να προέρχεται από ακάθαρτα βαρέλια. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του TCA (τριχλωροανισόλη).

Κλούβιο αυγό

Η μυρωδιά του χαλασμένου αυγού σε ένα κρασί προέρχεται από το υδρόθειο, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διοξειδίου του θείου. Η παρουσία του υδρόθειου επιδεινώνεται όταν το κρασί έχει χαμηλά επίπεδα αζώτου, το οποίο κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί στην καταπολέμηση της παρουσίας υπερβολικού υδρόθειου. Ποικιλίες, όπως το Riesling και το Chardonnay, που έχουν φυσικά χαμηλά επίπεδα του αζώτου, είναι πιο επιρρεπή σε αυτό το άρωμα.

Μυρωδιά κουναβιού (Skunk)

Το υδρόθειο και άλλα προϊόντα του θείου σε ένα κρασί μπορεί να συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ενώσεις που αναδίδουν αυτή την άσχημη μυρωδιά.

Λάχανο τουρσί

Όπως και το άρωμα του λάχανου, αυτό το ενδιαφέρον άρωμα είναι ένα προϊόν της ζύμωσης, όπως τα αρώματα βουτύρου και μπανάνας.

Βρεγμένο χαρτόνι

Αν μυρίζετε βρεγμένο χαρτόνι, τότε το κρασί είναι «φελωμένο» ή “goût de bouchon” σύμφωνα με τους Γάλλους ή “Cork Taint” για τους Βρετανούς. Προέρχεται από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.