Στα γιορτινά τραπέζια πάντα ετοιμάζουμε κάτι παραπάνω απ' όσο στην πραγματικότητα χρειάζεται. Αυτή τη φορά όμως αντί να πετάξεις όσο μπακαλιάρο περίσσεψε από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου φτιάξε με αυτά που έχεις στο ψυγείο σου μία φρέσκια, ανάλαφρη συνταγή που μυρίζει θάλασσα και που είναι ό,τι καταλληλότερο ως συνοδευτικό σε οποιοδήποτε επόμενο τραπέζι σου.
Ο λόγος για τους λαχτραριστούς και αφράτους μπακαλιαροκεφτέδες που γίνονται εύκολα και απλά και διαφέρουν από τα τυπικά κεφτεδάκια, τους κολοκυθοκεφτέδες ή τους ντοματοκεφτέδες που έχουμε συνηθίσει.
Υλικά
450 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένο
1 ½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
¾ -1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Σκορδαλιά ως συνοδευτικό
Εκτέλεση
Μόλις ξαρμυριάνουμε τον μπακαλιάρο, τον ζεματίζουμε σε βραστό νερό για περίπου 3 λεπτά. Τον βγάζουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει και τον μαδάμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μαϊντανό, μαζί με το κρεμμύδι και το αυγό. Προσθέτουμε ¾ φλιτζ. αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με πηχτό χυλό, ανομοιόμορφης υφής.
Ζεσταίνουμε 7 ½ εκ. φυτικό λάδι ή ραφινέ πυρηνέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Παίρνουμε από μια κ.σ. τη φορά από το μείγμα και το ρίχνουμε μέσα. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να γίνουν τραγανοί και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Τους σερβίρουμε ζεστούς, συνοδευόμενους από σκορδαλιά.
Πηγή: dianekochilas.com