ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ακτιβίστρια του στυλ»: 65χρονη καλλιτέχνης διδάσκει τη δύναμη της μόδας σε γυναίκες κάθε ηλικίας

«Έχετε το δικαίωμα να μην εξαφανιστείτε» δηλώνει η Judith Rizzio χρησιμοποιώντας τα ρούχα και τα αξεσουάρ ως όπλα προσωπικής μεταμόρφωσης.

«Ακτιβίστρια του στυλ»: 65χρονη καλλιτέχνης διδάσκει τη δύναμη της μόδας σε γυναίκες κάθε ηλικίας

Η αγάπη της για τη μόδα γεννήθηκε σε καταστήματα με μεταχειρισμένα, όπου σκάλιζε τα καλάθια αναζητώντας vintage ρούχα τα οποία στη συνέχεια θα «πείραζε» δημιουργώντας κάτι καινούριο. Η καλλιτέχνης Judith Rizzio, που αυτοπροσδιορίζεται «ακτιβίστρια του στυλ», εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια ασχολείται με τη μόδα και το styling, συλλέγοντας μοναδικά κομμάτια, δημιουργώντας καινούρια, τρέχοντας μη κερδοσκοπικά πρότζεκτ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σχεδιάζοντας θεατρικά κοστούμια για σχολικούς θιάσους.

Τώρα, στα 65 χρόνια της, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μόδα ως ένα όπλο ενδυνάμωσης των γυναικών κάθε ηλικίας. «Έχετε το δικαίωμα να μην εξαφανιστείτε». «Έχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση». «Έχετε το δικαίωμα να δείχνετε όμορφες και ελκυστικές μέσα στα ρούχα σας» τις διαβεβαιώνει και για του λόγου το αληθές κάθε λουκ που ανεβάζει στο σάιτ της αποτελεί και ένα μοναδικό μάθημα προσωπικότητας και στυλ.

Η Judith θέλει να κάνει ιδιαίτερα τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να αντιληφθούν και να εκμεταλλευτούν τη δύναμη μεταμόρφωσης που κρύβει η μόδα – και την προσωπική τους δύναμη. Στην εταιρεία που έχει δημιουργήσει στο Όρεγκον, Out of Our Closet, εστιάζει σε ένα κοινό άνω των 50 ετών, καθοδηγώντας ακόμα και τις λιγότερο ευνοημένες οικονομικά ώστε να ντυθούν κομψά και εντυπωσιακά με χαμηλό budget. Προσαρμόζει, μάλιστα, την αμοιβή της στις οικονομικές δυνατότητες κάθε πελάτισσας και δέχεται ως αντάλλαγμα ακόμα και αγαθά ή υπηρεσίες, όπως ένα δωρεάν γεύμα, μια φωτογράφιση ή ένα έργο τέχνης.

«Ακτιβίστρια του στυλ»: 65χρονη καλλιτέχνης διδάσκει τη δύναμη της μόδας σε γυναίκες κάθε ηλικίας
Η Judith θέλει να κάνει ιδιαίτερα τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να αντιληφθούν και να εκμεταλλευτούν τη δύναμη μεταμόρφωσης που κρύβει η μόδα – και την προσωπική τους δύναμη.

Η έμπνευση για αυτό το πρότζεκτ ξεκίνησε από μια ντραγκ κουίν, όπως διαβάζουμε σε ένα αφιέρωμα που της έκανε το Narratively. Το 1992, όταν βρέθηκε ως εθελόντρια σε ένα Χάλογουιν πάρτι σε νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με AIDS, ένας μεγαλόσωμος ασθενής κατάφερε να χωρέσει, μετά από μεγάλη προσπάθεια, σε ένα κοστούμι της Ντόλι Πάρτον και, μετά από μήνες, να τραγουδήσει. «Τον χειροκρότησα κλαίγοντας» θυμάται σήμερα η Rizzio. «Συγκλονίστηκα βλέποντάς τον να ξαναζωντανεύει».

Τότε συνειδητοποίησε πόση χαρά μπορεί να φέρει ένα απλό κοστούμι, ακόμα και σε περιόδους θλίψης και πόνου. Αυτό το συναίσθημα προσπαθεί σήμερα να εμπνεύσει στις πελάτισσές της, ιδιαίτερα σε όσες αισθάνονται «αόρατες» ή αντιμετωπίζουν άλλες προσωπικές προκλήσεις όπως η φτώχεια.

Η έμπνευση για αυτό το πρότζεκτ ξεκίνησε από μια ντραγκ κουίν, όπως διαβάζουμε σε ένα αφιέρωμα που της έκανε το Narratively.

Η ίδια αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμα και με ένα second hand ντύσιμο. Vintage 50s φορέματα που αγόρασε σε κάποιο φιλανθρωπικό παζάρι και παλιά πουλόβερ ταιριάζουν με καινούρια κομμάτια των 150 δολαρίων στα οποία, όπως λέει, ενδίδει μόνο περιστασιακά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες γυναίκες άνω των 50 από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας. Σε αυτή τη «δημογραφική επανάσταση», όπως την αποκαλεί η Σούζαν Ντάγκλας, συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Older Woman Rising», προστίθεται η στιλιστική επανάσταση με εμπνευστικές γυναίκες στην πρώτη γραμμή όπως η σχεδόν αιωνόβια Άιρις Άπφελ.

Κι όμως, τα στερεότυπα ακόμα καλά κρατούν. «Η ηλικία είναι μεγάλο καθοίκι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άντρες γίνονται “σέξι”, ενώ οι γυναίκες γίνονται “άσχημες”» υποστηρίζει η Rizzio. Η ίδια πιστεύει, ωστόσο, ότι θέλει θάρρος ώστε οι τελευταίες να βγουν από την αφάνεια, να αισθανθούν ελκυστικές και γεμάτες αυτοπεποίθηση. Το μαγικό άγγιγμά της σίγουρα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια φορά, θυμάται, πήγε στο μανάβικο με ένα απλό τζιν, ζιβάγκο και μαύρο πανωφόρι. Και μετά ξαναπήγε με αναβαθμισμένο ντύσιμο – ένα vintage λεοπάρ πανωφόρι και μαύρο γούνινο καπέλο. Τα αμέτρητα κομπλιμέντα που εισέπραξε στη δεύτερη περίπτωση από αγνώστους την προίκισαν με την καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι «όλα καλά, δεν έχω εξαφανιστεί».

Περισσότερα για την Judith Rizzio θα βρείτε στο σάιτ της www.outofourcloset.com

Δείτε περισσότερα λουκ της Judith Rizzio:

Φωτογραφίες: www.outofourcloset.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024
Περισσότερα από

Μόδα

12 Απρ 2024

Η Ελένη Πετρουλάκη με total white look: Η παντελόνα που έκανε τη διαφορά

Η εμφάνιση της fitness expert σε εγκαίνια έκθεσης στο φουαγιέ του Παλλάς

12 Απρ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Φόρεσε τα πιο μοντέρνα παπούτσια της άνοιξης

Με 70’s αισθητική και άνεση σε κάθε βήμα. Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράς την φετινή άνοιξη.

11 Απρ 2024

Prada Galleria: Η εμβληματική τσάντα του οίκου επιστρέφει ανανεωμένη με έμπνευση από τη φύση

Η νέα εκδοχή της Prada Galleria είναι μία φρέσκια προσθήκη στη δημιουργική γκάμα του ιταλικού οίκου.

11 Απρ 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη με λευκό σακάκι και sneakers στην εκδήλωση για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη έδωσε το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία".

10 Απρ 2024

Η 77χρονη Άννα Μαρία κομψή με μπλε coat dress σε βραδινή έξοδο

Το κομψό φόρεμα έφερε την υπογραφή της ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Celia Kritharioti.

10 Απρ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: Το κομψό styling trick που αναβαθμίζει ακόμη και το πιο απλό look

Το στιλιστικό trick που ακολούθησε η 63χρονη ηθοποιός.

09 Απρ 2024

Η Mέγκαν Μαρκλ φόρεσε ένα ζευγάρι μπαλαρίνες με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο styling combo που επέλεξε να φορέσει η Mέγκαν Μαρκλ σε δημόσια εμφάνισή της.

08 Απρ 2024

Η Τζούλια Ρόμπερτς με φόρεμα της Μαίρης Κατράντζου σε σμαραγδένια απόχρωση

H Pretty Woman, Τζούλια Ρόμπερτς, φόρεσε δημουργία της Ελληνίδας σχεδιάστριας.

08 Απρ 2024

Ντέμι Μουρ: H ageless εμφάνιση στα 61 με see-through φόρεμα

Η αποκαλυπτική εμφάνιση στο πάρτι των Dolce & Cabbana.

08 Απρ 2024