Με γεμάτο στομάχι σκέφτεσαι καλύτερα και με άδειο ονειρεύεσαι. Ίσως αυτή η αυθαίρετη πρόταση, τόσο από άποψη δομής όσο και ουσίας, να μη στέκει 100%, αλλά σίγουρα μία μικρή δόση αλήθειας υπάρχει. Η συνύπαρξη γύρω από ένα τραπέζι είναι μια εξαιρετική μορφή κοινωνικοποίησης και μία απρόσκοπτη μοιρασιά καλοπέρασης.
Το brunch που γεφυρώνει το πρωινό με το μεσημεριανό φλερτάρει, χωρίς ανταγωνισμό, με την ιδανική αφορμή για έξοδο «δύο σε ένα». Το μενού του δε, θεσπέσιο, βγαλμένο από τους πιο γευστικούς παραδείσους: αβγά, μπριός, ψωμιά, τυριά, μαρμελάδες, μπέικον, πιπέρια και σιρόπια σφενδάμου. Αλμυρογλυκά και γλυκοπικάντικα. Όλα ερεθιστικά. Όλα έτοιμα να συνοδεύσουν τα αβγά, τον κεντρικό πρωταγωνιστή, στο χορό των ντεμπιτάντ.
Τα αβγά, η πιο αινιγματική τροφή και ένα άλυτο μυστήριο -η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα-, θεωρούνται παράλληλα και υπερτροφή, με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και κατάρριψη του μύθου περί ενίσχυσης της χοληστερίνης. Τυγχάνει δε, να είναι άκρως φωτογενή και να δοξάζονται στο ίνσταγκραμ σαν το Ταζ Μαχάλ του χάσταγκ #foodporn.
Ολοστρόγγυλα τηγανητά, ακανόνιστα σκραμπλ, φουτουριστικά ποσέ. Όλα γράφουν ωραία στο φακό και καλύπτουν τη γεύση με έναν μοναδικό τρόπο, πλήρες και απολαυστικό.
Κάπως έτσι, το brunch πέρασε στην κανονικότητα των συνηθειών του σουκού και τα αβγά έγιναν γευστικός μονόδρομος. «Πάμε για αβγά;» ρωτάνε οι φίλοι όταν θέλουν να κανονίσουν, όπως παλιότερα λέγαμε «πάμε για ποτά;», για παράδειγμα. Και κάπως έτσι, όλη η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με τον κρόκο.
Διαλέξαμε 5 σημεία της πόλης για «καλά αβγά», μία φράση που ακούγεται και σαν ευχή:
#No1: Frater & Soror
Χώρος πολύ in, που λέγανε και στα 80s και πολύ ευρύχωρος. Στο νέο τρίγωνο των αντι-Βερμούδων, στο Παγκράτι, εκεί που δεν χάνεται ποτέ το σήμα του κινητού και εκεί που όλοι δίνουν τα νέα ραντεβού τους. Ποιοτική πρώτη ύλη και θεαματική γεύση, θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα από τον κατάλογο. Κράτα χώρο για γλυκό μετά τα αβγά.
#No2: Beauty killed the beast
Στον Κεραμεικό, σε ένα νεοκλασικό πολυδύναμο και πολύ στιλάτο από άποψη ντεκόρ, τα αβγά έχουν στήσει το δικό τους χορό και τα συμπαρομαρτούντα τους κρατούν το τέμπο. Πλούσιες μερίδες και σωστή, ισορροπημένη γεύση, με έντονο ελληνικό στοιχείο.
#No3: 7 Cactus
Καλημέρα Αθήνα. Αλμυρές Τηγανίτες με ταλαγάνι, σύγκλινο και τηγανητό αβγό. Να μία ωραία κίνηση για να πάρει μπροστά η μηχανή. Στο Κουκάκι, με δυνατό μενού, εντυπωσιακούς συνδυασμούς και πιστό κοινό.
#No4: Monsieur cannibale
Στον Προφήτη Ηλία, στο Παγκράτι, ένα καμπαρέ γεύσης και εξωστρέφειας. Μαξιμαλιστικός ο διάκοσμος, άφθονη και η ποσότητα στα πιάτα. Αλλά κυρίως νόστιμη. Αυτό λένε όσοι τα έχουν δοκιμάσει και γι’ αυτό επανέρχονται. Αγαπημένο πιάτο τα αβγά με το σολομό.
#No5: Monsieur Barbu
Στην κλειστή πλατεία, στο Φιξ, πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, ένας φιλικός και φωτεινός χώρος φτιάχνει πιάτα με αγάπη. Τα αβγά του τα κουβεντιάζουν στις παρέες, ενώ όλοι μπορούν καθημερινά να απολαύσουν Shakshuka αβγά γιατί έχουν υπέροχη γεύση, σαλτσούλα, μπαχάρια, ανατολή και άλλα αγαπησιάρικα.