ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Προβλήματα ακόμα και στον αυχένα: Ελληνίδα ποδολόγος λέει τα λάθη που κάνουμε στην αγορά παπουτσιών

Μια κακή κλίση στο πέλμα αυτομάτως προκαλεί κακή κλίση σε ολόκληρο το σώμα, όπως εξηγεί η Κυριακή Μαθιανάκη. Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως ένα αληθινά αναπαυτικό ζευγάρι;

Προβλήματα ακόμα και στον αυχένα: Ελληνίδα ποδολόγος λέει τα λάθη που κάνουμε στην αγορά παπουτσιών

Η επιτυχημένη επιλογή παπουτσιών δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και – κυρίως – άνεσης και υγείας. Ένα ακατάλληλο ζευγάρι, που μας «χτυπάει» και μας κουράζει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυριολεκτικά από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως τα υποδήματα που είναι αληθινά αναπαυτικά και ασφαλή για εμάς; Η ακαδημαϊκή ποδολόγος Κυριακή Μαθιανάκη επισημαίνει τα κοινά λάθη που κάνουμε στην αγορά τους και δίνει συμβουλές για τη σωστή επιλογή τους.

Λάθος Νο1: Αγοράζουμε ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο και μόνο γιατί μας το σύστησε μια φίλη

«Δεν υπάρχει ένα ιδανικό παπούτσι για όλα τα πόδια. Κάθε πόδι είναι μοναδικό, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή εμένα με βολεύει ένα υπόδημα το ίδιο θα ισχύει και για εσένα. Ακόμα και τα ορθοπεδικά παπούτσια του φαρμακείου είναι φτιαγμένα για τον μέσο όρο, αλλά καμία μας δεν είναι ο μέσος όρος».

Λάθος Νο2: Πηγαίνουμε για ψώνια νωρίς το πρωί ή εντελώς ξεκούραστες

«Για να αγοράσουμε παπούτσια πρέπει να πάμε στο κατάστημα το απόγευμα ή μετά από περπάτημα ή κούραση ώστε το πόδι να είναι πρησμένο και να έχει το μέγιστο μέγεθος» εξηγεί η ποδολόγος. «Συνήθως αγοράζουμε παπούτσια που μας είναι οριακά και μία δύο ώρες μετά [όταν το πόδι πρήζεται] αρχίζουν να μας δυσκολεύουν».

Λάθος Νο3: Θεωρούμε δεδομένο ότι τα φλατ παπούτσια είναι αναπαυτικά και λειτουργικά

«Τα φλατ μάς περιορίζουν λίγο στην κίνηση της μέσης, ιδιαίτερα αν δεν έχουν πάτο που προσφέρει αντικραδασμική προστασία, οπότε είναι σαν να περπατάς ξυπόλυτος στο δρόμο. Η φλατ μπαλαρίνα, για παράδειγμα, και το μοκασίνι είναι καλό να αποφεύγονται αν δεν έχουν κάποια αντικραδασμική τεχνολογία στο εσωτερικό τους. Τα sneakers με πολύ λεπτό πάτο επίσης προκαλούν προβλήματα. Από την άλλη μια μπαλαρίνα ή ένα μοκασίνι με καλό πάτο και χαμηλό τακούνι, ιδανικά από μαλακό δέρμα, θα ήταν ιδανικά για το πόδι.

»Γενικά, ακόμα και όταν αγοράζουμε αθλητικά παπούτσια, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τη χρήση για την οποία τα χρειαζόμαστε - για τρέξιμο, για πεζοπορία, για τένις ή για το γυμναστήριο; Ο εσωτερικός πάτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να υποστηρίζει τις καμάρες και σε σημεία με τυχόν σκληρύνσεις να είναι μαλακός. Το ιδανικό είναι να φτιάξουμε ορθωτικά πέλματα: πάτους μετά από πελματογράφημα, που γίνονται ακόμα και για παιδιά, μετά τα 5-6 χρόνια, όταν διαμορφώνεται το πόδι τους. Βοηθούν πολύ σε πλατυποδίες κ.λπ.».

Λάθος Νο4: Αγοράζουμε ψηλοτάκουνα που δεν μας βολεύουν

«Ένα ιδανικό τακούνι είναι τετράγωνο, φαρδύ και χαμηλό. Δεν υπάρχει ιδανικό ύψος για όλες, αλλά σίγουρα το τετράγωνο είναι πολύ πιο ξεκούραστο γιατί μεγαλώνει τα σημεία πίεσης στο πέλμα, δεν είναι π.χ. σαν καρφί όπως η γόβα στιλέτο».

Λάθος Νο5: Αγοράζουμε παπούτσια για μία συγκεκριμένη περίσταση, όπως για έναν γάμο ή μια βάφτιση

«Το λάθος που κάνουμε είναι να τα φοράμε κατευθείαν στην περίσταση. Όταν αγοράζουμε ένα παπούτσι πρέπει να το συνηθίσουμε σιγά σιγά -να το φορέσουμε 10 λεπτά σήμερα, 20 λεπτά αύριο και ούτω καθεξής- ώστε να πάρει τη φόρμα του ποδιού και το πόδι να συνηθίσει τις πιέσεις, όχι να το φορέσουμε από την πρώτη φορά για οκτώ συνεχόμενες ώρες».

Λάθος Νο6: Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο υλικό των παπουτσιών μας

«Βλέπουμε ποιο υλικό είναι καλύτερο για τις δικές μας ανάγκες και για την εποχή. Για παράδειγμα, τα πόδια που ιδρώνουν πολύ με ένα πλαστικό παπούτσι θα κάνουν μυκητιάσεις ανάμεσα στα δάχτυλα ή τα νύχια. Τα ύφασμα είναι καλύτερο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά τον χειμώνα δεν είναι αδιάβροχο. Το δέρμα είναι σίγουρα πιο μαλακό, αλλά ίσως κι αυτό κάνει το πόδι μας να ιδρώσει».

Λάθος Νο7: Φοράμε λάθος κάλτσες όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε παπούτσια

«Πρέπει να φορέσουμε τις κατάλληλες κάλτσες για το παπούτσι που θέλουμε να αγοράσουμε, π.χ., όταν ψάχνουμε για αθλητικά παπούτσια χοντρές βαμβακερές και όχι λεπτά νάιλον καλτσάκια».

Λάθος Νο8: Φοράμε κάθε μέρα τα ίδια, αγαπημένα παπούτσια

«Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο ζευγάρια παπούτσια που να αλλάζουμε καθημερινά, ώστε τα παπούτσια να προλαβαίνουν να στεγνώνουν, να αερίζονται και τα πόδια να μην παίρνουν τη φόρμα των παπουτσιών».

Λάθος Νο9: Δεν διστάζουμε να αγοράσουμε παπούτσια ελαφρώς μεγαλύτερα από το μέγεθός μας, μόνο και μόνο γιατί μας άρεσαν

«Μπορεί όταν τα αγοράσουμε να μας φαίνονται πολύ άνετα αλλά περπατώντας τα, ενώ το πόδι μας πηγαινοέρχεται στο εσωτερικό τους, να προκληθούν τριβές και να παρουσιαστούν σκληρύνσεις στο πέλμα, σαν καψίματα, ή να τραυματιστούν τα νύχια καθώς δεν συγκρατείται καλά το κουντεπιέ».

Λάθος Νο10: Δοκιμάζουμε και αγοράζουμε βιαστικά ένα ζευγάρι παπούτσια

«Φοράμε ένα ζευγάρι παπούτσια μέσα στο κατάστημα και περπατάμε για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Στεκόμαστε επίσης για λίγο μπροστά, στις μύτες, και πατάμε στις φτέρνες για να ελέγξουμε αν μας πιέζουν. Ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές είναι τα παπούτσια με κορδόνια, γιατί μπορούμε να αυξομειώσουμε το πλάτος τους στο κουντεπιέ».

Τα προβλήματα που προκαλούν τα ακατάλληλα παπούτσια

«Καλό είναι να μην ξαναφορέσουμε ένα ζευγάρι που μας ενοχλεί οπουδήποτε. Με ένα ακατάλληλο παπούτσι μπορεί να καταστρέψουμε ακόμα και τα νύχια μας και την κοίτη τους, να πάθουμε μυκητιάσεις, φλεγμονές, τραυματισμούς, πάρα πολλά προβλήματα. Ένα ζευγάρι χωρίς αντικραδασμική προστασία αυξάνει τις πιέσεις και τους κραδασμούς στις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που αρχίζουν από το πέλμα, τους αστραγάλους και φτάνουν μέχρι τα γόνατα, τους γοφούς, τη μέση, ακόμα και τον αυχένα. Μια κακή κλίση στο πέλμα επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Μάλιστα αν έχουμε ήδη κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα π.χ. με τη μέση ή τα γόνατά μας είναι καλό να το ψάξουμε κάνοντας ένα πελματογράφημα».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό:

Read Next

01 Δεκ 2022

Η νέα καμπάνια της HOFF για τη Metro Collection σε ταξιδεύει στην Πράγα

Ανακάλυψε τη νέα urban sneaker collection της HOFF που θα φοράς ασταμάτητα!

30 Νοε 2022

Τα νέα sneakers της HOFF θα γίνουν ο καλύτερος φίλος της καθημερινότητάς σου

Η HOFF υποδέχεται τη νέα σεζόν με τα sneakers της "Metro Collection" που δεν θα σταματήσεις να φοράς.

Περισσότερα από

Μόδα

30 Νοε 2022

Στη Navy & Green βρήκαμε τα πιο όμορφα δώρα για τους αγαπημένους σου

Μία επίσκεψη στο κατάστημα της Γλυφάδας ήταν αρκετή για να εντοπίσω τα δώρα του πατέρα, του κολλητού και του ανιψιού μου για τα Χριστούγεννα.

29 Νοε 2022

Balenciaga: Το χρονικό της "πτώσης" μετά από την επίμαχη καμπάνια με ανήλικα παιδιά

Από το ξέσπαμα των αντιδράσεων για την γιορτινή καμπάνια του οίκου, στην οποία εμφανίζονταν ανήλικα παιδιά να κρατούν τσάντες - λούτρινα αρκουδάκια με BDSM περιβολή, η κατάσταση έχει εξελιχθεί προς το χειρότερο για την οίκο Balenciaga.

29 Νοε 2022

Caught on Camera: Η νέα AW22 καμπάνια της Pepe Jeans London είναι μία ωδή στο βρετανικό preppy στιλ

Πρωταγωνίστριες της νέας Pepe Jeans London καμπάνιας είναι δύο δυναμικά girl bosses.

29 Νοε 2022

Falling in love: To peacoat που θα ολοκληρώσει τις χειμερινές σου εμφανίσεις

Στη συλλογή της Tommy Hilfiger για τη σεζόν Φθινόπωρο / Χειμώνας '22 θα ανακαλύψεις την πιο updated εκδοχή του peacoat για τα χειμερινά σου looks.

29 Νοε 2022

Πώς θα δημιουργήσεις day to night σύνολα για να είσαι πάντα κομψή

Οι προτάσεις από τη Pink Woman που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών.

27 Νοε 2022

Πώς να φορέσεις το δερμάτινο παντελόνι με τον πιο stylish τρόπο

Ακολούθησε το παράδειγμα της βασίλισσας Λετίθια.

26 Νοε 2022

Hermès Birkin Bag: Γιατί όλοι θεωρούν την τσάντα αυτή καλύτερη επένδυση και από ένα έργο τέχνης;

Hermès Birkin: Οι τσάντες που ξεπέρασαν και την τιμή του χρυσού βγαίνουν σε μια πολυτελή δημοπρασία από τον οίκο Christie’s.

25 Νοε 2022

Είσαι petite; : 5 influencers στο Instagram σου δείχνουν πώς να ντυθείς το φθινόπωρο

Έτσι, μόλις ανοίγεις το Instagram θα βρίσκεις πολλές ιδέες για τα looks σου.

24 Νοε 2022

Η stylish εμφάνιση της Έλλης Στάη με statement jacket και λευκά sneakers

Η γνωστή δημοσιογράφος γνωρίζει από styling και το απέδειξε με την τελευταία της εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας.