Ο Αύγουστος ευωδιάζει άρωμα σύκου, υπάρχει όμως ένας γλυκός τρόπος να το παρατείνουμε και μέσα στους επόμενους μήνες. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει το πιο υγιεινό σνακ με τη μελένια γλύκα: παστελαριές, σύκα σαμωτά Πάρου γεμιστά με καρυδόψυχα. «Από το νησί μου την Πάρο όπου ο Σεπτέμβρης έχει άρωμα σύκου. Όλα τα σπίτια στεγνώνουν, γεμίζουν και ψήνουν τις παστελαριές» σχολιάζει στην ιστοσελίδα της. Δείτε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε κι εσείς.
Παστελαριές (Σύκα σαμωτά Πάρου)
Υλικά:
2 κιλά ώριμα και γερά σύκα
1 κ.σ. κανέλα
1 φλ. σουσάμι
1 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)
7-8 δαφνόφυλλα
Εκτέλεση:
Για τα σαμωτά σύκα, παστελαριές Πάρου, διαλέγουμε ώριμα, γερά σύκα. Τα πλένουμε καλά και τα ζουλάμε ελαφρά να σκάσουν.
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου πάνω σε λαμαρίνα. Αραδιάζουμε τα σύκα πάνω στη σχάρα και τα καλύπτουμε με τουλπάνι ή τούλι, να στεγνώσουν καλά, για 2 εβδομάδες περίπου, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος.
Τα γυρίζουμε κάθε δύο μέρες, να στεγνώσουν απ’ όλες τις πλευρές ομοιόμορφα. Ύστερα τα ανοίγουμε στη μέση χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι το σουσάμι, την κανέλα και τα καρύδια (προαιρετικά). Κυλάμε μέσα το σύκο και μετά το κολλάμε πάνω σε ένα άλλο ανοιγμένο σύκο. Αφού τα γεμίσουμε και τα κλείσουμε ανά δύο σύκα σε ένα, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μοσχομυρίσει το σπίτι.
Αφού τα αφήσουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν τελείως, τα αραδιάζουμε σειρά σειρά σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ανά στρώση βάζουμε ανάμεσα και ένα δαφνόφυλλο (αυτό τα συντηρεί). Διατηρούνται για πολλούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς.
*Για τη συνταγή, απαιτείται χρόνος αναμονής 15 ημέρες
Δείτε μια συνταγή για καραμελωμένα σύκα με βαλσαμικό ξίδι και ρικότα του Γκόρντον Ράμσεϊ:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Πηγή: www.argiro.gr