ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Πάντα αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τη γεύση και την εμφάνισή του, ακόμα και αν το φτιάχνει ένας αρχάριος στη ζαχαροπλαστική.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Στα γιορτινά τραπέζια συχνά βάζουμε ψηλά τον πήχυ, δοκιμάζοντας να φτιάξουμε ακόμα και γλυκά που δεν έχουμε φτιάξει ποτέ ξανά αλλά χωρίς να έχουμε την επιτυχία δεδομένη με αποτέλεσμα, συχνά, να καταφεύγουμε την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές όχι μόνο λαχταριστές αλλά και εγγυημένες, όπως αυτό το εμβληματικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, του συγγραφέα μαγειρικής Ρίτσαρντ Σαξ (1949-1995), που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον θάνατό του παραμένει viral και αξεπέραστο. Όσοι το έχουν φτιάξει, θα σε διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει και πως θα συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και για τη γεύση και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, προκαλώντας όλους τους καλεσμένους σου να βουτήξουν στη σοκολάτα.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι

Υλικά:

225 γρ. μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, χοντροκομμένη

110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους 1 κ.σ.

6 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί:

355 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας

Κακάο (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. (χωρίς να το βουτυρώσετε).

2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

3. Διαχωρίζετε τα 4 από τα αυγά, τον κρόκο από το ασπράδι, σε δύο μικρά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με ½ φλ. (100 γρ.) από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αργά αργά το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάτε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να αφρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αλλά όχι σφιχτό μείγμα, για ακόμα 5 λεπτά περίπου. Αργά αργά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

4. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε μέχρι το κέντρο να φουσκώσει και να ραγίσει και το κέντρο να αρχίσει να σκληραίνει, για περίπου 35-40 λεπτά αλλά όχι παραπάνω.

5. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, το κέντρο του θα βουλιάξει, δημιουργώντας κάτι σαν κρατήρα – αυτό είναι επιθυμητό!

6. Για να φτιάξετε τη σαντιγί, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.

7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γεμίζετε τον κρατήρα του σουφλέ με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη μέχρι τις άκρες του. Πασπαλίζετε με κακάο σε σκόνη.

8. Με ένα μαχαιράκι αποκολλάτε προσεκτικά το σουφλέ από το ταψί και το σερβίρετε.

9. Αν περισσέψει (δύσκολο), το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: food52.com

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.