ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η κορυφαία συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

Ο σεφ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα της σκορδαλιάς "πατάτα ή ψωμί;", αλλά και στο γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

"Καταρχάς ξέρεις γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο και όχι άλλο ψάρι;". Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι και διδακτικός. "Γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδα και πουλιόταν στα εδώδιμα και αποικιακά". Αυτή, λοιπόν, είναι η συνταγή του για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, αλλά όχι μόνον γι' αυτήν. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, σε μερίδες

μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι

200 γρ. αλεύρι

50 γρ. κορν φλάουρ

½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κρόκο αβγού

330 γρ. παγωμένη ξανθιά μπίρα

αλάτι

Για τη σκορδαλιά

250 γρ. προζυμένιο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα

1 φλιτζ. καρυδόψιχα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο για ήπια αψάδα, 6-7 μέτριες για γεύση-μπαρούτι

⅓ φλιτζ. ξίδι

Αλάτι

Εκτέλεση

1. 24 ώρες πριν πλένουμε τον μπακαλιάρο από το αλάτι, τον κόβουμε σε μερίδες, αφαιρούμε την πέτσα όπου μπορούμε, τον βάζουμε σε λεκάνη και τον σκεπάζουμε με νερό.

2. Αλλάζουμε το νερό γύρω στις 6 φορές.

3. Για τη σκορδαλιά, πολτοποιούμε στο μούλτι πρώτα το καρύδι. Το βγάζουμε στην άκρη, βάζουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.

4. Αλατίζουμε.

5. Προσθέτουμε το ξίδι και το καρύδι, χτυπάμε και σταδιακά, λίγο λίγο, ρίχνουμε το ψωμί, στυμμένο, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο λεία αλοιφή.

6. Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε λίγο παραπάνω ξίδι ή αλάτι.

7. Για το κουρκούτι, ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, κρύα, από το ψυγείο, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.

8. Στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τον μπακαλιάρο.

9. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα έως λίγο παρακάτω από τη μέση με μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου και τα αφήνουμε να κάψουν.

10. Βουτάμε κάθε μερίδα ψαριού στο κουρκούτι και μετά τη ρίχνουμε στο λάδι.

11. Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια, για να μας βγουν τραγανά.

12. Γυρίζουμε από όλες τις πλευρές και, όταν ροδίσει καλά το κάθε κομμάτι, στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

13. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, με τη σκορδαλιά.


Tip

Η σκορδαλιά με ψωμί είναι νοστιμότερη από την πατατένια, κυρίως αν την κάνεις με ένα καλό προζυμένιο ψωμί. Αν περισσέψει κουρκούτι, τηγανίστε το σε καθαρό λάδι. Φτιάχνει τις νοστιμότερες τηγανίτες, σερβιρισμένες με μέλι.

Πηγή: www.tasty-guide.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.