Η γνωστή δημοσιογράφος με ένα ποστ της στο φέισμπουκ εξηγεί τι έχει συμβεί μεταξύ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και Άκη Πετρετζίκη δίνοντας το έξτρα στοιχείο της αλήθειας. Για όποιον δε γνωρίζει την ιστορία, οι δύο σεφ διεκδικούν την έμπνευση της συνταγής της Μανιάτικης Γαλατόπιτας. 

Ιδού τι έγραψε η Νανά Δαρειώτη ξεκαθαρίζοντας το τοπίο:

«Η κυρία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δηλώνει ότι ονόμασε Γαλατόπιτα Μανιάτικη μια συνταγή που ουδεμία με την περιοχή σχέση έχει, γιατί έτσι της άρεσε, και μάλιστα εν γνώσει της, αφού ήξερε ότι σε εκείνο το κομμάτι της Πελοποννήσου η γαλατόπιτα γίνεται χωρίς φύλλα (το δήλωσε η ίδια). Αλλά είναι πιασιάρικο να δηλώνεις προέλευση σε μια συνταγή, είναι πιο πιθανό να «βγαίνει», παραδοσιακή και αναγνωρισμένη καθώς είναι και όχι μια έμπνευση της στιγμής.

Κάπως έτσι, η «μανιάτικη» γαλατόπιτα κάνει τον κύκλο του διαδικτύου και η πραγματικότητα διαστρέφεται. Τι κι αν μανιάτισσα δεν είχε φτιάξει στη ζωή της τέτοια γαλατόπιτα. Τι κι αν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τους λόγους έλλειψης φύλλου (οικονομική αδυναμία, οικιακή οικονομία κ.λπ κ.λπ). Τι κι αν κάπως έτσι μια εικονική πραγματικότητα αντικαθιστά την αλήθεια.

Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο κ. Άκης Πετρετζίκης και προσφέρει μια παραλλαγή της παραλλαγής. Παίρνει δηλαδή την (ανύπαρκτη) μανιάτικη γαλατόπιτα και αλλάζει υλικά, φτιάχνοντας τη δική του, η οποία τόση σχέση έχει με τη μανιάτικη όσο και της κ. Μπαρμπαρίγου.

Και το παράλογο συνεχίζεται. Η κ. Μπαρμπαρίγου τον εγκαλεί γιατί αντέγραψε τη δική της «μανιάτικη» γαλατόπιτα, κάτι που αναγνώρισε, αφού και η δική της ψεύτικη ήταν.

Τέλεια. Τα ονόματά τους ακούστηκαν, ο καθείς δικαιώθηκε στους ακολούθους του και η μόνη χαμένη και ξεχασμένη παρέμεινε η μανιάτικη γαλατόπιτα.

Δεν θα μιλήσω για την ευθύνη της κάθε μαγείρισσας και του κάθε μάγειρα όταν αποφασίζει να ονομάσει «παραδοσιακές» κάποιες ανύπαρκτες συνταγές. Ούτε αν εμφανίζονται ως υπερασπιστές και πρεσβευτές της πραγματικής ελληνικής κουζίνας ή αν θεωρούνται αυθεντίες σε θέματα τοπικής γαστρονομίας. Θα αφήσω την κρίση σε εσάς.

Προσωπικά, υπόσχομαι μόνο ότι θα βρω και θα ψήσω και θα σας δώσω τη συνταγή της μανιάτικης γαλατόπιτας, μάλλον στο olivemagazine.gr για το Πάσχα»

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ

Η κυρία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δηλώνει ότι ονόμασε Γαλατόπιτα Μανιάτικη μια συνταγή που ουδεμία με την περιοχή σχέση έχει,...

Δημοσιεύτηκε από Nana Darioti στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS