ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πόσες ώρες μπορούμε να αφήσουμε το φαγητό εκτός ψυγείου

Βακτήρια όπως το Εσερίχια κόλι, η σαλμονέλα και η λιστέρια ξεκινούν να αναπτύσσονται στις τροφές λίγες ώρες μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πόσες ώρες μπορούμε να αφήσουμε το φαγητό εκτός ψυγείου

Αν και σίγουρα έχει τύχει κάποια στιγμή να καταναλώσετε ένα γεύμα που δεν έχει συντηρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε πάντα προστατευμένοι από την τροφική δηλητηρίαση.

Βακτήρια όπως το Εσερίχια κόλι, η σαλμονέλα και η λιστέρια ξεκινούν να αναπτύσσονται στις τροφές λίγες ώρες μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν λοίμωξη, αναφέρει ο Σάμιουελ Κρόου, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης είναι η ναυτία, η τάση προς έμετο, οι στομαχικές κράμπες και η διάρροια, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε 6-12 ώρες ή σπανιότερα εντός δύο ημερών μετά την κατανάλωση του γεύματος.

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα) ή καρκίνο και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.


Τι πρέπει να κάνετε για να είστε ασφαλείς

Τα σάντουιτς, οι σαλάτες και άλλα γεύματα που περιέχουν ευαίσθητα υλικά δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό που περίσσεψε μετά το μαγείρεμα. Ακόμη κι αν το γεύμα περιέχει μόνο ένα ευαίσθητο υλικό (π.χ. μαγιονέζα στο σάντουιτς) πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε στο ψυγείο.

Από την άλλη, εάν το φαγητό έχει εκτεθεί σε θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών (π.χ. κατά τη μεταφορά με το αυτοκίνητο) δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα. Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να κρατήσετε το φαγητό εκτός ψυγείου είναι εάν ετοιμάσατε το γεύμα το προηγούμενο βράδυ, το τοποθετήσατε στο ψυγείο και το διατηρήσατε μέχρι να καταναλωθεί σε ισοθερμική τσάντα στην οποία έχετε τοποθετήσει παγοκύστες.

Read Next

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Περισσότερα από

Life

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.