ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο

Η Ρένα Οροκλού όταν έκρινε πως έπρεπε, άλλαξε σελίδα στην ζωή της, έφυγε από την διοργάνωση συναυλιών και ακολούθησε μια μεγάλη της αγάπη. Την ζαχαροπλαστική.

Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο

Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο

Κρυμμένη σε ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στον Χολαργό, η Ρένα Οροκλού δημιουργεί γλυκά που ξεχωρίζουν με το κέφι που σου δίνει η σιγουριά ότι έχεις ακολουθήσει αυτό που πάντα ήθελες στην ζωή σου. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι δημιουργίες της έχουν γίνει γνωστές σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Τελικά, τα όνειρα μπορεί να είναι φτιαγμένα από ζάχαρη και μέλι και οι μεγάλες αποφάσεις της ζωής μας να μην απατούν τίποτα περισσότερο από ένα καλό ξεσκόνισμα στις πιο βαθιές μας επιθυμίες.

-Πως αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα;

Είχα, πάντα, στο μυαλό μου ότι θέλω να αφήσω τις συναυλίες μέχρι τα 40 μου. Η οικονομική κρίση με διευκόλυνε να το πάρω απόφαση. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και οι συναυλίες που γίνονταν όλο και πιο σπάνια, μου έστελναν το μήνυμα ότι καλό είναι να κρατήσω από αυτή την δουλειά τις καλές μου αναμνήσεις και να τολμήσω κάτι άλλο που αγαπούσα το ίδιο, την ζαχαροπλαστική. Έτσι, ξεκίνησα με ένα πολύ μικρό budget και έφτιαξα το εργαστήριο μου.

-Ρένα πως προέκυψε η ζαχαροπλαστική στην ζωή σου;

Δε νομίζω ότι προέκυψε ακριβώς. Απλά ήταν κάτι που πάντα αγαπούσα. Αυτά δεν προκύπτουν. Τα κουβαλάς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ήρθε απλά η ώρα που το ήθελα πολύ και αποφάσισα να το ζήσω.

-Πόσο καιρό ασχολείσαι επαγγελματικά με τα γλυκά;

Ξεκίνησα επαγγελματικά πριν 4 χρόνια και το 2013 έφτιαξα το εργαστήριο μου στον Χολαργό.

-Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να αλλάξει πορεία και να αρχίσει κάτι καινούριο;

Αν κάτι κρίνεται αναγκαίο, για διάφορους λόγους, δε νομίζω ότι είναι δύσκολο. Βάζεις το κεφάλι κάτω, αρχίζεις σκληρή δουλειά, κρατάς την αξιοπρέπειά σου και αλλάζεις σελίδα.

-Που νομίζεις ότι οφείλεται η επιτυχία σου;

Η όποια επιτυχία μου, μιας και θεωρώ ότι η λέξη επιτυχία είναι κατά κάποιο τρόπο ασαφής και υποκειμενική, ίσως οφείλεται στην απλότητα και την αμεσότητα του τρόπου που μαγειρεύουμε τα γλυκά μας. Αυτό νομίζω ότι μας διαφοροποιεί.

-Δοκιμάζεις νέες συνταγές ή πειραματίζεσαι πάνω σε συνταγές που έχουν φτάσει με τον χρόνο στα χέρια σου;

Φυσικά και τα δύο. Κάποια πράγματα δεν τα αλλάζουμε με τίποτα και κάποια άλλα συνεχώς ανανεώνονται για να προσφέρουμε καινούριες γεύσεις στους πελάτες μας.

-Πως επιλέγεις τις πρώτες ύλες σου;

Αυστηρά και με βασικό κριτήριο την ποιότητα και την φρεσκάδα. Ακολουθώ τη μυρωδιά, την υφή και στη συνέχεια κάνω τους συνδυασμούς που σκέφτομαι και φαντάζομαι.

-Έχεις κάποιο ιδιαίτερο υλικό που έχεις ανακαλύψει ότι αναδεικνύει τα γλυκά;

Το καλό φρέσκο βούτυρο, οι μυρωδιές των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά!

-Υπάρχει κάποιος γαστρονομικός, ζαχαροπλαστικός προορισμός που θα ήθελες να επισκεφτείς για να εμπνευστείς;

Εδώ και χρόνια θέλω να κάνω ένα ταξίδι στο Βέλγιο και να παρακολουθήσω ίσως κάποια σεμινάρια αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου. Στο μέλλον ελπίζω να το καταφέρω.

-Πόση σημασία έχει η όμορφη εμφάνιση ενός γλυκού;

Νόμιζα ότι έχει μεγάλη αλλά τελικά ο κόσμος στον οποίο απευθύνομαι δίνει περισσότερο βάση στην γευστική κατάληξη. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα γλυκά μας είναι κακομούτσουνα. Απλώς, ακολουθούμε μια ….σπιτική αισθητική που είναι πιο οικεία στον πελάτη.

-Πιστεύεις ότι ένα γλυκό μπορεί να γλυκάνει την σχέση δυο ανθρώπων;

Όντας ρεαλίστρια, θα πω όχι. Δεν το πιστεύω. Μπορεί να είναι μια παραπάνω χαρά σε μια καλή σχέση στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, αλλά δε σώζει ζωές. Μακάρι να μπορούσε…

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό και για ποιον λόγο;

Να πω την αλήθεια, δεν έχω ένα συγκεκριμένο γλυκό που προτιμώ. Είμαι μεγάλη γλυκατζού και μου αρέσουν όλα τα νόστιμα γλυκά αλλά έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνα που δεν είναι υπερβολικά και δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη. Θα μπορούσα να πω ότι το αγαπημένο μου γλυκό είναι ένα καλό γλυκό!

-Τι πρέπει να προσέχει μια φιλόδοξη ζαχαροπλάστης;

Δε μου αρέσει καθόλου η έννοια της «φιλοδοξίας». Τουλάχιστον εμένα προσωπικά δε με τρέφει αυτό! Επομένως είμαι το λάθος άτομο να δώσει συμβουλές τέτοιου είδους!

-Πες μας ποιο γλυκό θα διάλεγες για να ολοκληρώσεις ένα κυριακάτικο γεύμα, ποιο για να συνοδέψεις το απογευματινό σου καφέ και ποιο για να απολαύσεις ένα κονιάκ το βράδυ.

Μετά από ένα Κυριακάτικο γεύμα και κατά τη διάρκεια του απογεύματος θα μπορούσα να φάω τα πάντα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην τάρτα λεμόνι . Είναι γνωστές οι Κυριακές για «καταστροφές». Με τον καφέ μου θα έτρωγα ένα μελομακάρονο και με το κονιάκ μου θα προτιμούσα ένα σοκολατάκι με μπαχαρικά.

-Τι γεύσεις προτιμούν οι άντρες και τι οι γυναίκες;

Στατιστικά οι άντρες είναι πιο φανατικοί με την σοκολάτα και οι γυναίκες λίγο πιο τολμηρές με τις πιο ανάλαφρες και κρεμώδεις γεύσεις. Βέβαια από την εμπειρία μου, τα τελευταία 3 χρόνια στο εργαστήριο, όλα αυτά έχουν επαναπροσδιοριστεί!

-Η μουσική συνοδεύει τις δημιουργίες σου. Όταν κλείνεσαι στο εργαστήριο για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, επιλέγεις συγκεκριμένα κομμάτια, είδος ή καλλιτέχνη;

Ακούμε ραδιόφωνο και κατά καιρούς , επειδή μπουχτίζουμε με τα ίδια και τα ίδια, καμιά ιντερνετική λίστα με jazz και λίγο κλασσική μουσική.

-Έχεις όνειρα για ένα ακόμα μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο ή σου αρέσει αυτή η μικρή, κρυφή γωνιά στον Χολαργό;

Δεν ονειρεύομαι ακόμα τίποτα περισσότερο από αυτή τη μικρή, μυστική γωνιά. Ίσως να ήθελα να μεγαλώσει λίγο προς το πλάι. Μόνο αυτό. Με τρομάζει η μεγάλη έκθεση και νομίζω ότι θα μου κλέψει και το τελευταίο ίχνος ελευθερίας που μου δίνει αυτή η κατά κάποιον τρόπο, περιθωριοποίηση!

-Έχεις αλλάξει, ήδη, μια φορά πορεία στην ζωή σου. Αν σου προέκυπτε και δεύτερη ανάλογη διάθεση, που νομίζεις ότι θα κατευθυνόσουν;

Θα ήθελα να συνεχίσω με κάτι που να μη με κουράζει άλλο πια. Ίσως να γινόμουν γάτα και να μεγάλωνα σε ένα σπίτι με τζάκι, καναπέδες και ανθρώπους που να είναι καλοί και να μαγειρεύουν ωραία και μυρωδάτα φαγητά… Αν είχα αυτή τη δυνατότητα να αποποιηθώ την ανθρώπινη υπόσταση, για λίγα χρόνια, θα το επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη!

-Τα γλυκά παχαίνουν τελικά ή ό,τι ομορφαίνει την ζωή μας δεν έχει λόγο να υπολογίζεται σε θερμίδες;

Ναι τα γλυκά παχαίνουν. Ναι η ζωή μας δεν έχει κανένα λόγο να υπολογίζεται σε θερμίδες! Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του…

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.