ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τεράστιο ρίσκο του να φορέσεις ένα κρινολίνο: Πώς η μόδα του 19ου αιώνα μπορούσε να σε σκοτώσει

H μεγαλύτερη τάση στο ντύσιμο της βικτωριανής εποχής ήταν ένα μέγαλο, εντυπωσιακό κρινολίνο. Περισσότερες από 40.000 γυναίκες πέθαναν από αυτό.

Το τεράστιο ρίσκο του να φορέσεις ένα κρινολίνο: Πώς η μόδα του 19ου αιώνα μπορούσε να σε σκοτώσει

Για τις γυναίκες που δηλώνουν παθιασμένες με τη μόδα το να θυσιάσεις λίγη από την άνεση σου προκειμένου να δείχνεις κομψή και φινετσάτη μάλλον είναι απλώς ένα πολύ μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. Στη μακρά ιστορία της μόδας υπάρχουν αμέτρητα τέτοια παραδείγμα: ο κορσές που έγινε τόσο δημοφιλής στις αρχές του 1800 ήταν σε θέση να χαρίσει σε κάθε γυναίκα τη λεπτή, φίνα μέση που τόσο πολύ επιθυμούσε, παρά το γεγονός ότι το να αναπνεύσει κανείς μέσα σε ένα τόσο σκληρό και σφικτό ρούχο έμοιαζε με καθημερινός άθλος. Ομοίως, μία άλλη μεγάλη τάση στην ένδυση της βικτωριανής περιόδου, το κρινολίνο, αγαπήθηκε με μανία από τις γυναίκες της εποχής, παραόλα αυτά, υπήρξε ένα από τα πιο άβολα και συνάμα επικίνδυνα πράγματα που μπορούσες να φορέσεις.

Από το 1850 μέχρι το 1860 περίπου 3.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους επειδή το κρινολίνο τους τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στην αυγή του 19ου αιώνα οι μεγάλες, εντυπωσιακές φούστες ήταν ο κανόνας του ευπρεπούς ντυσίματος που απαιτούσαν οι κύκλοι της υψηλής κοινωνίας. Τι σήμαινε αυτό; Μακριά κομμάτια ύφασμα πάνω από άλλα μακριά κομμάτια ύφασμα στηρίζονταν πάνω σε μία μεγάλη βάση και δημιουργούσαν το εφέ μίας γιγαντιαίας φούστας, η οποία έμοιαζε άκαμπτη και ακούνητη τη στιγμή που οι νεαρές γυναίκες της εποχής πάσχιζαν να συντονίσουν το βηματισμό τους με τον τεράστιο αυτόν όγκο που μετακινούταν μαζί με εκείνες από σαλόνι σε σαλόνι και από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αυτές οι τεράστιες σε φούστες είχαν όνομα, τις αποκαλούσαν κρινολίνα, μία συνθετική λέξη από τις γαλλικές "crin" και "lin", οι οποίες σημαίνουν "τρίχες αλόγου" και "λινό", αντίστοιχα, καθώς τα πρώτα κρινολίνα στην ιστορία κατασκευάζονταν από αυτά τα δύο υλικά. Στην πορεία τα κρινολίνα "εξελίχθηκαν" να άρχισαν να αποτελούνται από μέταλλο, αλλά και σκληρά οστά φάλαινας, δύο υλικά που εξασφάλιζαν ότι η φούστα θα παρέμενε ακόμα πιο σταθερή και άκαμπτη.

Τα κρινολίνα απέκτησαν τόσο μεγάλη φήμη στην Ευρώπη του 19ου αιώνα ώστε ένας νέος όρος έκανε την εμφάνιση του στη μόδα εκείνων των χρόνων. Η λέξη "κρινολινομάνια" χρησιμοποιούνταν ευρέως για να περιγράψει την εμμονή των γυναικών με το συγκεκριμένο αξεσουάρ.

Πιθανότατα, αρκετές από τις γυναίκες του σήμερα να θεωρούν ότι δεν έχει υπάρξει τίποτα πιο άβολο σε ολόκληρο τον κόσμο από το να προσπαθήσεις να ισορροπήσεις πάνω σε 10ποντά τακούνια. Ωστόσο. το να φορέσει κάποια ένα κρινολίνο και να καταφέρει να παραμείνει αρτιμελης και ζωντανή στο τέλος της βραδιάς δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τα κρινολίνα ήταν τόσο βαριά και δύσκολα στη μετακίνηση ώστε οι γυναίκες έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σε κάθε τους κίνηση, κυρίως όταν προσπαθούσαν να καθίσουν. Ακόμα, το σκληρό μέταλλο και τα οστά από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα κρινολίνα ήταν σε θέση να σκίσουν σε κομματάκια τη φούστα του φορέματος μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που είχε συμβεί εκατοντάδες φορές. Επιπλέον, ήταν σχεδόν αδύνατο να διασχίσεις έναν στενό διάδρομο ή να περάσεις από ένα χωλ όπου στέκονταν περισσότεροι από δύο άνθρωπους ταυτόχρονα, λόγω του τεράστιου όγκου που σε περιέβαλε.

Η λέξη "κρινολινομάνια" χρησιμοποιούνταν ευρέως για να περιγράψει την εμμονή των γυναικών με το συγκεκριμένο αξεσουάρ.

Τα πράγματα γίνονταν ακόμα πιο δύσκολα και επικίνδυνα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, όταν ο άνεμος ήταν αρκετά δυνατός (φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης) πολλές γυναίκες είχαν χάσει την ισορροπία τους και είχαν πέσει τούμπα, με το κεφάλι προς τα πίσω, με αποτέλεμα το εσώρουχο αλλά και τα γυμνά πόδια τους να μείνουν εντελώς εκτεθειμμένα μπροστά στα μάτια των περαστικών, κάτι ακραία άκομψο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι μιλάμε για τις κοινωνίες των βικτωριανών χρόνων.

Κι, όμως, όλα τα παραπάνω δεν είναι πραγματικά τίποτα μπροστά στην τραγική κατάληξη που είχε η συγκεκριμένη τάση της μόδας για τις ζωές χιλιάδων γυναικών της εποχής, οι οποίες είχαν καεί, στην κυριολεξία, ζωντανές εξαιτίας των εξαιρετικών εύφλεκτων υλικών (μουσελίνα, ποπλίνα, βαμβάκι) από τα οποία ήταν κατασκευασμένες οι φούστες που έπεφταν πάνω από τα κρινολίνα τους.

Οι Times του 1863 αναφέρουν ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο ένα 14χρονο κορίτσι, η Margaret Davey, πέθανε από σοβαρά εγκαύματα που προκλήθηκαν στο σώμα της όταν το ρούχο της άρπαξε φωτιά από τις φλόγες σε ένα τζάκι. Αντίστοιχα, μία 16χρονη, η Emma Musson, έχασε τη ζωή της όταν πυρωμένο κάρβουνο ακούμπησε στην άκρη του φορέματος της. Ίσως να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι γυναίκες δεν έβγαζαν τις φούστες τους όσο πιο γρήγορα μπορούσαν προκειμένου να σωθούν. Αυτός ακριβώς ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος με ένα κρινολίνο, το γεγονός ότι ακόμα κι αν ήθελες δεν μπορούσες να το αφαιρέσεις από πάνω σου εύκολα. Το ρούχο ήταν τόσο σφιχτά στερεωμένο γύρω από τη γυναικεία μέση με μία ζώνη ώστε για να αφαιρεθεί έπρεπε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εποχής, από το 1850 μέχρι το 1860 περίπου 3.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους επειδή το κρινολίνο τους τυλίχθηκε στις φλόγες. Σε μία αναφορά του 1864 περίπου 40.000 γυναίκες στον κόσμο πέθαναν από κάποιο θανατηφόρο ατύχημα που σχετίζονταν με κάποιον τρόπο με τα κρινολίνα που φορούσαν.

Δείτε ένα διασκεδαστικό βίντεο για τη βικτωριανή μόδα:

Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia (Public Domain)

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

09 Δεκ 2023

Οι influencers που πρέπει να ακολουθήσεις εάν σου αρέσουν τα cozy minimal looks

Οι minimal lovers fashionistas που θέλεις να έχεις στο feed σου για καθημερινό fashion inspo

08 Δεκ 2023

To εκθαμβωτικό Dior look της Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στο gala για το φινάλε του The Crown

Η ηθοποιός που ερμηνεύει την πριγκίπισσα Νταιάνα σε μία εμφάνιση υπέρτατης κομψότητας με την υπογραφή.

Περισσότερα από

Μόδα

07 Δεκ 2023

Μπαίνοντας στα ρούχα ενός πολυάσχολου editor

Η ήσυχη πολυτέλεια της Dirty Laundry κάνει κάθε ημέρα στο Esquire να μοιάζει με Casual Friday.

06 Δεκ 2023

Τα κοσμήματα που θα βάλουν μία ιδιαίτερη πινελιά στις εμφανίσεις σας

Κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλα και δαχτυλίδια με ξεχωριστή αισθητική.

05 Δεκ 2023

Τα ωραιότερα δώρα για τις γιορτές θα τα βρεις στην Carpisa

Τα δώρα από την Carpisa θα κάνουν και αυτή την εορταστική περίοδο ξεχωριστή!

04 Δεκ 2023

Απόλαυσε τα πιο stylish Χριστούγεννα με τη νέα εορταστική συλλογή της Yamamay

Οι δημιουργίες της Yamamay για όλη την οικογένεια θα γίνουν μέρος των αναμνήσεων σου.

04 Δεκ 2023

Οι κομψοί τρόποι για να φορέσεις τις μπαλαρίνες ως αυθεντική fashion lover

Πώς θα φορέσεις τις μπαλαρίνες αυτή τη σεζόν;

04 Δεκ 2023

Η Κλέλια Ανδριολάτου φόρεσε την πιο must φούστα του χειμώνα

Η διαχρονική φούστα που θα φοράς στο repeat αυτή τη σεζόν

03 Δεκ 2023

Πώς θα αναβαθμίσεις τα looks σου με τα αγαπημένα αξεσουάρ των Ελληνίδων celebrities

Τα αξεσουάρ που προτιμούν οι Ελληνίδες celebrities για ενημερωμένα και stylish σύνολα

28 Νοε 2023

Προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα με τα πιο γιορτινά fashion items

Ανακαλύψαμε τα must have fashion items των φετινών γιορτών.

25 Νοε 2023

Η βραδινή εμφάνιση της Έμιλυς Κολιανδρή με leather leggings

Πώς θα φορέσεις αυτό το ιδιαίτερο bottom της σεζόν.

22 Νοε 2023

Πώς θα είσαι chic αυτή τη σεζόν: Οι πιο κομψές επιλογές σε ρούχα και αξεσουάρ

Στην boutique Alviero Martini 1a Classe ανακαλύψαμε ό,τι χρειαζόμασταν για κομψά total looks.