ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου

Ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς παρουσιάζει τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του νυφικού παπουτσιού – και τις παγίδες του.

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου

Ίσως είναι από τις πιο δύσκολες επιλογές για μια κοπέλα, για μια μέλλουσα νύφη. Κατά τη γνώμη μου χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και θα επιχειρηματολογήσω για αυτό. Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες φοράνε πολύ σπάνια τακούνια και όταν τα φοράνε το κάνουν είτε για να βγουν έξω το βράδυ είτε για κάποια άλλη περίσταση. Μια από αυτές τις περιστάσεις είναι και ο γάμος. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο άγχος όταν παντρεύονται και δεν πρόκειται για τη λίστα των καλεσμένων ούτε για το μενού του μπουφέ. Πρόκειται για το ύψος του τακουνιού στο νυφικό τους παπούτσι.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους κινούνται με αθλητικά παπούτσια, μπαλαρίνες, χαμηλοτάκουνες μπότες και γόβες ή πλατφόρμες. Έτσι δυσκολεύονται να περπατήσουν με ψηλότερα τακούνια. Και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά δώδεκα πόντους τακούνι: Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται ακόμα και με εννέα πόντους τακούνι. Αλλά έρχεται εκείνη η στιγμή στην οποία λίγες είναι αυτές που δεν αφοπλίζονται και δεν παραδίδουν τα όπλα σε ένα γοητευτικότατο ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Οι αρχικοί λόγοι για να το αποφύγουν είναι πολλοί. Δεν θα μπορώ να χορέψω, δεν έχω μάθει με ψηλά τακούνια, θα με κουράσουν και δεν θέλω να αλλάξω παπούτσια, δεν θέλω να ξεπεράσω σε ύψος τον γαμπρό και άλλα πολλά.

Έρχεται εκείνη η στιγμή στην οποία λίγες είναι αυτές που δεν αφοπλίζονται και δεν παραδίδουν τα όπλα σε ένα γοητευτικότατο ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Οι αρχικοί λόγοι για να το αποφύγουν είναι πολλοί.

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου
Ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς γράφει για το νυφικό παπούτσι και τη στιλιστική Οδύσσειά του.

Πιστεύω πως το νυφικό παπούτσι οφείλει πια να συμβαδίζει με την εποχή μας και να μην το αντιμετωπίζουμε σαν μια στιλιστική πρόταση του προηγούμενου αιώνα. Βέβαια ένα νυφικό παπούτσι δεν έχει μόδα, μπορεί όμως κάλλιστα να συμβαδίζει με τις σημερινές τάσεις της ή να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σχέδιο από την συλλογή κάποιου σχεδιαστή. Το νυφικό παπούτσι πρέπει να το συνδυάζουμε με το νυφικό, όπως κάνουμε με όλα τα φορέματα όταν μια γυναίκα ψάχνει το κατάλληλο παπούτσι. Να μην αναγκαζόμαστε να επεμβαίνουμε στο στυλ επειδή σκοπεύουμε να χορεύουμε όλο το βράδυ με αυτό ή επειδή έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να μας βγάλει ασπροπρόσωπες σε όλες τις συνθήκες, όπως ένας γάμος σε κτήμα με γκαζόν.

Το νυφικό παπούτσι πρέπει να το συνδυάζουμε με το νυφικό όπως κάνουμε με όλα τα φορέματα όταν μια γυναίκα ψάχνει το κατάλληλο παπούτσι.

Η πλατφόρμα και το χοντρό τακούνι, πάλι, δεν είναι λύση. Αν ήταν έτσι, μια γυναίκα θα έπρεπε να φορέσει με το ζόρι πλατφόρμες - της αρέσουν δεν της αρέσουν. Το γκαζόν ποτίζεται για να είναι φρέσκο με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι νωπό και μαλακό. Ακόμα και το τακούνι να τη γλιτώσει, το υπόλοιπο μέρος κάπου θα λερωθεί. Η φιάπα, η οποία φυσικά δεν ταιριάζει με όλα τα νυφικά, επίσης δεν είναι λύση. Αν το τακούνι είναι πολύ ψηλό και η φιάπα χαμηλή, η κλίση του ποδιού παραμένει έντονη. Οπότε στην ουσία δεν κερδίζετε κάτι.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο άγχος όταν παντρεύονται και δεν πρόκειται για τη λίστα των καλεσμένων ούτε για το μενού του μπουφέ. Πρόκειται για το ύψος του τακουνιού στο νυφικό τους παπούτσι.

Η κλίση του ποδιού είναι αυτή που έχει σημασία και που όταν είναι μικρή προστατεύει από την κούραση, συνδυαστικά με άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες τις οποίες φυσικά οφείλει να έχει κάθε καλοφτιαγμένο παπούτσι και όχι μόνο το νυφικό. Αν και το τακούνι είναι ψηλό αλλά και η φιάπα, τότε είστε κερδισμένες, διότι η κλίση του ποδιού σας είναι μικρή. Πολλές κοπέλες επιμένουν στη φιάπα χωρίς να εξετάζουν αυτό τον παράγοντα ή δεν εξετάζουν κάτι πάρα πολύ σημαντικό: το στυλ, αν ταιριάζει με το νυφικό τους. Το αποτέλεσμα; Επιλέγουν νυφικά παπούτσια με φιάπα (τα οποία στην πραγματικότητα μειώνουν την εικόνα του νυφικού τους) με ψηλό τακούνι για να αποκτήσουν περισσότερο ύψος στις φωτογραφίες σε σχέση με εκείνο του γαμπρού και ταλαιπωρούνται όλο το βράδυ πέφτοντας στην παγίδα της καραμέλας «φιάπα».

Η κλίση του ποδιού είναι αυτή που έχει σημασία και που όταν είναι μικρή προστατεύει από την κούραση, συνδυαστικά με άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο για μια γυναίκα να επιλέξει απλά ένα χαμηλού ή μεσαίου ύψους τακούνι, αν είναι το καλύτερο στυλ για το νυφικό της. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, και όχι ο γαμπρός.

Στους περισσότερους γάμους οι νύφες κάποια στιγμή βγάζουν τα παπούτσια τους, όχι αναγκαστικά γιατί κουράστηκαν, αλλά επειδή αφέθηκαν στη χαρά και τη διασκέδαση εκείνη της ημέρας. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο λοιπόν για μια γυναίκα να επιλέξει απλά ένα χαμηλού ή μεσαίου ύψους τακούνι, αν είναι το καλύτερο στυλ για το νυφικό της. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, και όχι ο γαμπρός. Εξάλλου είναι πολύ πιο κομψό να είσαι ειλικρινής με την εικόνα σου από το να δείχνεις μια άλλη γυναίκα.

*Ο Στάθης Σαμαντάς είναι σχεδιαστής υποδημάτων. Ακολουθήστε τον: www.stathissamantas.com, Instagram: @stathissamantas

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Αυγ 2022

NFTs: Η νέα μεγάλη πρόκληση στη Μόδα και την Τέχνη εμπνέεται από τα bitcoins

Τα νέα αυτά ψηφιακά στοιχεία δημιουργούν πλέον έργα τέχνης, μουσικά βίντεο αλλά και couture κομμάτια.

13 Αυγ 2022

Οι οικογένειες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας

Η βιομηχανία της μόδας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Περισσότερα από

Μόδα

11 Αυγ 2022

Η βασίλισσα Λετίσια με ριγέ μπλε σορτς και εσπαντρίγιες έγινε το it girl του καλοκαιριού

Η ένα κομψή εμφάνιση στα πλακόστρωτα στενά της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

09 Αυγ 2022
09 Αυγ 2022

Η ιστορία πίσω από το cult look της Ολίβια Νιούτον Τζον στο "Grease"

44 χρόνια μετά το σέξi rock'n'roll outfit της Ολίβια Νιούτον Τζον στο Grease εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Και όχι τυχαία.

08 Αυγ 2022

Vacation Ready: Τα πιο κομψά φορέματα από ελληνικά brands για τις καλοκαιρινές διακοπές

Φορέματα που θα επέλεγε μία fashion insider για άψογο grecian chic στιλ.

08 Αυγ 2022

Royals σε mood διακοπών: Η βασίλισσα Λετίσια με ροζ μίνι φόρεμα σε βραδινή έξοδο με την πεθερά και τις κόρες της

Οι royals της Ισπανίας με καλοκαιρινά outfits απολαμβάνουν διακοπές στη Μαγιόρκα.

08 Αυγ 2022

Η Άντζελα Γκερέκου με το πιο διαχρονικό look του καλοκαιριού

Το stylish αέρινο outfit που αποτελεί must επιλογή για τις καλοκαιρινές αποδράσεις.

07 Αυγ 2022

Η Βίκυ Καγιά και η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσαν το ίδιο φόρεμα που είναι ιδανικό για το καλοκαίρι

Η Βίκυ Καγια και η Σταματίνα Τσιμτσιλή ακολούθησαν το ίδιο styling tip.

05 Αυγ 2022

Σμαράγδα Καρύδη: Με stylish printed κιμονό υποδέχεται τον Αύγουστο

Η ηθοποιός σε μια άκρως καλοκαιρινή εμφάνιση ποζάρει με φόντο το μπλε της θάλασσας.

05 Αυγ 2022

Ανακαλύψαμε το μυστικό showroom με την πιο exclusive συλλογή plus size μόδας

Κάνε το πιο απολαυστικό shopping στο νέο showroom της XXLOVE.