Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά είναι το εθνικό μας φαγητό την 25η Μαρτίου. Εμείς βρήκαμε για εσάς τις δυο ωραιότερες και πιο εύκολες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Διαλέξτε ποια θα κάνετε και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.
Άκης Πετρετζίκης
Υλικά:
750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι χοντρό
3 σκ. σκόρδο
175 ml παρθένο ελαιόλαδο
50 ml ξύδι από λευκό κρασί
αλάτι όσο πάρει (1/2 κ.γ. ή λιγότερο)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν για 15-30 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με μία κατσαρόλα και σπάνε.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
Χτυπάμε το σκόρδο με τα 50 γρ. ελαιόλαδο στο μπλέντερ και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε πολτοποιήσει μαζί με λίγο από το ξύδι ή το λεμόνι και 2 πρέζες αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου, στις πατάτες και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο περισσότερο λάδι (πάντα παίρνει περισσότερο), ξύδι, αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε και άλλο σκόρδο.
Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.
Στο τέλος πριν σερβίρουμε βάζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό πάνω στη σκορδαλιά.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
6-7 πατάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1/2 λεμόνι (χυμός)
3 κ.σ. Κόκκινο Ξίδι
1½ φλ. τσαγιού (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο
αλάτι
1 αβγό (βιολογικό)
παντζάρια σαλάτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.
Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ.
Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.
Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα).
Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.