Οτιδήποτε άσχημο κι αν μας συμβαίνει, ξέρουμε πάντα πως υπάρχει στη ζωή μας η σοκολάτα, να μας παρηγορήσει και να μας γλυκάνει. Και αν μια μέρα εξαφανιστεί αυτή η απόλαυση που θεωρούμε δεδομένη; Το συγκεκριμένο σενάριο όχι μόνο είναι υπαρκτό αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα σύντομα, όπως μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), τα κακαόδεντρα, από τα οποία προέρχεται το κακάο, πιθανότατα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2050. Μια από τις πιο δυσβάστακτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η επιβίωση των κακαόδεντρων βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, έτσι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν παρά μόνο σε μια λεπτή λωρίδα του Ισημερινού. Σήμερα πάνω από τη μισή παγκόσμια παραγωγή κακάο προέρχεται από μόλις δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Και οι δύο αναμένεται να παρουσιάσουν μια κρίσιμη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας τους μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις καλλιέργειες κακαόδεντρων σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιο ορεινές περιοχές τους έχουν κηρυχθεί ζώνες προστασίας της άγριας ζωής. Έτσι, ίσως κληθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη συνέχιση της καλλιέργειας κακάο και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Υπάρχει λύση; Μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας σε συνεργασία σε την εταιρεία Mars στην προσπάθειά της να σώσει τους καρπούς του κακάο μελετάει με μια γενετική μετάλλαξη που ενδεχομένως να τους κάνει πιο ανθεκτικούς. (Δηλαδή η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής δεν υφίσταται πλέον ως επιλογή;). Στο μεταξύ όμως, για παν ενδεχόμενο ας μη χάνουμε ευκαιρία να τρώμε σοκολάτα, τώρα που μπορούμε.

Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του κακάο στην υγεία μας.

Photo: The Creative Exchange / Unsplash

 

TAGS