ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον προληπτικό σχεδιαστή.

Η επαναστατική πορεία του Christian Dior στο χώρο της μόδας

Ο μεγάλος Γάλλος σχεδιαστής γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στη Νορμανδία και πέθανε στις 34 Οκτωβρίου του 1957. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, η οικογένειά του αποφάσισε να μετακόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου και άλλαξε όλη του η ζωή.

Παρόλο που αρχικά ο Christian Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, τελικά δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι, σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928 όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι, όπου πουλούσε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του απεβίωσε, ο Κριστιάν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη γκαλερί.

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα
Αμέσως μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.

Η πορεία του στο χώρο της μόδας άρχισε να γράφεται τη δεκαετία του 1930, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση φίλου του να πουλήσει τα σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Μάλιστα, κάποια από τα σχέδια του, τα αγόρασε ο οίκος καπέλων Agnes. Αμέσως μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.

Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, φέρνει την επανάσταση στη μόδα και χαρακτηρίζεται ως το 'New Look'. Οι γυναίκες αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται, να αλλάζουν το στυλ τους και ο Christian Dior είναι αυτός που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται το Φεβρουάριο του 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες και 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, φέρνει την επανάσταση στη μόδα και χαρακτηρίζεται ως το 'New Look'. Οι γυναίκες αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται, να αλλάζουν το στυλ τους και ο Christian Dior είναι αυτός που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας πίστευε πολύ στις προλήψεις και το κακό μάτι. Σε καμία κολεξιόν, δεν έλειπε ένα παλτό που έφερε το όνομα του τόπου γέννησής του Granville για καλή τύχη. Επιπλέον, τουλάχιστον ένα μοντέλο θα κρατούσε στην πασαρέλα ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα του λουλούδια, που δεν ήταν άλλα από τα κρίνα. Μάλιστα, ποτέ δεν ξεκινούσε μια επίδειξη, εάν δεν είχε πρώτα συμβουλευτεί τα ταρώ.

Ο διάσημος μόδιστρος μαζί με το μοντέλο Renee Breton το 1957

Η εμπορική του σχέση με τους Ναζί

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του μπόρεσε να σταθεί οικονομικά για τον εξής απλό λόγο. Ο ίδιος έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους δωσίλογους Γάλλους, αν και δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής τους. Απλώς, μόνο εκείνοι είχαν την οικονομική άνεση εκείνη την εποχή να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους. Το ίδιο έκαναν ακριβώς και άλλοι γνωστοί οίκοι, όπως της Νίνα Ρίτσι.

Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει το θάνατό του μέχρι σήμερα

Ο Christian Dior έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 2.500 άτομα. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον περίεργο θάνατό του. Η εκδοχή που υπερίσχυσε των άλλων, είναι ότι έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ένα ψαροκόκκαλο του έφραξε τον λαιμό.

Παρόλο που αρχικά ο Christian Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, τελικά δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι, σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928 όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι, όπου πουλούσε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του απεβίωσε, ο Κριστιάν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη γκαλερί.

Το περιοδικό "Times" έγραψε ότι έφυγε από καρδιακή προσβολή έπειτα από μια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του Γάλλου αριστοκράτη και κοσμικού Baron de Redé που στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι η καρδιακή προσβολή επήλθε από μια μακρά σεξουαλική συνεύρεση.

Μέχρι και σήμερα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε ο Κριστιάν Ντιορ έχουν κρατηθεί μυστικές.

Μετά τον θάνατό του σε μια προσπάθεια να μην υποβαθμιστεί ο οίκος, ο συνεργάτης του Dior, Jacques Rouet έκανε τον 21χρονο τότε Yves Saint-Laurent καλλιτεχνικό διευθυντή. Και από τότε η πορεία του YSL είναι πλέον γνωστή σε όλους μας.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή του:

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87