Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναλαμβάνει τα ηνία της Santa Lucia (Αρχελάου 30, τηλ. 21 21053112) αυτή την Τρίτη, 29/1, και ετοιμάζει αποκλειστικά για τους φίλους της ένα πιάτο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τη μουσική. Στην πιο αυθεντική τρατορία της πόλης στο Παγκράτι, ο κορυφαίος συνθέτης θα ενορχηστρώσει ένα ολοκληρωμένο γευστικό έργο, σερβίροντάς μας την απόλυτη ντίβα της σισιλιάνικης κουζίνας, την ξακουστή pasta alla Norma. Μια μακαρονάδα με φίνα γεύση και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η συγκεκριμένη συνταγή γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας και συνδέθηκε με τη διάσημη ηρωίδα «Νόρμα» από την ομώνυμη όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι. Οι όπερες του συνθέτη από τη Σικελία ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στην πατρίδα του και η φράση «Αυτό είναι μια Νόρμα» εξέφραζε τον θαυμασμό του κοινού για οτιδήποτε εξαιρετικό. Το 1920 λοιπόν, στη διάρκεια ενός γεύματος, η οικοδέσποινα σέρβιρε στους συνδαιτημόνες την παραδοσιακή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, τηγανιτές μελιτζάνες, αλμυρή ρικότα και μια υποψία βασιλικού. Ήταν τόσο καλομαγειρεμένη, που ένας από τους καλεσμένους, ο κωμωδιογράφος και γνωστός καλοφαγάς Νίνο Μαρτόλιο, αναφώνησε: «Μα αυτή η μακαρονάδα είναι μια Νόρμα!». Κάπως έτσι η συγκεκριμένη μακαρονάδα έμεινε στην ιστορία ως pasta alla Norma.

Στην πιο αυθεντική τρατορία της πόλης στο Παγκράτι, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα σερβίρει την απόλυτη ντίβα της σισιλιάνικης κουζίνας, την ξακουστή pasta alla Norma.

Όσοι όμως επισκεφτούν τη Santa Lucia αυτή την Τρίτη θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και ένα ακόμα πιάτο από τα χέρια του Σταύρου Ξαρχάκου: μια εξαιρετική σαλάτα με ντοματάκια Λασιθίου και γλυκιά μυζήθρα. Φυσικά, δεν θα λείπουν και οι κλασικές νοστιμιές από το μενού της τρατορίας, όπως η ποικιλία αλλαντικών και τυριών από τη Νότια Ιταλία.

Οι θεματικές Τρίτες στη Santa Lucia τείνουν να γίνουν θεσμός. Κάθε εβδομάδα και μια ξεχωριστή προσωπικότητα αναλαμβάνει δράση, σερβίροντας πιάτα και ιστορίες που τα συνοδεύουν. Ενημερωθείτε στην επίσημη σελίδα του εστιατορίου στο Facebook.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εστιατόριο Santa Lucia.

 

TAGS