0
SHARES

Εάν φέτος το καλοκαίρι σε βγάλει ο δρόμος σου από την Σαντορίνη τότε σίγουρα να δοκιμάσεις τον περίφημο «πειραγμένο» μουσακά του Imba στο Καμάρι. Δίπλα στο κύμα, κάτω από τον Κυκλαδίτικο ήλιο η εξυπηρέτηση έγινε απρόσμενα πιο φιλική και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πιούμε ένα ποτήρι κρασί με τον chef του εστιατορίου, Κώστα Δημητριάδης και τον sous-chef, Χρήστο Κούσουλα.

Όλα αυτά ενώ δοκιμάζαμε ασταμάτητα δημιουργίες ελληνικές με twist που λέμε. Σαν κάποιος να έκανε ένα «revamp» σε πιάτα που τρώμε για χρόνια και χρόνια μετά την παραλία. Στο χταπόδι της σχάρας, τα καλαμάρια, το γιουβέτσι. Γευστικά μικρά θαύματα συμβαίνουν σε αυτή τη γωνιά του νησιού, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις διάσημες καλντέρες.

Γευστικά μικρά θαύματα συμβαίνουν σε αυτή τη γωνιά του νησιού, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις διάσημες καλντέρες.
O chef του εστιατορίου, Κώστας Δημητριάδης και τo sous-chef, Χρήστος Κούσουλας.

Ο Κώστας είναι ο chef του Imba Restaurant Bar. «Γεννήθηκα στην Αθήνα, σπούδασα στο Alpine Center και τελείωσα τη σχολή το 1994. Έκτοτε πολλή δουλειά και πολύ αγάπη για αυτό που κάνω» λέει. 

Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Τρίπολη και σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στον ΟΑΕΔ, στο τμήμα μαγειρικής. «Τελείωσα τη σχολή το 2014 και από τότε ασχολούμαι ασταμάτητα με τη δουλειά μου. Μου αρέσει να ανακαλύπτω συνεχώς νέες τεχνικές, νέες γεύσεις και να πειραματίζομαι στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να προκύψει κάτι νέο που θα με πάει ένα βήμα παρακάτω. Στο Imba εργάζομαι ως sous-chef, δίπλα στον Κώστα» λέει. 

Το Imba στο Καμάρι.
Ελληνικές γεύσεις δίπλα στο κύμα.

-Πόσο μεγάλη είναι η αγάπη που έχετε για την μαγειρική;

Η μαγειρική είναι μια τρομερά δύσκολη δουλειά και πρέπει κάποιος να είναι αποφασισμένος για τρομερές στερήσεις, προκειμένου να την υπηρετήσει. Ξεχνάς γιορτές, αργίες, Σαββατοκύριακα, διακοπές. Όταν όλοι κάθονται, εσύ τρέχεις. Θα πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις για να μπορέσεις να διαχειριστείς την κόπωση, το ρυθμό της δουλειάς και την έλλειψη προσωπικού χρόνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

-Πόσα χρόνια δουλεύετε σαν δίδυμο;

Είναι η τρίτη χρονιά που δουλεύουμε μαζί σαν ομάδα και πλέον δε χρειάζεται καν να μιλάμε την ώρα της δουλειάς. Η επικοινωνία έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Είναι χωρισμένοι οι ρόλοι και τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια στην κουζίνα μας

Ποικιλία θαλασσινών.

-Τα πέντε χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διαθέτει ένας καλός σεφ;

Τα 5 χαρακτηριστικά ενός καλού σεφ είναι: σεβασμός, ηρεμία, έμπνευση, καθαριότητα, σωστή διαχείριση των πρώτων υλών. Αυτά.

-Πόσο κουραστική είναι η ζωή στην κουζίνα;

Η κουζίνα είναι ένας χώρος πάρα πολύ δύσκολος και γι’ αυτό κυρίως είναι ανδροκρατούμενος αλλά τελευταία δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν την κουζίνα ως πεδίο επαγγελματικής δράσης. Μας αρέσει αυτό φυσικά -αγαπάμε τις γυναίκες, βλέπεις. Πέραν από τα πρακτικά και οφθαλμοφανή, αφόρητη ζέστη τα καλοκαίρια - σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50-55 βαθμούς, παντού γύρω σου αιχμηρά αντικείμενα και σκεύη που καίνε, υπάρχει και τρομερή πίεση να βγούνε όλα στο σωστό χρόνο και μαγειρεμένα στην εντέλεια, είναι επίσης και από τις πιο αγχωτικές δουλειές που μπορεί να επιλέξει κάποιος, αλλά και δύσκολη σωματικά. Θέλει καλή διαχείριση από κάθε άποψη.

Σπαγγέτι με αστακό, σε σάλτσα από τοματίνια Σαντορίνης, αρωματισμένη με ούζο και φρέσκο βασιλικό.

-Το MasterChef το βλέπατε;

Το MasterChef είναι ένα ριάλιτι στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους και να κάνουν ένα ξεκίνημα σε αυτόν το δύσκολο κόσμο της κουζίνας. Δεν το έχουμε δει πότε, κυρίως λόγω του ότι εκείνες τις ώρες εργαζόμαστε. 

-Γιατί αγαπάτε τη μεσογειακή/πειραγμένη κουζίνα;

Προσπαθούμε όσο μπορούμε να αναδείξουμε την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, παίρνοντας παλιές συνταγές και προσαρμόζοντάς τις σε μια πιο όμορφη – σύγχρονη εκδοχή, χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως κρητικό απάκι, σύγκλινο από τη Μάνη, παστράμι από τη Δράμα, καβουρμά από τη Θράκη. Είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να προάγουμε τα υπέροχα ελληνικά προϊόντα, τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Η παραλία μπροστά από το Imba bar restaurant
Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα.

-Πιστεύεται στα «ινσταγκραμικά» πιάτα ή στην απόλυτη νοστιμιά;

Όπως έχει πει και ο μεγάλος δάσκαλος Έκτορας Μποτρίνι, στα εστιατόρια έρχεται ο κόσμος για να πληρώσει και να φάει τις δημιουργίες μας. Η μαγειρική δεν είναι αυτό που φαίνεται στην τηλεόραση, γι’ αυτό πρώτα νοιάσου για τη γεύση και μετά για το Instagram.

Κανελόνια γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, σάλτσα τομάτας αρωματισμένη με βασιλικό και μπεσαμέλ με τσένταρ.

-Ποιο πιάτο είναι η Νο.1 επιλογή των τουριστών στη Σαντορίνη;

Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα. Θα έλεγα ότι το σουβλάκι με το τζατζίκι, είναι το πιο δημοφιλές, αλλά εμείς δεν το έχουμε στο μενού μας. Σε εμάς το πιο δημοφιλές πιάτο, είναι ένας μουσακάς λίγο πειραγμένος με μια πατάτα ογκρατέν για βάση, μοσχαρίσιο κιμά, πουρέ από καπνιστή μελιτζάνα και μπεσαμέλ με τσένταρ. Αλλά και το γιουβέτσι μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος με κριθαράκι και πεκορίνο Αμφιλοχίας. Και πολλά ακόμη που προτείνουμε καθημερινά στο menu μας.

Η μαγειρική δεν είναι αυτό που φαίνεται στην τηλεόραση, γι’ αυτό πρώτα νοιάσου για τη γεύση και μετά για το Instagram.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS