Ο θρύλος λέει ότι το απογευματινό τσάι ξεκίνησε στα μέσα του 1800 από τη Δούκισσα του Μπέντφορντ. Περίπου εκείνη την περίοδο είχαν αρχίσει να μπαίνουν στα πλουσιότερα σπίτια οι λάμπες κηροζίνης και έτσι η ώρα σερβιρίσματος του φαγητού μετατέθηκε σιγά σιγά για τις πιο βραδινές ώρες (περίπου 8 ή 9 μ.μ.). Αυτό το δείπνο αποτελούσε το ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας - το πρώτο σερβιριζόταν τις πρωινές ώρες και θύμιζε μεσημεριανό. 

Σύμφωνα με την ιστορία, η Δούκισσα αισθάνθηκε «ατονία», κάτι που πιθανότατα προέκυψε από το αίσθημα πείνας εξαιτίας της μακράς αναμονής μεταξύ των γευμάτων και έτσι αποφάσισε να προσκαλέσει φίλους για διάφορα σνακ και τσάι, που ήταν τότε ένα πολύ μοντέρνο ποτό. Η ιδέα μιας συνάντησης για απογευματινό τσάι εξαπλώθηκε στην υψηλή κοινωνία και έγινε το αγαπημένο χόμπι των κυριών. Στην πορεία, η συνήθεια ξέφυγε από τα υψηλότερα κλιμάκια της κοινωνίας και υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με την ιστορία, η Δούκισσα αισθάνθηκε «ατονία», κάτι που πιθανότατα προέκυψε από το αίσθημα πείνας εξαιτίας της μακράς αναμονής μεταξύ των γευμάτων και έτσι αποφάσισε να προσκαλέσει φίλους για διάφορα σνακ και τσάι, που ήταν τότε ένα πολύ μοντέρνο ποτό.

Σήμερα, το τσάι αποτελεί βασικό συστατικό πολλών βρετανικών γευμάτων, όπως πρωινό, «elevenses» (σύντομο διάλειμμα για αναζωογόνηση, συνήθως με τσάι ή καφέ, που λαμβάνει χώρα περίπου στις έντεκα το πρωί), απογευματινό τσάι και high tea. Το βρετανικό afternoon tea (απογευματινό τσάι) έχει αρκετές εκδοχές και διαφοροποιήσεις, όμως υπάρχουν κάποια γενικά γνωρίσματα προκειμένου να ζήσει κανείς στο έπακρον την εμπειρία. 

Ο Αστέριος Κουστούδης, Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, το οποίο έχει σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για afternoon tea στον χώρο σας, μοιράζεται τα πολύτιμα μυστικά του.

Διαβάστε περισσότερα στο www.harpersbazaar.gr

Photo by Carli Jeen on Unsplash
 

TAGS