Δεν ξέρω πόσες φορές η θέα της φωτισμένης Ακρόπολης μπορεί να νικηθεί από το φαγητό. Συνήθως μαγνητιζόμαστε από την εικόνα του Ιερού Βράχου και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα ό,τι πιάτο βρίσκεται μπροστά μας. Για να είμαι ειλικρινής το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό. Πρώτον γιατί όπως και να το κάνουμε η εικόνα είναι ασυναγώνιστη και δεύτερον ο «αντίπαλός» της συνήθως υστερεί σε κάτι. Όμως εγώ θα σας μιλήσω για κάποια πιάτα που «παίζουν στα ίσια» τον Παρθενώνα και την παρέα του. Είναι εκείνα που σερβίρει ο Μιχάλης Νουρλόγλου στο εστιατόριο Premiere, στο rooftop του ξενοδοχείου Intercontinental.
Αρχικά να σας πω ότι ο Μιχάλης είναι από την νέα γενιά των Ελλήνων chef που έχουν ταλέντο αλλά και μαγειρική άποψη που την εκφράζουν. Ίσως να σας θυμίζει κάτι το όνομά του από τη συμμετοχή του σε ένα reality-πάνε χρόνια. Ίσως πάλι να τον γνωρίζετε από τις προηγούμενες δουλειές του – ήταν καπετάνιος του Abovo σε Κηφισιά και Κολωνάκι. Ίσως πάλι να μην τον ξέρετε, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να τον μάθετε.
Στο Premiere διανύει τον τρίτο του χρόνο και θα έλεγα τον πιο δημιουργικό και τον πιο νόστιμο. Η αρχή του εδώ ήταν κάπως νωχελική και μπερδεμένη. Όμως φαίνεται ότι βρήκε τον καλό του εαυτό και το μαγειρικό του κέφι. Τα πιάτα που σερβίρει έχουν κάτι να πουν, δίνουν βάση στην λεπτομέρεια, κρύβουν δύσκολες τεχνικές, δεν μπερδεύουν όμως και πάνω από όλα είναι νόστιμα. Λάτρεψα για παράδειγμα το pain au lait που το φτιάχνουν μόνοι τους και συνοδεύεται από βούτυρο με κρέμα γάλακτος και κεφίρ. Επίσης το καβούρι, με λίτσι, βατόμουρο και λίγη σμετάνα (πρόκειται για ένα γαλακτομικό προϊόν που φέρνει στο βούτυρο αλλά έχει μια πιο ξινή γεύση) που παίζει ωραία με το καυτερό του ταμπάσκο. Εξίσου νόστιμος ήταν και ο φρέσκος αστακός ψημένος με γλάσσο μπανάνας και βανίλιας. Δίπλα του είχε έναν πουρέ από κουνουπίδι και κόκκινο κάρυ που το έκανε αρκετά καυτερό. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω το foie gras σε δύο εκδοχές- το έχει ο Μιχάλης με αυτό το υλικό. Στην κρύα εκδοχή του ήταν γλασαρισμένο με ιβίσκο και άγριες φράουλες, συνοδεία μιας τραγανής σφολιάτας με κάσιους, και η άλλη ζεστή με ένα «τζάμι» αγριοφράουλας και κάσιους να το σκεπάζει και να κάνει πολύ instagramικό το σπάσιμό του.
Προς το τελείωμα του δείπνου, ένα lollipop από σορμπέ οξαλίδας με την όμορφη οξύτητά του καθαρίζει τον ουρανίσκο σας και τον ετοιμάζει για τα γλυκά: κύλινδρος bitter σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό καραμέλα - miso, και μους τυριού με μάνγκο, καρύδα και μαριναρισμένο ανανά συνοδευόμενη από σορμπέ ginger και lemongrass. Και τα δύο εξαιρετικά.
Λεωφ. Συγγρού 88-93, Ξενοδοχείο Intercontinetal Athenaeum, τηλ. 2109206000