Η νέα τάση στο φαγητό βασίζεται σε ένα «γάμο» που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε: ανάμεσα στην κουλτούρα του αμερικανικού μπέργκερ και σε εκείνη του γιαπωνέζικου σούσι.
Στο σούσι μπέργκερ, λοιπόν, το μαλακό, αφράτο ψωμάκι που χρησιμοποιείται συνήθως, αντικαθίσταται από ρύζι, που, εκτός των άλλων, είναι πιο ελαφρύ για το στομάχι και πιο υγιεινό.
Για το «γέμισμα», οι επιλογές είναι ατελείωτες: με σολομό και αβοκάντο, με πικάντικες φέτες κοτόπουλου ή με υλικά του κλασικού χάμπουργκερ όπως φέτες μοσχαρίσιες και τυρί.
Επίσης, έξτρα γεύση μπορούν να δώσουν σάλτσες όπως wasabi ή ζωμός από φύκια.
Όσον αφορά το ρύζι που αντικαθιστά το στρογγυλό ψωμάκι, αυτό μπορεί να είναι είτε βραστό είτε τηγανητό.
Το σούσι μπέργκερ εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές, αλλά η ιδέα για αυτό δεν εύκολο να διαπιστωθεί πού και πότε γεννήθηκε για πρώτη φορά. Πιθανότατα, όμως, το συγκεκριμένο έδεσμα αποτελεί τη συνέχεια του σούσι κέικ, μιας τούρτας από σούσι, η οποία προέρχεται από την ιαπωνική πόλη Οσάκα και, έπειτα, διαδόθηκε στο σχήμα της κλασικής, στρογγυλής τούρτας και σε δυτικές χώρες.
Με πολύ γρήγορους ρυθμούς, το σούσι μπέργκερ γίνεται viral, ενώ η «χορτοφαγική» εκδοχή του, την οποία παρουσιάζει ο χρήστης του Instagram «So Beautifully Raw» (instagram.com/sobeautifullyraw/) έχει ήδη αποσπάσει πάνω από 19.000 like.