Χρειάζεσαι (για 6-8 άτομα):
400 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα (με ένα βουρτσάκι) και κομμένα σε χονδρά κομμάτια
Αλάτι και χονδροκομμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
750 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο
1-2 κ.σ. Αγγλική μουστάρδα
6-8 φέτες jambon Πάρμας
500 γρ. έτοιμη ζύμη σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης
2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
Για να έχεις μια ελαφριά και τραγανή σφολιάτα, τυλίγεις το μοσχάρι με μανιτάρια και jambon που δεν θα αφήσουν την υγρασία του μοσχαριού να περάσει και να μαλακώσει τη ζύμη.
Διαδικασία:
- Βάλε τα χονδροκομμένα μανιτάρια στο multi ή στο food processor με λίγο αλατοπίπερο και τρίψε μέχρι να αποκτήσεις μια κρέμα που θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Βάλε το μείγμα σε ένα καυτό τηγάνι (χωρίς τίποτα άλλο ούτε νερό ούτε λιπαρή ουσία) και μαγείρεψε για 10 περίπου λεπτά, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Αφού τελειώσεις άδειασε το μείγμα σε ένα πλατύ πιάτο και άφησε να κρυώσει.
- Αφού ζεστάνεις καλά το ίδιο ή ένα άλλο, μεγάλο τηγάνι (που να χωράει το φιλέτο σου) βάλε λίγο λάδι και περίμενε να κάψει. Εν τω μεταξύ αλείφεις καλά το φιλέτο σου με χονδρό αλάτι και πιπέρι. Βάλε το φιλέτο στο ζεστό τηγάνι και σοτάρισε του για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Δεν θέλεις να το μαγειρέψεις μόνο να το θωρακίσεις. Αφού κρυώσει λίγο το μοσχάρι πέρασε όλη την επιφάνεια με μουστάρδα με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Άπλωσε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστική μεμβράνη πάνω σε μια λεία επιφάνεια, στρώσε τις φέτες jambon (η μία θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στην άλλη (1-2 εκατοστά). Με μια σπάτουλα άπλωσε από πάνω (να πάει παντού) τα σοταρισμένα μανιτάρια.
- Βάλε στο κέντρο το φιλέτο και τύλιξε, καλά το jambon με τα μανιτάρια, σχηματίζοντας ένα ρολό, γύρω από το φιλέτο. Κλείσε καλά τη μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
- Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια άπλωσε το φύλλο σφολιάτας που δεν πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο από 60 χιλιοστά (όσο το ύψος 1€).
- Αφαιρείς την μεμβράνη από το φιλέτο και το τοποθετείς στο κέντρο της σφολιάτας.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου περνάς λίγο από τα χτυπημένα αβγά στο ελεύθερο κομμάτι σφολιάτας δίπλωσε τις άκρες πάνω από το φιλέτο και τύλιξε το γύρω γύρω κόβοντας ότι περισσεύει (δεν θέλεις πολλές στρώσεις).
- Αφού τοποθετήσεις το φιλέτο, με το κλείσιμο προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πέρασε το με τα χτυπημένα αβγά και βάλε στο ψυγείο για ακόμη 15 λεπτά.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
- Mε ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζεις, διαγώνια, την σφολιάτα ανά 2 εκατοστά, το κάθε κόψιμο, πέρασε με λίγο ακόμη αβγό και βάλε στο φούρνο για 20 λεπτά.
- Αφού περάσει το 20άλεπτο χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνεις για ακόμα 15 λεπτά.
- Αφού βγάλεις το αριστούργημα που έφτιαξες (να έχει ροδίσει όμορφα) από το φούρνο άφησε το για 10-15 λεπτά πριν το κόψεις σε φέτες φάρδους, τουλάχιστον, 2 με 2 ½ εκατοστά η κάθε μια και σερβίρεις.
- Συνοδεύεις με πατάτες ψητές και βουτυράτες, ψητά, βραστά ή σοταρισμένα λαχανικά. Ταιριάζει πολύ και με φρέσκες ή βραστές σαλάτες.
- Το κρέας στο κέντρο θα πρέπει να είναι ροζ στη μέση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΜΟ, είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένα φιλέτο που δεν έχει καταστραφεί από το πολύ ψήσιμο.
Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο από την εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη:
Πηγή συνταγής: yourcookingpartner.wordpress.com