Το ψάρι είναι φρούτο. Το φρέσκο ψάρι ξεχωρίζει από το ζωηρό μάτι. Έχω κόψει το κρέας, τρώω μόνο ψάρι. Που θα φάμε φρέσκο και φτηνό ψάρι; Ποιος σου ψήνει το ψάρι στα χείλια; Μερικές από τις παραπάνω φράσεις ακούγονται σαν αντίλαλος στις καθημερινές κουβέντες πάνω από την πόλη, των συνδαιτυμόνων και των ομοτράπεζων της, των ενημερωμένων και των ανήσυχων γύρω από τη συμπαθέστατη ομοταξία των σπονδυλωτών της υδρόβιας ζωής. Η αλήθεια είναι ότι το ψάρι ως τροφή είναι άξια. Και μέσα σε αυτή την αξιοσύνη της είναι πανάλαφρη (εξαρτάται βέβαια κι από τον τρόπο μαγειρέματος) και σούπερ εύγευστη.

Το Fish Point λειτουργεί πρωί και βράδυ. Το ψάρι δεν έχει συγκεκριμένη ώρα που τρώγεται.
Το Fish Point, στον αριθμό 8 της Αρχιμήδους, στο πολυσυλλεκτικό Παγκράτι είναι ένα σύνθετο πρότζεκτ εστιατόριου, σουσάδικου, ψαράδικου και παντοπωλείου.

Το Fish Point, στον αριθμό 8 της Αρχιμήδους, στο πολυσυλλεκτικό Παγκράτι είναι ένα σύνθετο πρότζεκτ εστιατόριου, σουσάδικου, ψαράδικου και παντοπωλείου. Δηλαδή, δεξιά του κεντρικού τοίχου, που χωρίζει το μαγαζί στα δυο, ψωνίζεις τα ψάρια σου και αριστερά του κεντρικού τοίχου τα τρως. Και πίνεις και το καταπληκτικό, ελληνικό και αφρώδες, ξηρό Debina του οίκου Ζίτσα, στην υγειά σου. Και στην υγειά της καλοκαιρινής τρυφηλότητας.

«Γεννήθηκα στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα, σπούδασα βιολόγος και έκανα μεταπτυχιακά στην Γαλλία στα οικονομικά. Για 15 χρόνια ήμουν υπεύθυνος εξαγωγών σε μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, με εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Ρωσία» συστήνεται ο Ιουλιανός Ηλιάδης, ο άνθρωπος που συνέλαβε με τη σκέψη τους την «3 σε 1» προσέγγιση του ψαριού.

Η ζωή στη δραστήρια κουζίνα είναι «ανοιχτή» στον πελάτη.
Και λίγο σούσι για την όρεξη.
Αριστερά του τοίχου ψαράδικο, δεξιά εστιατόριο.

«Πριν από δέκα χρόνια έκανα τη δική μου εταιρεία εξαγωγών και μαζί με ένα φίλο αγοράσαμε μια μικρή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στον Πάτροκλο, το νησί που βρίσκεται κοντά στο Σούνιο, όπου εκτρέφουμε τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, μυλοκόπι» συνεχίζει. Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι όποιος έχει φάει μυλοκόπι σε κρούστα ψαριού δεν το ξεχνάει.

«Η φιλοσοφία του Fish Point είναι η εξειδίκευση σε ότι αφορά το ψάρι, τόσο στο ιχθυοπωλείο, όσο στο εστιατόριο και κυρίως στο παντοπωλείο, όπου σιγά σιγά θέλουμε να το εμπλουτίσουμε με ένα πλήθος προϊόντων ψαριού, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο: καπνιστά, μαριναρισμένα, αυγό ψαριών, χαβιάρι, αυγοτάραχο κλπ. Επίσης θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε το ψάρι φέρνοντάς το κοντά στο μέσο καταναλωτή, τόσο όσο αφορά την ποιότητα και την ποικιλία, όσο και τις τιμές» κάνει σαφείς τις προθέσεις του ο Ιουλιανός.

Το ψαράδικο το βράδυ ησυχάζει.
Ψητό καλαμάρι και Debina. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;

Τον ρωτάω ποιο είναι το πιο δημοφιλές πιάτο τους, ενώ απολαμβάνω μια ροδέλα από πεντανόστιμο ψητό καλαμάρι. Η ζουμερή εγγύτητα με τη θάλασσα κατακλύζει τους γευστικούς μου κάλυκες. «Θέλω επειγόντως διακοπές» σκέφτομαι και αρχίζω να μετράω αντίστροφα, σαν φαντάρος πριν τα «λελέ του». «Το πιο δημοφιλές πιάτο μας μέχρι στιγμής είναι το φαγκρί με φινόκιο» μου απαντάει ο Ιουλιανός. «Τα ψάρια τα προμηθευόμαστε από τη μονάδα μας στο Σούνιο, από καΐκια στην Αίγινα, στην Κάλυμνο και από όλη την Ελλάδα» εξηγεί.

Αγαπάει ο Έλληνας το ψάρι; Θα αγκαλιάσει την τρίπτυχη ιδέα του Fish Point ο απαιτητικός ουρανίσκος του; «Ο Έλληνας προτιμά να τρώει το ψάρι του έτοιμο και γι' αυτό το προσφέρουμε σε πολύ καλή τιμή στο μαγαζί μας. Για παράδειγμα μια μερίδα τσιπούρα κοστίζει περίπου 4,5 ευρώ, δηλαδή το μισό της τιμής από ένα κοινό εστιατόριο. Την ίδια τιμολογιακή πολιτική ακολουθούμε και για τα ψάρια που παίρνει ο πελάτης στο σπίτι. Δεύτερο παράδειγμα: αυτή την εποχή μπορεί να πάρει για το σπίτι 1 κιλό ψημένα μπαρμπούνια με 20 ευρώ περίπου, στη μισή τιμή από ένα κλασικό εστιατόριο». Καλές τιμές πράγματι. Έχει και το φρέσκο τις ευκαιρίες του. 

Fish Point Facebook

Το Fish Point όπως φαίνεται από το Chelsea, το οποίο βρίσκεται απένατι.
Από τη θάλασσα κατευθείαν στο πιάτο.

 

Τα ζυμαρικά αγαπάνε το ψάρι.
Και τα λευκά κρασιά αγαπάνε το ψάρι. Όλοι, τελικά, αγαπάνε το ψάρι.
TAGS