Ο Στάθης Λιβαθινός επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» τις φήμες για παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μετά από καταγγελίες σπουδαστών για «αυταρχική συμπεριφορά, μειωτικά και ομοφοβικά σχόλια και διακρίσεις». Τα παράπονα, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκφράστηκαν στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, παρουσία του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων.

Παρόλο που αρχικά το «τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων» φάνηκε να «αποκαθίσταται», κάποιοι σπουδαστές μετέφεραν στη διοίκηση της σχολής πως δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη. Ο ίδιος απάντησε στην «Κ»: «Θα αποχαιρετήσω τα παιδιά, αλλά δεν θα μπω σε διάλογο μαζί τους».

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό η ανάρτηση του Παναγιώτη Μπουγιούρη κατά του Λιβαθινού στο λογαριασμό του στο Facebook. Ο ηθοποιός έγραψε, συγκεκριμένα:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους εχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος “δάσκαλος-πατερούλης” αλλά διστάζουν, θα μιλήσω εγώ! Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους! Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό! Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!

«Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν»

»Υ.γ. Δεν σας τιμά βέβαια να κρύβεστε θρασύδειλα πίσω από άλλους μαθητές, ζητώντας τους να βγουν μπροστά σύσσωμοι και να δηλώσουν τη θετική τους εμπειρία μαζί σας, αφήστε δε ότι σας εκθέτει περισσότερο ως νέος αυτόχειρας σκόρερ! Η μεγαλομανία σας ακόμη και τώρα δεν σας αφήνει να καταλάβετε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, γιατί με αυτή τη λογική να πω ότι έχω συνεργαστεί με Κιμούλη, Λιγνάδη, Φιλιππιδη και Χαϊκάλη και ναι, εμένα δεν με “βίασαν”! Και λοιπόν;».

Δείτε την ανάρτηση του Παναγιώτη Μπουγιούρη:

Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους εχει προκαλέσει ένας άλλος...

Posted by Panagiotis Bougiouris-Παναγιώτης Μπουγιούρης-Επίσημη Σελίδα on Friday, February 12, 2021

Όπως έγραψε σε συνέχεια των παραπάνω στην επιστολή παραίτησής του ο Στάθης Λιβαθινός:

«Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

»Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι
συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας - η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

»Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει.

»Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο.

»Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και την διευθύντρια της Σχολής αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

»Καλή συνέχεια.

»Στάθης Λιβαθινός».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: NDP

TAGS