0
SHARES

Στα γιορτινά τραπέζια συχνά βάζουμε ψηλά τον πήχυ, δοκιμάζοντας να φτιάξουμε ακόμα και γλυκά που δεν έχουμε φτιάξει ποτέ ξανά αλλά χωρίς να έχουμε την επιτυχία δεδομένη με αποτέλεσμα, συχνά, να καταφεύγουμε την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές όχι μόνο λαχταριστές αλλά και εγγυημένες, όπως αυτό το εμβληματικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, του συγγραφέα μαγειρικής Ρίτσαρντ Σαξ (1949-1995), που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον θάνατό του παραμένει viral και αξεπέραστο. Όσοι το έχουν φτιάξει, θα σε διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει και πως θα συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και για τη γεύση και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, προκαλώντας όλους τους καλεσμένους σου να βουτήξουν στη σοκολάτα.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι

Υλικά:

225 γρ. μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, χοντροκομμένη

110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους 1 κ.σ.

6 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί:

355 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας

Κακάο (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. (χωρίς να το βουτυρώσετε).

2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

3. Διαχωρίζετε τα 4 από τα αυγά, τον κρόκο από το ασπράδι, σε δύο μικρά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με ½ φλ. (100 γρ.) από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αργά αργά το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάτε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να αφρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αλλά όχι σφιχτό μείγμα, για ακόμα 5 λεπτά περίπου. Αργά αργά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

4. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε μέχρι το κέντρο να φουσκώσει και να ραγίσει και το κέντρο να αρχίσει να σκληραίνει, για περίπου 35-40 λεπτά αλλά όχι παραπάνω.

5. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, το κέντρο του θα βουλιάξει, δημιουργώντας κάτι σαν κρατήρα – αυτό είναι επιθυμητό!

6. Για να φτιάξετε τη σαντιγί, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.

7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γεμίζετε τον κρατήρα του σουφλέ με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη μέχρι τις άκρες του. Πασπαλίζετε με κακάο σε σκόνη.

8. Με ένα μαχαιράκι αποκολλάτε προσεκτικά το σουφλέ από το ταψί και το σερβίρετε.

9. Αν περισσέψει (δύσκολο), το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: food52.com

TAGS