Διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν την παραδοσιακή τους βασιλόπιτα, αλλά μια από τις πιο δύσκολες και παράξενες συνταγές προέρχεται από ένα χωριό της Λέσβου, την Αγιάσο. «Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι μια πολύ πρωτότυπη πίτα σε τέλεια αναλογία αλμυρού - γλυκού με πολύ όμορφη ιστορία» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ζαχαροπλάστης Δήμητρα Σουσαμλή, ξεναγώντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο στο σήμα κατατεθέν του ορεινού, γραφικού οικισμού του νησιού. Σε ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου, με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.

Στο παρελθόν καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους, ξερή, τοπική μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. «Αφού απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μείγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης, ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών» λέει η κ. Σουσαμλή αναφερόμενη στη διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές! Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτεί τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οχτώ ώρες ψησίματος.

Μια άσκηση υπομονής και αφοσίωσης, η οποία όμως αξίζει τον κόπο. Στο παρελθόν μάλιστα καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Δείτε την ιστορία της βασιλόπιτας της Αγιάσου στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

TAGS