Θέλετε ένα γλύκισμα για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας, αλλά χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες; Αυτή η συνταγή είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε. Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα, λοιπόν, τα πιο υγιεινά και γευστικά μπισκότα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Υλικά:
- 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 κούπας (200 γρ.) μέλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κούπες (300 γρ.) αλεύρι ολικής
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 1/2 κούπες (350 γρ.) βρώμη
- 2 1/2 κούπες (250 γρ.) κινόα, μαγειρεμένη
- 2 κ.σ. σπόρους τσία
- 1/2 κούπα (70 γρ.) καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 στικ κανέλα
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο
- 1/2 κούπας (70 γρ.) αποξηραμένα κράμπερις
- 1/2 κούπας (100 γρ.) κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο
Διαδικασία παρασκευής:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο και το μέλι για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει ελαφρά.
- Στο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφαιρούμε από το μίξερ.
- Προσθέτουμε στο μπολ την βρώμη, την κινόα, τους σπόρους τσία, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ξύσμα από το λεμόνι, το στικ κανέλας, το λινοράσπορο, τα κράμπερις και την κουβερτούρα.
- Ανακατέβουμε με μία μαρίζ ή κουτάλα για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και η ζύμη μας να είναι αφράτη.
- Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε τα μπισκότα μας (2-3 κουταλιές από την ζύμη μας για το καθένα). Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, όπου πάνω έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Πιέζουμε με το χέρι μας (καλό είναι να το έχουμε βουτήξει σε λίγο νερό) το κάθε μπαλάκι και σχηματίζουμε ένα μεγάλο κυκλικό μπισκότο (διαμέτρου 10 εκ.)
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι πάρουν χρώμα εξωτερικά και μέσα να είναι μαλακά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πάνω σε σχάρα για να μη θρυματιστούν.
Καλή όρεξη!
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης