Το Σάββατο 5/10, στις 11 π.μ. θα πάρουμε το «κολατσιό» μας στο «Περί Λέσβου» (Αθηνάς 27, Μοναστηράκι). Στο κατάστημα διοργανώνεται εκδήλωση γευσιγνωσίας με ελεύθερη είσοδο, όπου όλοι είμαστε καλεσμένοι να δοκιμάσουμε το λεσβιακό ελαιόλαδο και τις νοστιμιές που προτείνει ένα νέο ενημερωτικό έντυπο. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε ζωντανά την εκτέλεση συνταγής από τη food blogger Άντζελα Κοντού και θα γνωρίσουμε τα γεωργικά προϊόντα της Λέσβου και των γύρω νησιών, όπως της Λήμνου και της Χίου.

Η Λέσβος χαρακτηρίζεται για το ιδιαίτερο νησιωτικό της περιβάλλον με το Απολιθωμένο Δάσος, τον Κόλπο Καλλονής, τις πολυάριθμες ιαματικές πηγές, τον απέραντο νησιωτικό της ελαιώνα αλλά και για τη σημαντική της βιοποικιλότητα που αντικατοπτρίζεται στην γαστρονομική της ταυτότητα και στα γεωργικά της προϊόντα. Για παράδειγμα, η παστή σαρδέλα του κόλπου Καλλονής, τα τυριά ΠΟΠ με γάλα προβάτων της φυλής Λέσβου και φυσικά το ελαιόλαδο των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά.

Η οργάνωση Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία (www.aegilops.gr), στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τελικά γεωργικά προϊόντα, εξέδωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία.

Επίσης στο φυλλάδιο υπάρχουν πέντε συνταγές κολατσιού που παρασκευάστηκαν με έξτρα παρθένο λεσβιακό ελαιόλαδο. Λόγω του φρουτώδους αρώματός του και της λεπτόρρευστης υφής του αντικαθιστά επιτυχώς κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο και ραφιναρισμένα φυτικά έλαια. Έτσι το κολατσιό στη δουλειά μας αλλά και των παιδιών μας μπορεί να είναι νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό. Αυτές τις συνταγές θα απολαύσουμε στο «Περί Λέσβου» και θα χρησιμοποιήσουμε ως πηγή έμπνευσης για την καθημερινή κουζίνα μας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Κουλουράκια κανέλας

 

TAGS