ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης

Από πού κατάγονται το λουκούμι και το γλυκό υποβρύχιο; Τα γλυκά Bariamis, χάρη στις νέες συσκευασίες τους, μας βοηθούν να μάθουμε (ή, αν ξέρουμε, να θυμηθούμε).

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Έχω γράψει ξανά για τα λουκούμια και υποβρύχια Bariamis (δες εδώ) . Όχι γιατί μου αρέσουν τα γλυκά (αν και τα συγκεκριμένα τα δοκίμασα και τα βρήκα εξαιρετικά), αλλά κυρίως γιατί μου αρέσουν οι γλυκές ιστορίες. Με μια τέτοια ιστορία, εμφανίστηκαν ξανά μπροστά μου πριν από ένα μήνα περίπου, για να με ταξιδέψουν στα στενά της Πόλης και τα μαστιχόδεντρα της Χίου.
Ξεναγοί μου σε αυτό το ταξίδι με άρωμα παράδοσης, ο καπετάν Χιώτης, η θεία Ρόζα και οι αδερφές Τουρλού, φιγούρες από το παρελθόν έτσι όπως τις εμπνεύστηκε και σχεδίασε η Foodwill, η δημιουργική ομάδα marketing και graphic design που εξειδικεύεται στα τρόφιμα και τα ποτά.
Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας καπετάνιος Χιώτης να μπλέκεται με τέτοιου είδους υποβρύχια; Μήπως είναι καπετάνιος του γλυκού νερού; Ή μήπως παρασύρθηκε από το ναυτικό όνομα του γλυκού και έβαλε πλώρη για τις θάλασσες των παιδικών του αναμνήσεων; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα.
Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Το αγαπημένο υποβρύχιο Bariamis επιστρέφει (μέσω του καπετάν Χιώτη), σε τρεις γεύσεις: μαστίχα, κανέλα και λεμόνι.
«Η αρχική ονομασία του γλυκού βανίλια (αργότερα έγινε γνωστό ως "υποβρύχιο") ήταν “ζαχαροκάντιο ζυμωτή”» μου εξηγεί ο Γιάννης Ρούσσος της εταιρείας Bariamis και επιτέλους λύνει την αιώνια απορία μου: «μα τι στο καλό είναι αυτό το “ζαχαροκάντιο ζυμωτή” που λένε στα κάλαντα;».
Βαστάει εικόνα και χαρτί (αναφέρεται στον Μέγα Βασίλειο)
ζαχαροκάντιο ζυμωτή (αναφέρεται στην αρχόντισσα με την οποία είναι ερωτευμένος ο φτωχός που επινόησε αυτά τα θρησκευτικοερωτικά κάλαντα για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Εδώ της λέει ότι είναι τόσο γλυκιά σαν το παραδοσιακό γλύκισμα)
χαρτί και καλαμάρι (ξανά αναφορά στον Μέγα Βασίλειο και την ενασχόλησή του με τα γράμματα)
δες και με, δες και με το παλικάρι (επιστρέφει στον… πόνο του και παρακαλεί το αντικείμενο του πόθου του να του ρίξει μια ματιά).
Οι αδερφές Τουρλού, πολίτικης καταγωγής κι αυτές, μας τρατάρουν λουκούμια σε... τουρλού γεύσεις: τριαντάφυλλο, μαστίχα και περγαμόντο.
Αυτή είναι η ιστορία του ζαχαροκάντιου των καλάντων. Όσο για το ζαχαροκάντιο Bariamis, η σκούφια του κρατάει από τον Θεμιστοκλή Μπαριάμη, που γυρνώντας από πανηγύρι σε πανηγύρι στην Αιτωλοακαρνανία του 1930, έγραφε τη δική του ιστορία. Τα λουκούμια και το υποβρύχιο του παππού Μπαριάμη φτιάχνονταν σε έναν μαρμάρινο πάγκο, όλα με το χέρι, και γίνονταν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.
Δύο ιστορίες, ενωμένες σε μία, που συνδυάζουν τη γλύκα της παράδοσης με το design του σήμερα, τις μυστικές συνταγές με την σύγχρονη τεχνογνωσία, και τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων με το funky packaging.
Info
Bariamis, Θυσίας 23, Αγρίνιο, τηλ.: 26410 29214
www.foodwill.net
Η Θεία Ρόζα (μοιάζει και με τη Σεφαραδίτισσα Ρόζα Εσκενάζυ) κατέχει το μυστικό άρωμα για τριανταφυλλένια λουκούμια.
«Βυθίσατε το υποβρύχιο λεμόνι» προστάζει ο καπετάν Χιώτης. Και σοβαρολογεί...

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.