Τα Μπαρμπέιντος καθαίρεσαν τη βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ Β', από αρχηγό του κράτους τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Η σημαία Royal Standard που αντιπροσωπεύει τη βασίλισσα και κυμάτιζε στην πλατεία Ηρώων του Μπρίτζταουν κατέβηκε, ως ένδειξη της μετάβαση των Μπαρμπέιντος στο νέο συνταγματικό καθεστώς. Τα εξωτικά νησιά έγιναν η νεότερη δημοκρατία, γιορτάζοντας την σημαντική αυτή ημέρα παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου αλλά και της διάσημης τραγουδίστριας, Ριάνα.

Τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ, πήρε η Σάντρα Μέισον, η οποία ορκίστηκε πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπέιντος. Την φαντασμαγορική ορκωμοσία συνόδευσαν πυροτεχνήματα, ζητωκραυγές αλλά και ο εθνικός ύμνος των νήσων. «Η δημοκρατία των Μπαρμπέιντος σάλπαρε στο παρθενικό ταξίδι της. Η χώρα μας πρέπει να κάνει μεγάλα όνειρα και να μάχεται να τα υλοποιήσει» δήλωσε στην ομιλία της η πρώτη Πρόεδρος. Η βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού των τελευταίων εβδομάδων, έστειλε τους χαιρετισμούς αλλά και τον συγχαίροντα λόγο της μέσω του διαδόχου της. «Επισκέφθηκα για πρώτη φορά την όμορφη χώρα σας τις παραμονές της ανεξαρτησίας το 1966 και είμαι πολύ ικανοποιημένη που ο γιος μου είναι μαζί σας σήμερα. Από τότε, ο λαός των Μπαρμπέιντος έχει σημαντική θέση στην καρδιά μου. Καθώς γιορτάζετε αυτή τη μνημειώδη ημέρα, στέλνω σε όλους τους πολίτες των Μπαρμπέιντος τις θερμότερες ευχές μου για ευτυχία, ειρήνη και ευημερία στο μέλλον», ανέφερε η μονάρχης.

Στον εθνικό εορτασμό έδωσε το παρών και η βασίλισσα της RnB, Ριάνα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα νησιά Μπαρμπέιντος. Η star ανακηρύχθηκε μάλιστα, Εθνική Ηρωίδα από την πρόεδρο Μέισον, αναθέτοντας της εθνικά καθήκοντα, όπως η προώθηση της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επενδύσεων για το νησί. Η ανακοίνωση έγινε από την πρωθυπουργό της χώρας, Μία Μότλεϊ. «Είθε να συνεχίσετε να λάμπετε σαν διαμάντι τιμώντας στο έθνος σας με τα έργα σας και τις ενέργειές σας» ευχήθηκε στην Ριάνα, χρησιμοποιώντας τον στίχο μεγάλης επιτυχίας της σταρ «Diamonds». Η λαμπερή τραγουδίστρια είχε τιμηθεί ξανά από την ιδιαίτερη πατρίδα της το 2018 καθώς είχε διοριστεί Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβειρα.

Φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS